credits: bernier-eliades.com

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Παρ’ όλο που ο κόσμος έχει απομονωθεί στην θαλπωρή του σπιτιού του και τα καλλιτεχνικά δρώμενα έχουν λιγοστέψει, η Αθήνα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις του καλλιτεχνικού στερεώματος. Μας παρουσιάζει για πρώτη φορά τον εξαιρετικό Brian Rochefort. Η γκαλερύ Bernier/Eliades φιλοξενεί την μοναδική του έκθεση ”Stellar Gems” από της 03/04/21 μέχρι και της 20/05/21.

Ο καλλιτέχνης

Ο Brian Rochefort είναι γεννημένος το 1985 και ζει στο Los Angeles. Έχει σπουδάσει design στο Rhode Island School of Design, από όπου αποφοίτησε το 2007. Συμμετείχε στο Lillian Fellowship Residency στο Archie Bray Foundation το 2009. Η πρώτη του ατομική έκθεση έλαβε χώρα στο Santa Barbara Museum of Art το 2019 και έφερε το όνομα ”Absorption by the Sun”. Επηρεασμένος από καλλιτέχνες όπως ο De Kooning, δημιουργεί φανταστικούς κόσμους που έχουν σκοπό να ταξιδέψουν τον θεατή σε ονειροχώρες και καινούργιους πολιτισμούς.

Rochefort
credits: bernier-eliades.com

Κεραμική τέχνη

Το είδος τέχνης που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Brian Rochefort είναι η κεραμική τέχνη. Θεωρεί ότι τα κεραμικά, ως κατασκευάσματα, είναι δημιουργημένα σε «άλλον πλανήτη». Τα γλυπτά του έχουν την τάση να ταξιδεύουν τον θεατή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Θα μπορούσαν να αποτελούν αντικείμενα που έχουν καταφτάσει από το μέλλον. Ο σκοπός του Brian Rochefort είναι να δημιουργήσει γλυπτά τα οποία ενώ έχουν σπασμένες πλευρές και θεωρούνται χαώδη, αποτελούνται από μία ιδιαίτερη ομορφιά και αρμονία, χάρη σε έναν ισορροπημένο σκελετό. Μία τρανή απόδειξη ότι ακόμα και το χάος προϋποθέτει κανόνες, για να μπορέσει να μας μεταφέρει την ασύλληπτη αυτή γοητεία του.

Τα αντικείμενα του Brian Rochefort είναι μεν προϊόντα της φαντασίας του, αλλά έχουν επηρεαστεί από τα πετρώματα και τα στοιχεία της φύσης, που έχει ανακαλύψει ο ίδιος στα πολυάριθμα ταξίδια του, στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Ως καλλιτέχνης, ο Brian Rochefort είναι εκ φύσεως περίεργος για τα αντικείμενα που περιβάλλουν τον χώρο του και προσπαθεί να ανακαλύψει όλες τις μορφές της φύσης στον πλανήτη μας. Πολλά γλυπτά του έχουν συλληφθεί μετά από επισκέψεις στο Βολιβιανό Αμαζόνιο, στο Σερενγκέτι της Τανζανίας, στους προστατευόμενους υφάλους στην Αφρική, στα νησιά Γκαλαπάγκος κ.ο.κ.

credits: vandorenwaxter.com/

Παρατηρώντας τα έργα του καλλιτέχνη, διακρίνουμε κι εμείς την περίεργη ανατομία τους. Τα γλυπτά του είναι σαν να έχουν ξεβραστεί από τις πιο απόκοσμες πτυχές του ωκεανού. Εκεί που το φως δεν έχει καταφέρει να απλώσει τις ακτίνες του. Συγχρόνως, τα γλυπτά του είναι τόσο πολύχρωμα και «ζωντανά», που σε παραλληλισμό με το απόκοσμο στοιχείο της φυσιογνωμίας τους, δημιουργούν ένα αντικείμενο τόσο ξεχωριστό και πολύτιμο, σαν να προέρχεται πράγματι από κάποιον άλλο κόσμο. Αυτός είναι ο στόχος του καλλιτέχνη. Ψήνει τα κεραμικά του όσες περισσότερες φορές γίνεται, προκειμένου να αποδώσει στην υφή τους αυτό το χαοτικό, αλλά συγχρόνως ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η έκθεση που θα μας παρουσιάσει στην Αθήνα, αφορά αντικείμενα που έχουν ως τοποθεσία τον πλανήτη Γη. Τα γλυπτά αυτά είναι αποτέλεσμα μίας φανταστικής συγκυρίας που γεννήθηκε στο μυαλό του καλλιτέχνη. Μας περιγράφουν την φυσιογνωμία που θα είχαν τα αντικείμενα αν ο πλανήτης μας είχε πληγεί από έναν αστεροειδή. Ουσιαστικά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια σειρά γλυπτών που θα αποτελούν τα συντρίμμια του κόσμου στην περίοδο του τέλους του. Αρκετά επίκαιρο αφήγημα. Το μυαλό των ανθρώπων έχει αρχίσει να φαντάζεται πολλές εκδοχές που θα μπορούσαν να τερματίσουν την ζωή στη Γη, όλο και περισσότερο, κυρίως λαμβάνοντας υπόψιν την παγκόσμια οικονομία που έχει πληγεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου, αλλά και την κρίση ηθών και αξιών που αρχίζει να τραντάζει τις γειτονιές μας.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την έκθεση του καλλιτέχνη εδώ και στην σελίδα της gallery.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