Οθέλλος
Επίσημη αφίσα παράστασης Πηγή εικόνας: MusicCorner.gr

Οθέλλος. Η κλασική αριστουργηματική τραγωδία του William Shakespeare ανεβαίνει στο σανίδι. Την παράσταση παρακολουθήσαμε ζωντανά, μετά από πολλούς μήνες live streaming, στο Θέατρο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», στην όμορφη Πάτρα. Η παράσταση περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, υποσχόμενη να δώσει μια ιδιαίτερη χροιά στο θεατρόφιλο κοινό, μες στην καρδιά του καλοκαιριού.

Οθέλλος
Από την παράσταση στο Θέατρο Τέχνης “Θάνος Μικρούτσικος” Πατρών.
Πηγή εικόνας: Patras Events
Η παραγωγή

Το Σαιξπηρικό δράμα ανεβαίνει στη σκηνή σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Πρωταγωνιστούν οι: Αιμίλιος Χειλάκης, Μυρτώ Αλικάκη, Γιάννης Μπέζος, καθώς και μια ομάδα εξαίρετων ηθοποιών. Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε στις 24 Ιουνίου, στο θέατρο Βράχων Αθηνών. Το έργο είναι σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη και η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.

Πηγή εικόνας: Athens Voice
Η πλοκή
Οθέλλος
Πηγή εικόνας: amazon.com

Ο Σαίξπηρ γράφει την εμβληματική τραγωδία του γύρω στο 1603. Ο Μαυριτανός Οθέλλος είναι αξιωματικός του στρατού της Βενετίας. Νυμφεύεται κρυφά την όμορφη Δυσδαιμόνα, ενάντια στη θέληση του πατέρα της Βραβάντιου. Ο μοχθηρός στρατιώτης Ιάγος, θέλει να προαχθεί. Βλέπει όμως πως ο Οθέλλος προάγει έναν άλλο άπειρο στρατιώτη, τον Κάσσιο. Έτσι, ο κακόβουλος Ιάγος μέσα από μηχανορραφίες πλέκει μια δική του ιστορία κι αναστατώνει τον περίγυρό του. Το τέλος είναι τραγικό.

Η παράσταση

Σημαντικότερο όπλο της παράστασης αποτελεί αδιαμφισβήτητα το ίδιο το κείμενο. Είτε έχεις διαβάσει το έργο, είτε όχι, θα μαγευτείς από το Σαιξπηρικό λόγο. Bαθιά ποιητικός, έντονος, μελωδικός, στοχευμένος, διαχρονικός και πιο επίκαιρος από ποτέ.

Η Αιμιλία (Μυρτώ Αλικάκη) και ο Ιάγος (Αιμίλιος Χειλάκης).
Πηγή εικόνας: WordPress.com

Στην παράσταση ξεχώρισαν, κατ’ εμέ, δύο ηθοποιοί. Πρώτος, ο σκηνοθέτης Αιμίλιος Χειλάκης στο ρόλο του ραδιούργου Ιάγου. Η βαθιά, σχεδόν απόκοσμη, φωνή του ηθοποιού φαίνεται να ταιριάζει τέλεια στο δαιμονικό χαρακτήρα του ρόλου. Επίσης, η Μυρτώ Αλικάκη, στο ρόλο της συζύγου του Ιάγου, Αιμιλίας, καθηλώνει με τον εκπληκτικό μονόλογό της. Το ζευγάρι δίνει μια δυναμική χροιά στην παράσταση.

Σε μια ικανοποιητική, με περιθώριο βελτίωσης, σκηνοθεσία η δράση του έργου θυμίζει πολύ το σήμερα. Ο Γιάννης Μπέζος, στο ρόλο του Οθέλλου, δεν ξεφεύγει από το συνηθισμένο του παικτικό στυλ. Η μουσική επένδυση του έργου προσδίδει μια ιδιαίτερη χροιά, δημιουργώντας ανάμικτα συναισθήματα, που ταιριάζουν στη γλυκόπικρη ιστορία μας. Συνολικά, πρόκειται για μια αρκετά καλή παράσταση την οποία σας προτείνουμε να δείτε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Βρίσκεται ήδη σε περιοδεία, επομένως δώστε το σημείο αναφοράς σας και κλείστε το εισιτήριό σας εδώ!

Ο παράφορος έρωτας

Ο Οθέλλος μιλάει για τον παράφορο έρωτα, ο οποίος όμως αντιβαίνει σε κάθε είδους διαφορά. Φυλετική, ηλικιακή, κοινωνική. Ο έρωτας του Μαυριτανού Οθέλλου με τη νεαρή ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα καταρρίπτει κάθε στερεότυπο. Η ζήλεια, όμως, που συνοδεύει τον έρωτα κλονίζει την εμπιστοσύνη και τη βεβαιότητα και διαταράσσει τις ισορροπίες.

Πηγή εικόνας: Marie Claire
Ο ξένος

Ο Οθέλλος παρόλο που έχει διακριθεί χάρη στη γενναιότητα και το ήθος του μέσα στη Βενετσιάνικη κοινωνία, δεν είναι πλήρως αποδεκτός από αυτή. Ο Μαύρος της Βενετίας αδυνατεί να ζήσει ως ισότιμο μέλος της. Παραμένει πάντα ένας ξένος, χάρη στο μαύρο χρώμα του, την καταγωγή του, και προ πάντων τη δική του ανασφάλεια.

Πηγή εικόνας: Αθηνόραμα
ΓΙΑΤΙ;

Σημαντικό κομμάτι του έργου που στοχευμένα αξιοποιήθηκε, ήταν το λιτό σκηνικό. Μεγάλα λευκά γράμματα σε ανθρώπινο μέγεθος κινούνται αδιάκοπα στη σκηνή, από τους ηθοποιούς. Προς το τέλος του έργου, τα γράμματα σχηματίζουν τη λέξη «ΓΙΑΤΙ» κάνοντας το κοινό να φύγει από τη Βενετία του 1600 και να έρθει στην Ελλάδα του 2021. Το κείμενο έχει ήδη προϊδεάσει το κοινό για το φλέγον θέμα της γυναικείας κακομεταχείρισης και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, μέσα από το εκπληκτικό μονόλογο της Μυρτώς Αλικάκη. Το μεγάλο «ΓΙΑΤΙ» που σχηματίζεται στο background, μετά τη δολοφονία της Δυσδαιμόνας, αρκεί για να θυμίσει στο κοινό την ατελείωτη λίστα γυναικοκτονιών που έχει πάρει φωτιά τους τελευταίους μήνες. Η Καρολάιν, η κοπέλα στη Φολέγανδρο, η διπλανή σου, εσύ η ίδια. ΓΙΑΤΙ; Το μήνυμα της παράστασης είναι ηχηρότατο και πιο επίκαιρο από ποτέ.

Όταν ο Οθέλλος σκότωσε την αγαπημένη του Δυσδαιμόνα, μετά τους σπόρους ζήλειας που του φύτεψε στο μυαλό ο πανούργος Ιάγος.
Πηγή εικόνας: Tempo24

Κλείστε τώρα το εισιτήριό σας και βιώστε κι εσείς, όπως κι εμείς, τη συγκίνηση και την ευχαρίστηση μετά το πρώτο φυσικό χειροκρότημα. Καλή θέαση!


Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

1 COMMENT

Comments are closed.