Ο Ναυαγός
Πηγή εικόνας: thedailyowl.gr

O Ναυαγός, ή αλλιώς, Cast Away, είναι μια δραματική περιπέτεια Αμερικανικής παραγωγής του 2000, με πρωταγωνιστή τον Τομ Χάνκς. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, ενώ το σενάριο ο Γουίλιαμ Μπρόιελς. Τη μουσική συνέθεσε ο Άλαν Σιλβέστρι. Ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και για Όσκαρ Καλύτερου Ήχου το 2001. Προβλήθηκε σε 2774 αίθουσες στη Βόρεια Αμερική και έκανε μικτά έσοδα 28.883.406 δολάρια. Θεωρήθηκε τεράστια εμπορική επιτυχία και απέσπασε πολλές θετικές κριτικές.

Λίγα λόγια για την παραγωγή

Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ο Τομ Χάνκς είχε ένα σοβαρό ατύχημα. Το άσχημο κόψιμο στο πόδι του, καθυστέρησε 3 εβδομάδες τα γυρίσματα καθώς απαγορευόταν να έρθει σε επαφή με το νερό. Πέρα από αυτή την καθυστέρηση, χρειάστηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να γυριστεί ολόκληρη η ταινία. Ο Τομ Χάνκς πήρε 22 κιλά πριν τα γυρίσματα ώστε να ταιριάζει με το πρότυπο της εργασίας του. Αφού το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είχε ολοκληρωθεί, η παραγωγή διέκοψε τα γυρίσματα για ένα χρόνο. Αυτό συνέβαλλε, ώστε να μπορέσει ο πρωταγωνιστής να χάσει κιλά και να μακρύνει τα μαλλιά και τα γένια του. Αυτή η περιγραφή έπρεπε να ταιριάζει στην εικόνα ενός ναυαγού.

Ο Ναυαγός
Πηγή εικόνας: cnn.com

Αξίζει να σημειωθεί, πως Ο Ναυαγός γυρίστηκε σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος Μαμανούκα των Φίτζι, στο Μονουρίκι. Μετά την κυκλοφορία της ταινίας, το νησί έγινε τουριστικό αξιοθέατο.

Υπόθεση

Ο Τσακ Νόλαντ εργάζεται ως μηχανικός συστημάτων της FedEx. Είναι ένας απλός άνθρωπος που η ζωή του κυλά αρμονικά. Κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού, το αεροπλάνο που επεμβαίνει συντρίβεται στον Νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Καταφέρνει όμως να επιβιώσει καθώς βρίσκει καταφύγιο σε ένα απομονωμένο νησί. Οι προμήθειες από το φορτίο του αεροπλάνου και η ελπίδα πως θα καταφέρει να γυρίσει πίσω, τον κρατούν στη ζωή. Ένα ταξίδι κάτω από αντίξοες συνθήκες και με εχθρό την σκληρή μοναξιά έχει μόλις αρχίσει. Μοναδική συντροφιά, μια μπάλα του βόλεϊ με το όνομα Γουίλσον.

Μουσικό παράδοξο

Την μουσική επιμέλεια της ταινίας, ανέλαβε ο Άλαν Σιλβέστρι, κερδίζοντας βραβείο Γκράμι 2002. Η επένδυσή της ήταν αξιοσημείωτη, καθώς ο φυσικός ήχος και τα εφέ κατά τη διάρκεια που ο πρωταγωνιστής βρίσκεται στο νησί, δεν υπήρχαν. Τονίζοντας το αίσθημα της απομόνωσης, κελαηδήματα πουλιών αλλά και ήχοι εντόμων, απουσίαζαν.

Η εταιρεία FedEx

Η εταιρεία FedEx δεν πλήρωσε χρήματα για τοποθέτηση προϊόντος στην ταινία. Παρ’ όλα αυτά, μια ομάδα εμπόρων της, επέβλεπε την παραγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο και περισσότερων χρόνων των γυρισμάτων. Την εμφάνισή του, έκανε και ο Φρεντ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της FedEx, υποδυόμενος τον εαυτό του. Οι μητρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο Μέμφις, αποτέλεσαν επίσης, σημαντικό μέρος της ταινίας. Αν και το αεροπλάνο που συντρίβεται είναι της Fedex και θα περίμενε κανείς να συμβάλλει στη δυσφήμιση της, λειτούργησε ακριβώς αντίθετα. Έφερε αρκετά κέρδη και την έκανε γνωστή σε Ασία και Ευρώπη μετά την κυκλοφορία της ταινίας.

