Ναπολέων Λαπαθιώτης
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους «καταραμένους» Έλληνες ποιητές. Και όχι άδικα! Κομμουνιστής, ομοφυλόφιλος, καταθλιπτικός, ναρκομανής και μορφωμένος. Ο,τι φοβάται ο μέσος μικροαστός, όχι μόνο στις μέρες μας αλλά και στην εποχή που έζησε και άκμασε ο ποιητής.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1888 στην Αθήνα. Ήταν γιος του Λεωνίδα Λαπαθιώτη, ανώτατος αξιωματικός του ελληνικού στρατού με υψηλά πολιτικά αξιώματα. Η μητέρα του Βασιλική Παπαδοπούλου ήταν ανηψιά του Χαρίλαου Τρικούπη. Μέχρι να τελειώσει το σχολείο έμαθε την αγγλική, τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα, ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα πιάνου και ζωγραφικής. Το 1905 άρχισε να φοιτά στη Νομική σχολή Αθηνών,από την οποία αποφοίτησε κανονικά,χωρίς όμως να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου. Τον είχε κερδίσει ήδη από τα παιδικά του χρόνια, η ποίηση.

Το έργο του

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της νεοσυμβολιστικής και νεορομαντικής σχολής, με πλουσιότατο έργο. Ήδη σε ηλικία επτά ετών έγραψε το πρώτο του ποίημα. Σε ηλικία εννέα ετών άρχισε να αρθρογραφεί για ποικίλλα παιδικά περιοδικά. Ο Λαπαθιώτης θαύμαζε πολύ τον Όσκαρ Ουάιλντ και η ποίησή του ήταν σαφώς επηρεασμένη από εκείνον, όπως επίσης και το ρεύμα του αισθητισμού. Δημοσίευσε μανιφέστα για τον αισθητισμό, καταρρίπτοντας τα συντηρητικά πρότυπα της εποχής, με τολμηρούς στίχους και προκλητικές εμφανίσεις. Ο έντονα μελαγχολικός τόνος δεν εξέλειπε ποτέ από τις δημιουργίες του. Ασχολήθηκε, επίσης, με τη λογοτεχνική μετάφραση, τα λογοτεχνικά δοκίμια, ενώ εγραφέ και θεατρικά έργα όπως τα: «Νέρων ο τύραννος», «Η τιμή της συζύγου», «Τα μεσάνυχτα ως το γλυκοχάραμα».

Η ενήλικη ζωή και ο θάνατος

Ασπάστηκε την μαρξιστική θεωρία σε νεαρή ηλικία και το 1932 δημοσίευσε το «Τραγούδι για το ξύπνημα του προλεταριάτου», στο οποιο εκδήλωσε τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Γνωστός αριστοκράτης της αθηναικής κοινωνίας, έκανε εκκεντρικές εμφανίσεις, χωρίς να αποκρύπτει την ομοφυλοφιλία του. Δυστυχώς, όμως, ο εθισμός του στις ναρκωτικές ουσίες τον οδήγησε σε οικονομική δυσχέρεια, με αποτέλεσμα να πουλήσει το πιάνο και την σπάνια βιβλιοθήκη του. Αυτά, σε συνδυασμό με το θάνατο της μητέρας του το 1937 και του πατέρα του το 1942, κλόνισαν τη ψυχική του υγιεία. Έτσι,εξουθενωμένος από τη ζωή του και την ανέχεια της Κατοχής, αυτοκτόνησε στις 8 Ιανουαρίου του 1944, στο σπίτι του στα Εξάρχεια. Δεν του είχε μείνει τίποτα πια. Η κηδεία του Λαπαθιώτη, πραγματοποιήθηκε τρεις μέρες μετά, με δαπάνη των φίλων του.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Ναπολέων Λαπαθιώτης, Μαλλιάρης- Παιδεία, 2017

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

1 COMMENT

Comments are closed.