εμβολιασμοί
Πηγή: in.gr

Όλη η παγκόσμια κοινότητα αναμένει την στιγμή που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονoϊού. Εδώ και μήνες τα ερευνητικά κέντρα, οι κυβερνήσεις και οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονταν για το ποιος θα βρει πρώτος το «ελιξίριο» για την θεραπεία της παγκόσμιας μάστιγας του κορονoϊού.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν ήδη αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Έτσι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δέχτηκε πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επισπευσθεί η συνεδρίαση σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Η συνεδρίαση κανονικά ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου. Αυτό σήμαινε, ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινούσαν από το νέο έτος. Εν τέλει, η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου.

Πρώτα θα εγκριθεί το εμβόλιο από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Έπειτα, θα συνεδριάσει η Επιτροπή με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των μελών. Και τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την τελική έγκριση σε διάστημα τριών ημερών. Οι εμβολιασμοί των ευρωπαϊκών χωρών θα αρχίσουν μετά την έγκριση της Επιτροπής.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020» έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Κοινή γραμμή δράσης

Συντονισμένη θα είναι η εκκίνηση των εμβολιασμών στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία και πέντε ακόμη ευρωπαϊκά κράτη, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Υγείας των κρατών. Τα κράτη αυτά θα ανταλλάζουν άμεσα πληροφορίες για την εξέλιξη και επιτυχία της διαδικασίας του εμβολιασμού. Οι υπουργοί μίλησαν και για διαφάνεια της επιχείρησης. Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας έβγαλε την σχετική ανακοίνωση με την συνυπογραφή των υπουργών της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

«Επιχείρηση Ελευθερία»

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ονομάστηκαν «Επιχείρηση Ελευθερία». Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στη Βουλή, ότι εντός των επόμενων 24ώρων θα ξεκινήσει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Δεσμεύτηκε, ότι οι εμβολιασμοί θα είναι «δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου». Ο καθορισμός της λίστας προτεραιότητας θα γίνει με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να γίνει η μεταφορά εκατομμυρίων εμβολίων με ασφάλεια και σε συνθήκες βαθιάς ψύξης στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού και στις 65 κινητές μονάδες. «Δεν μιλάμε για καμπάνια αλλά για εκστρατεία. Θα ζητήσουμε την συνδρομή όλων των ειδικών: επιστημόνων, φορέων, φαρμακείων της εκκλησίας. Όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας».

Τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα

Η μεταφορά των εμβολίων είναι μεγάλη και πολύπλοκη διαδικασία. Η άφιξη των εμβολίων στην Ελλάδα θα γίνει με ειδικές πτήσεις. Έπειτα, θα μοιραστούν σε εμβολιαστικά κέντρα.

Χρονοδιάγραμμα Εμβολίων:

  • 21 Δεκεμβρίου: έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων
  • Έως τις 24 Δεκεμβρίου: τελευταία έγκριση από την Κομισιόν
  • μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου: φτάνουν οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην Ελλάδα

Αμέσως μετά τις γιορτές φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα πληροφορίες, θα διατεθούν 300.000 δόσεις εμβολίων τον πρώτο μήνα στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά τα ψυγεία για τη συντήρησή τους έχουν φτάσει από την προηγούμενη Πέμπτη.

Πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε οδηγίες για το πως θα γίνονται οι εμβολιασμοί. Δήλωσε, ότι πρόκειται για «μεγάλο εγχείρημα που θέλει μεγάλη σοβαρότητα και τη συμμετοχή όλων μας για να επιτύχει. Το εμβόλιο θα έρθει σε λίγες εβδομάδες και η προετοιμασία των κέντρων είναι σε εξέλιξη, όλα είναι προγραμματισμένα στην τελευταία τους λεπτομέρεια».

Ανέφερε, ότι προτεραιότητα έχει το υγειονομικό προσωπικό «ώστε να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας» και μετά οι ευπαθείς ομάδες. Η ηλικία και ο τόπος διαμονής προβλέπεται να ληφθούν υπόψιν για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν από συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες. Οι φορείς αυτοί θα πάνε σε σημεία της χώρας που είναι δύσκολη η μετακίνηση των κατοίκων. Η πρόεδρος, επίσης, σημείωσε, ότι τα εμβόλια που θα έρθουν θα είναι εμβόλια με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Εμβολιασμοί με ραντεβού

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν δύο ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου που θα έχουν συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία.

Η πλατφόρμα που θα εξυπηρετεί αυτή την διαδικασία θα είναι η emvolio.gov.gr. Επίσης, θα γίνεται και μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση ή μέσω φαρμακείων ή και μέσω ΚΕΠ. Θα υπάρχει η δυνατότητα επιβεβαίωσης των ραντεβού αλλά και αλλαγής τους.

Πηγή:in.gr

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

3 COMMENTS

Comments are closed.