Naomi Klein
Photograph by Kourosh Keshiri

Η Naomi Klein συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου σε μια διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου της βιβλίου «Στις φλόγες – το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε ζωντανά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας facebook του Public.

Η συνιδρύτρια της οργάνωσης The Leap τόνισε πως ζούμε σε μια περίοδο που το περιβάλλον αλλάζει, πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση τώρα. Έχουμε χάσει χρόνο αλλά μπορούσε ακόμη να σώσουμε κατοικήσιμο χώρο για την ανθρωπότητα. Ένας χώρος που συνεχώς συρρικνώνεται. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε πως θα μπορέσει η ανθρωπότητα να μοιράσει τον χώρο αυτόν, αν θα υπάρξει ισότητα τροφής και χώρου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σχεδιασμού αντιμετώπισης και της κρατικής παρέμβασης ώστε να υπάρξουν βιώσιμοι οικονομικά τόποι.

Η Naomi Klein αναφέρθηκε στην ταινία «A Message from the future» που δημοσιεύθηκε theintercept.com.

Πρόκειται για την δεύτερη παραγωγή από μία σειρά από ταινίες που σκοπό έχουν να φανταστούμε ένα μη αποκαλυπτικό μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο δεν θα καταστραφεί η γη. Υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά να συνειδητοποιήσουν όλοι πως δεν είναι αργά.

Διαβάστε το άρθρο της Naomi Klein στο theintercept.com εδώ 

Ακόμη, αναφέρθηκε στη θέση της για το ντοκιμαντέρ του Jeff Gibbs «Planet Of The Humans». Υποστήριξε πως η ιστορία και τα γεγονότα δεν παρουσιάζονται σωστά. Τόνισε πως υπάρχουν λάθη, σε ορισμένα σημεία υποστηρίζεται η αυτοβιομηχανία και παρουσιάζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μάταιες.

«Χρειαζόμαστε καλύτερες επιλογές»

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Πτολεμαΐδα σχετικά με το ορυχείο απάντησε πως το ζήτημα δεν αφορά αποκλειστικά την χώρα μας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, η απειλή της πείνας είναι πιο άμεση από εκείνη της υγείας. Υποστήριξε πως είναι σημαντική μια δίκαιη μετάβαση από την οικονομία του σήμερα στην οικονομία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πράσινων θέσεων εργασίας. Ακόμα αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των αμερικανικών εκλογών. Τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα των ανεμογεννητριών υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «δημοκρατικοποιήσουμε» τις πηγές ενέργειας και να κυριαρχήσει ενεργειακή δημοκρατία.

«Η φωτιά είναι μία δύναμη που χαρίζει ζωή. Απλά, στα πλαίσια του καπιταλισμού έχει γίνει κατάχρηση της δύναμης αυτής. Πρέπει να βρούμε τη δική μας “φωτιά” και να φανούμε αντάξιοι των ιστορικών στιγμών που ζούμε.»

Το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής- Λϊγα λόγια για το βιβλίο:
Naomi Klein
Το εξώφυλλο του βιβλίο «Στις φλόγες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το Στις φλόγες αποδεικνύει γιατί η Ναόμι Κλάιν χαρακτηρίστηκε από το The New Yorker ως «η πλέον επιδραστική μορφή της αμερικανικής Αριστεράς» και γιατί ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος Μπιλ ΜακΚίμπεν την αποκαλεί «πνευματική νονά τού Πράσινου Νιου Ντηλ –το οποίο τυχαίνει να είναι η πιο σημαντική ιδέα στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Για τουλάχιστον μία δεκαετία, η καταξιωμένη δημοσιογράφος και πρωτοπόρος διανοούμενη Ναόμι Κλάιν έχει καταγράψει τη μεταβολή της κλιματικής κρίσης από μια μελλοντική απειλή σε μια κρίσιμη κατάσταση με επείγοντα χαρακτήρα. Ήταν μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν ό,τι τώρα αποκαλείται Πράσινο Νιου Ντηλ –ένα όραμα για τη μεταμόρφωση των οικονομιών μας ώστε να αντιμετωπίσουμε, ταυτόχρονα, την κλιματική κατάρρευση και την ανεξέλεγκτη ανισότητα. Τώρα που η στάθμη των ωκεανών αυξάνεται μαζί με την παγκόσμια ανησυχία, υποστηρίζει ότι μόνο αυτού του είδους η τολμηρή δράση από τη βάση έχει μια πιθανότητα να μας κινητοποιήσει να αγωνιστούμε για τη ζωή μας όσο ακόμα υπάρχει χρόνος.

Με ανταποκρίσεις από τον μεταμορφωμένο σε φάντασμα Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έως τους πνιγμένους στους καπνούς ουρανούς των βορειοδυτικών ακτών των ΗΠΑ, και από το σαρωμένο από τυφώνα Πουέρτο Ρίκο έως το Βατικανό, που συνειδητοποιεί την ανάγκη για ριζική αλλαγή, η Κλάιν καταλήγει ότι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή κρίση της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να μεταμορφώσουμε τα συστήματα που τη δημιούργησαν.

Naomi Klein

Η Naomi Klein είναι βραβευμένη συγγραφέας, δημοσιογράφος και αρθρογράφος των New York Times. Έχει γράψει τα βιβλία Το δόγμα του σοκ, No Logo. Αυτό αλλάζει τα πάντα και Το όχι δεν είναι αρκετό. Τα οποία έγιναν διεθνή μπεστ σέλερ. Βασική ανταποκρίτρια του The Intercept. Σύμβουλος ερευνητικής δημοσιογραφίας στο Type Media Center. Αρθρογράφος στα The Nation και The Guardian. Η Κλάιν κατέχει την έδρα Gloria Steinem στις Δημοσιογραφικές, Πολιτιστικές και Φεμινιστικές Σπουδές του Πανεπιστημίου Ράτγκερς. Είναι συνιδρύτρια της οργάνωσης κλιματικής δικαιοσύνης The Leap. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της.

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram