Ο Μιθριδάτης
Πηγή εικόνας: edromos.gr

Ηχογράφηση από τη Ναταλία Σφήκα:

Πριν από τρεις σχεδόν εβδομάδες «έκανε λογαριασμό» ο Μιθριδάτης, ανεβάζοντας στο YouTube το τραγούδι Για να μην τα χρωστάω. Εξ αρχής το κομμάτι τάραξε τα νερά, προκαλώντας πλήθος σχολίων από τους ακροατές. Μέσα σε πέντε μόλις μέρες έφτασε τις ένα εκατομμύριο προβολές, ενώ πλέον αριθμεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Και όλα αυτά χωρίς να βρεθεί ποτέ στις τάσεις του YouTube. Πολλά μπορούμε να γράψουμε για τους στίχους του τραγουδιού, ωστόσο στο παρόν άρθρο θα αρκεστούμε σε μερικά σημεία του. Άλλωστε, δύσκολα χωράνε 12′ σε ένα μόνο άρθρο.

Η δυναμική αρχή

Ένα δυναμικό κομμάτι πρέπει να έχει και μια δυναμική εκκίνηση. Για να γίνει αυτό, ο Μιθριδάτης χρησιμοποιεί λέξεις με την κατάληξη -ά(ν)τζα και προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη ειρωνεία με την φράση «όλοι όρνιθες του άριστου και funny», παραπέμποντάς μας στον αρχαίο Έλληνα κωμικό Αριστοφάνη. Θίγει ζητήματα, όπως το εργασιακό και της αστυνομίας, και κατακεραυνώνει τους αποδέκτες της επίθεσής του με μια σειρά επιθέτων με α- στερητικό.

Προπαγάνδα και Pinochet

Το act III είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην προπαγάνδα των ΜΜΕ. Ευθείες βολές στη δολιοφθορά και την παραπληροφόρηση και μια αναφορά στον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Augusto Pinochet. Ο τελευταίος παρέμεινε στην εξουσία από το 1973 (μέσω πραξικοπήματος) ως το 1990, με τις κατηγορίες να βαραίνουν ακόμα την μνήμη του. Περίπου 3.000 άνθρωποι εκτιμάται πως δολοφονήθηκαν από το καθεστώς, ενώ πολλοί υπέφεραν από βασανιστήρια και φυλακίσεις. Ακολούθησε μία άκρως φιλελεύθερη πολιτική, με την υποστήριξη της ατομικής πρωτοβουλίας και την εξαθλίωση του προλεταριάτου. Μειώσεις στα εισοδήματα και ανεργία κοντά στο 30% ήταν τα χαρακτηριστικά της οικονομίας της Χιλής. Εν τέλει, παραιτήθηκε το 1990 από την ηγεσία της χώρας, παραμένοντας μέχρι το 1998 αρχηγός του στρατού.

Συνέχεια και τέλος

Επιλέγοντας τους κατάλληλους στίχους, αποτυπώνει την πραγματικότητα που ζούμε κατά την περίοδο του covid-19, τις πιέσεις, τις αδικίες και τον φόβο. Εν συνεχεία, μιλάει για την κατάσταση στα social media (καλά καταλάβατε, ούτε εκεί είναι καθησυχαστική) και τον «πόλεμο του keyboard». Για το τέλος θα αφήσει τον παραμελημένο καλλιτεχνικό χώρο, στον οποίο ανήκει και ο ίδιος. Θα παραθέσει και για αυτό το ζήτημα τα παράπονά του και τα καυστικά και αγανακτισμένα του σχόλια.

Επίλογος

Με αυτό του το τραγούδι, ο Μιθριδάτης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της ελευθερίας του λόγου. Δεν διστάζει να ειρωνευτεί, να ρίξει ευθείες βολές και να αναδείξει το αστείρευτο καλλιτεχνικό του ταλέντο. Ο Μιθριδάτης «ξεπλήρωσε» το χρέος του και πλέον δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.