10. Πρώτη εβδομάδα με ανοιχτές παραλίες

Ήδη πριν χτυπήσει ο υδράργυρος τους 40 Βαθμούς Κελσίου οι πολίτες είχαν καταφύγει στις παραλίες για να δροσιστούν. Το μόνο σίγουρο ήταν πως τα μέτρα δεν τηρούνταν στις ελεύθερες παραλίες. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ, όπου θα τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Τοποθετήθηκαν, λοιπόν, οι ξαπλώστρες στις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ήταν περιορισμένος με τις καφετέριες που συστεγάζονται στις οργανωμένες παραλίες να παρέχουν προϊόντα take away. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του χώρου τηρούσαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν αποφεύχθηκαν οι εικόνες συνωστισμού όχι μόνο σε παραλίες, αλλά και στα λεωφορεία που οδηγούν τους πολίτες στα παραλιακά μέτωπα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN όχι μόνο οι επιβάτες του λεωφορείου ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, αλλά πολλοί από αυτούς δεν τηρούσαν τα απαραίτητα μέτρα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασε το γεγονός με αυστηρότητα και φανερό εκνευρισμό: «Δεν μπορεί σε κάθε λεωφορείο να υπάρχει αστυνομικός. Ευθύνη όλων η τήρηση των μέτρων».

 

9. Αποζημίωση 800 ευρώ για τον Σταμάτη Κραουνάκη

Όλοι θυμόμαστε την πολυσυζητημένη κινητή συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Ο γνωστό καλλιτέχνης Σταμάτης Κραουνάκης έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία, καθώς υποστηρίζει πως κανένας δεν ζήτησε την άδεια του για να ακουστούν δικά του τραγούδια κατά την διάρκεια της συναυλίας στις γειτονιές της Αθήνας. Συγκεκριμένα σχολίασε το συγκεκριμένο γεγονός ως εξής: «Αυτό που έγινε ήταν πολύ σιχαμερό και τώρα έχω έναν νόμιμο δρόμο να ακολουθήσω».

Απ’ ό, τι φαίνεται ο γνωστός μουσικοσυνθέτης ζήτησε από τον Δήμο Αθηναίων αποζημίωση του ύψους των 800 ευρώ, το οποίο αίτημα και ικανοποίησε αμέσως. Βέβαια, ο Σταμάτης Κραουνάκης υποστηρίζει πως δεν του έχει σταλθεί ακόμα η αποζημίωση της οποίας τα χρήματα υποστηρίζει πως θα μοιράσει στους “πάσχοντες” και “αδύναμους” καλλιτέχνες. Αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα ως εξής: «Ούτε πήρα στα χέρια μου ένταλμα πληρωμής ούτε αποδέχτηκα ένταλμα πληρωμής»,«Με ενδιαφέρει μόνο η συνολική αποζημίωση των Ελλήνων δημιουργών, μέσω επιδομάτων και όχι η προσωπική αποζημίωση για τη χρήση του τραγουδιού, όπως είχε επισημανθεί και στο εξώδικο».

8. Τα smartphones έρχονται να καταπολεμήσουν τον κοροναϊό

Τα smartphones πλέον έχουν γίνει η προέκταση των χεριών μας και αποτελούν χρήσιμο βοηθό σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Σύντομα από ό, τι φαίνεται θα φανούν χρήσιμα και για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα δημιούργησε μία φορητή συσκευή, η οποία συνδέεται με το κινητό μας μέσω της θύρας φόρτισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα βγει στην αγορά σε τρεις περίπου μήνες και η αξία του θα ανέρχεται στις 45 λίρες. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ανιχνευτή, ο οποίος θα επεξεργάζεται στοιχεία, όπως τον βήχα ή το φτέρνισμα. Είναι εξοπλισμένος με ένα λογισμικό που ανιχνεύει τις ιικές πρωτεΐνες του COVID – 19. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι το γεγονός, ότι θα μας παρέχει αποτελέσματα σε μόλις ένα λεπτό.

7. Αυτόματοι πωλητές καταλλήλως εξοπλισμένοι για τον κοροναϊό

Την εμφάνιση τους έκαναν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας αυτόματοι πωλητές, οι οποίοι είναι γεμάτοι με μάσκες, γάντια, αλλά και απολυμαντικά προϊόντα. Έτσι, οι πολίτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να προμηθευτούν αυτά που χρειάζονται για να προστατευτούν από τον κοροναϊό.

Παρόμοιοι αυτόματοι πωλητές εγκαταστάθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν σε στάσεις του ΚΤΕΛ. Βέβαια, σε αντίθεση με αυτούς της Πολωνίας οι δικοί μας πωλούν μόνο μάσκες. Βέβαια, απ’ ό, τι φαίνεται για να προστατευθεί κανείς πρέπει να το χρυσοπληρώσει, καθώς σε σχετικές φωτογραφίες φαίνεται πως το μηχάνημα λειτουργεί με 2 ευρώ.

6. Μετακινούμαστε ελεύθερα με τα πλοία και ανοίγουν τα δημοτικά.

Από αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου, θα ξεκινήσουν ξανά οι ελεύθερες μετακινήσει σε νησιά. Βέβαια, θα τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ο αριθμός των επιβαινόντων θα είναι μειωμένος κατά το 50%, ενώ στις καμπίνες θα μένει μόνο ένα άτομο. Να θυμίσουμε πως μέχρι στιγμής οι μόνοι που μπορούσαν να πηγαινοέρχονται στα νησιά ήταν μόνιμοι κάτοικοι ή ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι που ήθελαν να προετοιμάσουν τα μαγαζιά τους για το άνοιγμα τους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας, την κυρία Κεραμέως, το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, αλλά και των νηπιαγωγείων από την 1η Ιουνίου έως και τις 26 Ιουνίου. Φυσικά και ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα τηρούνται. Σε κάθε τάξη θα βρίσκονται έως 15 μαθητές με τα θρανία να βρίσκονται σε απόσταση 1,5 μέτρο το ένα από το άλλο. Τα αντισηπτικά δεν θα λείπουν από τις αίθουσες, ενώ οι χώροι του σχολείου θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα. Τα τμήματα θα κάνουν διαφορετικές ώρες διάλλειμα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ η χρήση μάσκας τόσο στους χώρους του σχολείου, όσο και στα σχολικά δεν θα είναι υποχρεωτική.

5. Τουρίστες από το εξωτερικό χωρίς ελέγχους

Η Ελλάδα κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος τον εσόδων της κυρίως κατά την τουριστική περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο τουρισμός κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και ο στόχος πλέον του κράτους είναι η εισροή ξένου νομίσματος. Η χώρα, λοιπόν, προέβη σε κάποια βήματα, ώστε να επιταχύνει τους ρυθμούς της τουριστικής περιόδου.

Ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα που θα αφορούν τους τουρίστες που θα επισκέπτονται την χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά δεν θα είναι υποχρεωτική η απομόνωσή τους σε δεκατετραήμερη καραντίνα, ούτε ο έλεγχός τους. Τα προαναφερόμενα θα διενεργούνται δειγματοληπτικά. Παράλληλα, εκτιμάται από τους ειδικούς πως τα σύνορα των χωρών της Ζώνης θα ανοίξουν κοντά στα τέλη Ιουνίου με βάση τα τωρινά στοιχεία.

Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να οργανώσουν σωστά τους τουριστικούς προορισμούς, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν ορισμένα κρούσματα. Γίνονται, λοιπόν, προσπάθειες ενίσχυσης των υποδομών υγείας σε νησιά, όπως με την τοποθέτηση 20 ανιχνευτών για τεστ και 600 κλινών, αλλά και τρόπους γρήγορης μετακίνησης.

 

4. Ανοίγει ο κλάδος της εστίασης
Από σήμερα θα μπορούμε να πηγαίνουμε και πάλι στις αγαπημένες μας καφετέριες και εστιατόρια. Βέβαια, θα επικρατεί ένα άλλο καθεστώς. Έχουν σταλθεί ήδη κάποια μέτρα, τα οποία είναι απαραίτητα να τηρούνται τόσο από τους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους, όσο και από τους πελάτες. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Φ. Π .Α . θα μειωθεί στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13%. Εδώ θα βρεις κάποια από τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται.
 • Αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση των απαιτήσεων απόστασης
 • Διαμορφώστε πρόγραμμα σταδιακής προέλευσης – αποχώρησης εργαζομένων
 • Διαμορφώστε πρόγραμμα ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους
 • Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθαρρύνεται την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, 2.
 • Τοποθετείστε ένα αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα στη θέση του πελάτη, 3.
 • Τοποθετείστε σήμανση στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων (όπως προβλέπεται) για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορίστε υπέυθυνο για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθετείστε plexiglas αν κρίνεται αναγκαίο.
 • Προτρέψτε πελάτες και εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
 • Αναρτήστε πινακίδες ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους
  τους χώρους.
 • Ρυθμίστε την προέλευση τρίτων στον χώρο εργασίας
 • Ενημερώστε προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, οδηγούς, πελάτες επισκέπτες με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των κρατικών αρχών.
 • Μεριμνήστε για τον επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα.
 • Πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού.
 • Μεριμνήστε για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

 

3. Απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας

Αλλαγές θα υπάρξουν στην κυκλοφορία στην πρωτεύουσα της χώρας, οι οποίες θα εντάσσονται στα πλαίσια του project του Δήμου Αθηναίων «Μεγάλος περίπατος της Αθήνας». Θα απαγορευτεί , λοιπόν, για έξι μήνες η κυκλοφορία των αμαξιών σε ορισμένους δρόμους της Αθήνας. Εξαιρούνται από την απαγόρευση οι μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων, οι μετακινήσεις οχημάτων από και προς  χώρους στάθμευσης που λειτουργούν νόμιμα, οι μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από την άλλη πλευρά, οι παραβάτες θα πληρώνουν το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Από που, λοιπόν, δεν θα μπορούμε να περνάμε με τα αυτοκίνητά μας; Δεν θα μπορούμε να μετακινηθούμε στις εξής οδούς: Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων.
2. Αεροπορικό Δυστύχημα στο Πακιστάν.

Την Παρασκευή έγινε γνωστή η είδηση για την πτώση ενός Airbus A320. Το αεροπλάνο άνηκε στην εταιρεία Pakistan International Airlines. Λίγα λεπτά πριν προσεγγίσει το αεροδρόμιο του Καράτσι σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχασε τον ένα του κινητήρα. Αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε σπίτια. Για αρκετή ώρα αγνοούταν η τύχη των 98 ατόμων που επέβαιναν μαζί με το πλήρωμα. Μέχρι στιγμές οι πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 97 νεκρούς και 2 επιζώντες. Κάποιοι υπολογίζουν πως ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται άτομα που ήταν στο έδαφος εκείνη την στιγμή.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή ενός αυτόπτη μάρτυρα. Μάλιστα είδε να πέφτει πάνω στο αυτοκίνητό του ένα πτώμα. «Είδα έναν επιβάτη έξω από το αεροπλάνο. (…) Ήταν ζωντανός. Μιλούσε. Μου ζήτησε να τον σώσω, αλλά τα πόδια του ήταν σφηνωμένα στην έξοδο κινδύνου».

1. Η επίθεση με βιτριόλι στην 34χρονη

Ήταν Τετάρτη πρωί, όταν η 34χρονη Ιωάννα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγαζόταν η εταιρεία που δούλευε στην Καλλιθέα. Μία μαυροφορεμένη γυναίκα με χειρουργική μάσκα της επιτέθηκε πετώντας της βιτριόλι. Η άτυχη 34χρονη έτρεξε ουρλιάζοντας σε ένα φαρμακείο απέναντι. Οι φαρμακοποιοί της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Στην συνέχεια διακομήσθη στο νοσοκομείο. Εκεί υποβλήθηκε σε πολλαπλά χειρουργεία. Οι γιατροί να δίνουν μάχη, ώστε να μην χαθεί η όρασή της από το αριστερό της μάτι.

Ένα πέπλο μυστηρίου έχει πέσει σχετικά με την ταυτότητα του /της δράστη. Το θύμα δεν μπορεί να μιλήσει πολύ με τους αστυνομικούς. Στην αρχή μιλούσε για γυναίκα, έπειτα ανέφερε, ότι δεν μπόρεσε να διακρίνει το φύλο του δράστη. Απ’ ό, τι φαίνεται οι αρχές επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε δράστη γυναικείου φύλου, ενώ στο επίκεντρο των ερευνών τους βρίσκεται το κινητό, τα μηνύματα, αλλά και τα social media της 34χρονης.

Τι λένε οι μάρτυρες;

Οι μαρτυρίες όσων βρίσκονταν σε μαγαζί δίπλα από την είσοδο της πολυκατοικίας και που είδαν το περιστατικό διχάζονται. Κάποιοι λένε, ότι είδαν κάποια μαυροφορεμένη γυναίκα να τρέχει πίσω από την κοπέλα και να ρωτάει αν είναι καλά. Από την άλλη μερικοί μιλούν για ένα καλά προσχεδιασμένο έγκλημα, όπου η δράστης είχε κρυφτεί στο υπόγειο της πολυκατοικίας και όπου μετά την επίθεση άλλαξε ρούχα, ώστε να μην τραβήξει την προσοχή των άλλων. Μαρτυρίες, κάμερες από μαγαζιά, αλλά και από στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει από το θύμα αποτελούν τον δρόμο που θα οδηγήσει τις αρχές στα χνάρια της δράστη, η οποία θα αποκαλύψει και τους λόγους της επίθεσης.

Στον ΣΚΑΙ η ψυχολόγος Μάγδα Δασκαλάκη προσπάθησε να φτιάξει το ψυχολογικό προφίλ της δράστιδος. Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Με βάση τα στοιχεία από την επίθεση, βλέπω μια διάθεση σαδισμού από την πλευρά της δράστιδος”, “η δράστις της επίθεσης δεν ήθελε, πιθανότατα, να σκοτώσει την Ιωάννα, αλλά ο στόχος της ήταν «να καταστρέψει τη ζωή της”.

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project