Η απομόνωση του σεναριογράφου σε νησί 

Ο Ναυαγός έπρεπε να μοιάζει αληθινή ιστορία. Έτσι λοιπόν, ο σεναριογράφος, αποφάσισε να απομονωθεί σε μια ερημική παραλία, ώστε να μπει στη θέση του ήρωα. Έμαθε να χρησιμοποιεί καλάμι, να ανοίγει καρύδες αλλά και να ανάβει φωτιά. Όπως είπε και ο ίδιος σε μια συνέντευξή του αργότερα:

«Τότε κατάλαβα ότι δεν ήταν μια σωματική πρόκληση, αλλά μια συναισθηματική και πνευματική πρόκληση.»

Το χρονικό διάστημα που έμεινε στην παραλία, μια μπάλα του βόλεϊ ξεβράστηκε στην ακτή. Αυτό ήταν η έμπνευσή του για την άψυχη συντροφιά του Τσακ στην ταινία, με το όνομα Γουίλσον.

Γουίλσον, η μπάλα του βόλεϊ

Ο μοναδικός φίλος του Τομ Χάνκς επί 4 χρόνια σε ένα απομονωμένο νησί, γνώρισε μεγάλη δόξα. Μία από τις αυθεντικές μπάλες που χρησιμοποιήθηκαν στον Ναυαγό, πουλήθηκε σε δημοπρασία μετά την κυκλοφορία της ταινίας. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FedEx, Κεν Μέι, αγόρασε την μπάλα για 18500 δολάρια. Επιπλέον, η εταιρία Γουίλσον κατασκεύασε μπάλες του βόλεϊ με το ματωμένο αποτύπωμα προσώπου στη μια τους πλευρά.

Ο Ναυαγός
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ένας ύμνος για την αξία της ζωής

Ο Ναυαγός ήταν, είναι και θα είναι μια ταινία διαχρονική. Μια ιστορία που όσες φορές και αν προβληθεί θα συνεχίζει να ενθουσιάζει το κοινό. Δεν έχει να κάνει με τη δράση, αλλά με την ανθρώπινη επιβίωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια, ο ήρωας αγωνίζεται για να ζήσει, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα καιρικά φαινόμενα, η έλλειψη βασικών αγαθών, η μοναξιά, προκαλούν τη συμπόνια και την συμπαράσταση του θεατή. Η θέληση για ζωή είναι η κινητήρια δύναμη ώστε να συνεχίζει να παλεύει.

Το πιο βασικό κομμάτι όμως, πέρα από την επιβίωση, είναι η προσπάθεια να παραμείνει ο εαυτός του. Η εσωτερική του δύναμη, η ψυχολογία, αλλά και ενθύμια από την ζωή του, κρατούν το μυαλό του σε ισορροπία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η φυσική ομορφιά δεν λείπει λεπτό από την ταινία. Ο ωκεανός που άλλοτε είναι ήρεμος και άλλοτε φουρτουνιασμένος. Ο καταγάλανος ουρανός, το πέταγμα των πουλιών, ο παφλασμός της θάλασσας. Τα φυσικά τοπία, λειτουργούν ως μια σανίδα σωτηρίας για τον ήρωα, ηρεμώντας την ψυχή του.

Ο Ναυαγός είναι μια σπουδαία ταινία που δείχνει με ένα μοναδικό τρόπο τη δύναμη της θέλησης για ζωή. Την ελπίδα πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Το θάρρος που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις κάθε εμπόδιο. Την ομορφιά που εμφανίζεται μέσα από κάθε άσχημη στιγμή δίνοντας κουράγιο να προχωρήσεις. Είναι μια ιστορία που δείχνει με ένα μοναδικό τρόπο την πραγματική αξία της ζωής.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ερμηνεία
Μουσική Επένδυση
Ο ναυαγός είναι μια ταινία που θεωρείται διαχρονική. Δεν ασχολείται μόνο με το οπτικό κομμάτι, αλλά και με το συναισθηματικό, προσκαλώντας το θεατή να συμπάσχει με τον ήρωα. Είναι μια ταινία που πέρασε αρκετές δυσκολίες μέχρι να δημιουργηθεί, αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Η δύναμη της θέλησης, ο αγώνας για την επιβίωση, αλλά και η ελπίδα, παρουσιάζονται με ένα συγκλονιστικό τρόπο. o-nauagos-enas-sklhros-agwnas-gia-thn-epibiwsh