Η ηχώ και το μότο new year, new me είναι η νέα μόδα! Το βλέπεις σε πινακίδες νέον και στην αρχική του instagram. Κάθε χρόνο πρέπει να αλλάζεις και από λίγο, όχι δεν σου ζητάμε να αλλάξεις δέρμα σαν τα φίδια. Αλλά να αλλάζεις σκεπτικό, δράση και να ξανασυστηθείς στον εαυτό σου! Κάθε Γενάρη θα ζητάς από τον εαυτό σου να διαλέξει τον χαρακτήρα που θα σε εκπροσωπεί για το νέο έτος.

Καλώς ήρθατε στις πρωτοχρονιάτικες κενολογίες! 

Καλή χρονιά σε όλους.
Καλή χρονιά σε όλους. Πηγή: pngmagic.com

Και αν εμένα μου αρέσει να είμαι, όπως είμαι; Από πότε πρέπει να αλλάζουμε προσωπείο σε κάθε πρωτοχρονιά; Ναι συμφωνώ, ας συλλογιστούμε και ας επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας για το νέο έτος, αλλά γιατί να τα φέρω όλα τούμπα; Εδώ πασχίζουμε να βρούμε χρόνο να κάνουμε απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, θα ανακαλύψω τι είναι αυτό που θέλω να φέρει το 2026; Και ποιες οι νέες απαιτήσεις μου; Και υπήρξε τόση τοξικότητα γύρω μου πέρσι; Είναι τόσο κακή η ρουτίνα που έχω φτιάξει; Και αν ναι, η νέα ταυτότητα θα τα ξορκίσει;

Πάρε τον χρόνο σου.
Πάρε τον χρόνο σου. Πηγή: Pinterest / Προφίλ: shopgoldendesigns

Γιατί τόση ανάγκη για “New year, new me”?

Για να μην παρεξηγηθώ, σε καμία περίπτωση, δεν υπονοώ να μην προκαλούμε τον εαυτό μας για εξέλιξη. Αλλά η εξέλιξη αν δεν συνοδεύεται από λίγη έμπνευση, λίγη ψυχική υγεία, ένα πραγματικό χαμόγελο, και στιγμές χαλάρωσης, τότε λυπάμαι αλλά δεν θα έρθει. Όχι ποιοτικά και σταθερά τουλάχιστον.

Όλα ξεκινάνε από εμάς, όχι από την αφετηρία.
Δεν χρειάζεται new me, αλλά αποδοχή. Πηγή: Pinterest / Προφίλ: addie

Δεν έχει σημασία να είμαστε τέλειοι, σημασία έχει να νιώθουμε πλήρης, προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, αλλά αισιόδοξοι και τολμηροί, έτοιμοι να υποδεχθούμε κάθε συναίσθημα. Ίσως να είναι πιο ουσιώδες να σκεφτούμε το πόσο εξελιχθήκαμε μέσα σε ένα χρόνο, παρά το πόσο μακριά δεν φτάσαμε. Θα τρέξεις να προλάβεις πρώτος στον τερματισμό, και μετά τι; Όταν φτάσεις εκεί λαχανιασμένος, έχοντας προσπεράσει όλες τις μικρές στιγμές που έδιναν χρώμα στη διαδρομή, θα συνειδητοποιήσεις πως ο «τερματισμός» είναι απλώς μια γραμμή στο χώμα.

Είναι θέμα αυτοπεποίθησης.
Είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Πηγή: Pinterest / Προφίλ: byrebechij
Η ζωή δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μια συνεχής διαδικασία «γίγνεσθαι». Το να κοιτάς πίσω και να βλέπεις έναν εαυτό πιο σοφό, πιο συνειδητοποιημένο και πιο ανθεκτικό από πέρυσι, είναι η μεγαλύτερη νίκη. Αυτή η εξέλιξη δεν μετριέται με μετάλλια, αλλά με την ηρεμία που νιώθεις όταν μπορείς να κοιτάξεις τα λάθη σου με τρυφερότητα και το μέλλον με θάρρος. Συνέχισε να περπατάς με τον δικό σου ρυθμό. Η αυθεντικότητα της διαδρομής σου έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από την ταχύτητα της άφιξής σου.
Και εκτός από την τάση μας να κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος, έχουμε συνηθίσει να εστιάζουμε στα αρνητικά, με τον φόβο μην απογοητευτούμε στο τέλος. Οι φόβοι όταν αποκτούν μία “ταμπέλα”, αυτόματα γίνονται πιο μικροί. Η ταμπέλα του δικού μας, ακούει στο «αμυντικός πεσιμισμός» και είναι μηχανισμός που υιοθετούμε, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, από το αίσθημα της αποτυχίας. Εστιάζοντας στο «αρνητικό δέντρο», χάνουμε την ομορφιά του δάσους. Τα συναισθήματα τα δημιουργούμε εμείς, και εμείς τα ρυθμίζουμε, δεν μας ελέγχουν αυτά. Οπότε αν σκέφτεσαι την αποτυχία, περίμενε πρώτα να έρθει, και σκέψου τους μηχανισμούς για να την διαχειριστείς.
Η αισιοδοξία είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις.
New year με αισιοδοξία. Πηγή: Pinterest / Προφίλ: Wattpad
Το να είσαι αισιόδοξος και τολμηρός δεν σημαίνει ότι αγνοείς το αρνητικό, αλλά ότι επιλέγεις να μην του δώσεις το τιμόνι της ζωής σου. Άρα την επόμενη φορά που θα αναρωτηθούμε “Και αν αποτύχω”, μεταμφίεσε το σε ένα “Φαντάζεσαι να πάει καλά”, ή στο “Οκ απέτυχα, έχω τα εργαλεία να το διαχειριστώ”.
New year σκέτο. 
Η νέα χρονιά ας είναι το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα. Σημασία έχει η προσωπική μας πρωτοχρονιά, που την γιορτάζουμε όποτε θέλουμε εμείς. Είναι οκ να παίρνουμε τον χώρο και τον χρόνο μας. Είναι οκ να καθυστερείς, αλλά όχι να το αναβάλεις. Δεν χρειάζεται να στρεσάρω τον εαυτό μου, δεν τον επαναπαύω, τον αφήνω να δράσει όπως θέλει. Χωρίς καπρίτσια, και ταμπού.
Και αν φοβόμαστε το άγνωστο, είναι απόλυτα λογικό. Σκέψου όμως πόσα “άγνωστα” έχουμε να εξερευνήσουμε και άλλα πόσα να κατακτήσουμε. Και μέσα από αυτά θα μάθουμε πράγματα για εμάς. Τότε θα αντιληφθούμε αυτά που πρέπει να αλλάξουμε, αλλά και αυτά που μάλλον ξεχάσαμε να αγαπήσουμε πάνω μας. Μην ξεχνάς να αποδέχεσαι τον εαυτό σου πρώτα εσύ ο ίδιος. Από κομπλεξικούς γεμίσαμε.
Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, γι’ αυτό ας μην παγιδευτούμε στη μελαγχολία ή την προσμονή του Γενάρη. Η θεωρία της “αυτοεκπληρούμενης προφητείας” —πως εκεί που στρέφεις το βλέμμα, εκεί τελικά οδεύεις— έχει ισχυρή βάση. Εμείς ορίζουμε την ταυτότητά μας μέσα από τις επιλογές μας. Αν δεν αλλάζει ο άνεμος, ρυθμίζουμε τα πανιά. Φέτος, ας αφήσουμε στην άκρη το “new year, new me”. Ας επενδύσουμε στο “αυτός είμαι εγώ”.
Τα λέμε στο επόμενο,
Yianlee_