ολυμπιακοί αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμφισβήτητα αντανακλούν το μεγαλείο και τον εμβληματικό χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού

Αποτελούν το συνώνυμο της ειρήνης και της οικουμενικότητας και η φιλοσοφία τους παραμένει πιστή στις ιδέες και στα πνευματικά ιδανικά της αρχαίας Ελλάδας. Πραγματοποιούνται κατά κανόνα κάθε τέσσερα χρόνια και ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων κατακλύζεται από χιλιάδες αθλητές και θεατές από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Με αφετηρία την αρχαία Ολυμπία, η ολυμπιακή φλόγα καταφθάνει στην διοργανώτρια χώρα, διανέμοντας το μήνυμα της ειρήνης μεταξύ των εθνών. Παράλληλα εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η μοναδική επίλυση στα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία είναι η ουσιαστική επένδυση στον πολιτισμό.

Ιστορία

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν αθλητικοί αγώνες που διεξάγονταν στην πόλη της Ολυμπίας κάθε τέσσερα χρόνια μετά το θερινό ηλιοστάσιο και ήταν αφιερωμένοι στον Δία. Ήταν η προσπάθεια διοργάνωσης μιας εκδήλωσης πανελλήνιου χαρακτήρα που αποσκοπούσε στην ένωση των Ελλήνων, οι οποίοι  δεν ήταν συγκροτημένοι σε ένα ενιαίο γεωγραφικό χώρο. Σύμφωνα με άμεσες πηγές και καταγεγραμμένες μαρτυρίες οι πρώτοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 776 π.Χ.. Ο χαρακτήρας τους όμως ήταν κυρίως τοπικός και οι αθλητές μπορούσαν να συμμετέχουν σε ένα μόνο άθλημα. Σταδιακά, από το 776 π.Χ. και μετά ο θεσμός εξελίχθηκε σε μια οργάνωση πανελλήνιου χαρακτήρα γνωρίζοντας εκπληκτική απήχηση κατά τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ., όπου προστέθηκαν περισσότερα αθλήματα, φτάνοντας συνολικά τα 20 αγωνίσματα.

Οι Αγώνες είχαν πολύ ιδιαίτερη σημασία για τους αρχαίους Έλληνες και έπαιζαν καταλυτικό ρόλο στην ζωή τους

Χαρακτηριστικά τις ημέρες διεξαγωγής των εκδηλώσεων κηρύσσονταν εκεχειρία μεταξύ εχθρών, σύμφωνα με την οποία διακόπτονταν οποιαδήποτε πολεμική διένεξη.

ολυμπιακοί αγώνες

Σπουδαία θέση στην ελληνική κοινωνία κατείχαν οι νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι περνούσαν στην αιωνιότητα μέσα από ποιήματα και αναθήματα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, οι νικητές έπαιρναν ως τρόπαιο ένα στεφάνι ελιάς. Ενδιαφέρον είναι ότι κατά την είσοδό τους στην πόλη καταγωγής τους γκρεμίζονταν μέρος των τειχών υπό της επευφημίες του λαού.

Οι Αγώνες συνεχίστηκαν σταθερά για πολλούς αιώνες μέχρι την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους, οπότε και έχασαν το ουσιαστικό τους νόημα. Κατά τα Βυζαντινά χρόνια, με την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού ως επίσημη θρησκεία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες απαγορεύτηκαν. Πιο συγκεκριμένα το 393 π.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο καταδίκαζε την διεξαγωγή τους διότι δεν συμφωνούσαν με τις αρχές του Χριστιανισμού και ανταποκρίνονταν σε παγανιστικά πρότυπα.

Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004

Μια από της πιο ένδοξες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας είναι η διεξαγωγή των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.Το 2004 ο Φοίβος και η Αθηνά μαζί με τον ελληνικό λαό ήταν έτοιμοι να φιλοξενήσουν τον θεσμό στον τόπο που ξεκίνησε. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η φράση που ακούστηκε σε διάφορες γλώσσες και έλεγε “Ολυμπιακοί Αγώνες καλώς ήρθατε σπίτι σας”. Οι αγώνες έλαβαν χώρα από τις 13 μέχρι τις 29 Αυγούστου και ήταν η 28η διοργάνωση υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Εταιρίας. Η Αθήνα επελέγη ως οικοδέσποινα πόλη το 1997 κατόπιν ψηφοφορίας, όπου κατάφερε να αποσπάσει 33 ψήφους. Η επιλογή ήταν βασισμένη κατά κύριο λόγο σε μια έκκληση στην ολυμπιακή ιστορία και στη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού. Στην κούρσα της διοργάνωσης συμμετείχαν κι άλλες πόλεις όπως η Ρώμη, η οποία ήρθε δεύτερη σε ψήφους, η Στοκχόλμη, το Μπουένος Άιρες και τέλος το Κέιπ Τάουν.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου του 2004 και είχε ως κεντρικό θέμα την ιστορία και την ακτινοβολία της ελληνικής κουλτούρας. Τα φαντασμαγορικά δρώμενα σε συνδυασμό με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας έδωσαν μια εξωπραγματική αίσθηση στην τελετή. Μάλιστα, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη όλων των εποχών μέχρι και σήμερα. Η Ελλάδα κατάφερε να αποσπάσει συνολικά 16 μετάλλια εκ των οποίων 6 ήταν χρυσά, 6 ήταν αργυρά και 4 ήταν χάλκινα. Η ελληνική συμμετοχή αποτελούνταν από 441 αθλητές και αποτελεί μέχρι και τις μέρες μας τη μεγαλύτερη αποστολή που έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896.

Απήχηση και ακροαματικότητα του θεσμού

Αξιοσημείωτη είναι η απήχηση και η προβολή των Αγώνων μέσω της μικρής οθόνης. Καταγράφοντας αστρονομικά ποσοστά ακροαματικότητας, καθώς μεταδίδεται ζωντανά σε όλες τις χώρες του κόσμου, τα νούμερα προκαλούν ζαλάδα. Πρώτη σε θέση έρχεται η Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012 με 3,6 δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Ακολουθεί η διοργάνωση του Ρίο το 2016 και στην τρίτη θέση οι Ολυμπιακοί του Πεκίνο το 2008 με συνολικά 3,52 δισεκατομμύρια τηλεθεατές.

Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας βρίσκονται σήμερα στην έβδομη θέση, ενώ την εποχή διεξαγωγής τους κατείχαν το εκπληκτικό ρεκόρ τηλεθέασης με συνολικά 5,5 δισεκατομμύρια θεατές.

Η φετινή διοργάνωση υπό την σκιά της πανδημίας

Το 2020 οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αναμένονταν να πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο. Ωστόσο, οι εντατικές προετοιμασίες διακόπηκαν απότομα λόγω του COVID-19. Αναμφισβήτητα η αντιμετώπιση και η εξάλειψη της πανδημίας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και δυσκολότερες προκλήσεις των τελευταίων ετών.

Στις 24 Μαρτίου του 2020 ανακοινώθηκε επίσημα πως οι Αγώνες θα αναβληθούν για φέτος στην προσπάθεια των αρμοδίων να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και εν τέλει θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2021. Η ματαίωση του διαγωνισμού είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στην ιστορία του θεσμού. Στις ελάχιστες αναβολές της διοργάνωσης συγκαταλέγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1918, 1940 και 1944 λόγω παγκόσμιων πολεμικών συρράξεων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 επρόκειτο να διεξαχθούν στο Τόκιο αλλά αναβλήθηκαν, πυροδοτώντας σήμερα τις φήμες για την κακή ολυμπιακή μοίρα της πόλης.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram!

Giving Sight by Beasty-Press

3 COMMENTS

Comments are closed.