YouTube, μια πλατφόρμα με απεριόριστες δυνατότητες. Μέχρι την ηλικία των 16 χρονών πίστευα πως το YouTube υπάρχει στο διαδικτυακό κόσμο μόνο ως μέσο αναπαραγωγής τραγουδιών και video clip. Το καλοκαίρι όμως που τελείωσα τη 2α λυκείου, όλο αυτό άλλαξε στο μυαλό μου. Πως; Μου είχε καρφωθεί τότε στο μυαλό να μάθω πως τοποθετείται το eyeliner (το σκέφτομαι τώρα, και απλά γελάω με τον μικρό εαυτό μου), έτσι έκανα μια αναζήτηση στο ίντερνετ και μου είχε βγάλει διάφορα βιντεάκια από το YouTube. Και ναι, ήταν η πρώτη μου επαφή με τους youtubers.
Youtubers εννοούμε τα άτομα (σαν κι εμάς) που αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν δημιουργικά το λογαριασμό τους στο YouTube, ανεβάζοντας βίντεο. Ο κάθε youtuber αποφασίζει τη θεματολογία που θα ακολουθήσει στο δικό του κανάλι (έτσι λέγεται ο ενεργός λογαριασμός στο YouTube), για παράδειγμα μερικά έχουν ως θέμα τους την ομορφιά, άλλα την κωμωδία που σαρκάζουν κοινωνικά θέματα ή άλλα αστεία βίντεο του YouTube και πολλές φορές εμπλουτίζουν το περιεχόμενο τους με σκετσάκια, άλλοι κάνουν gaming βίντεο, παίζοντας και παρουσιάζοντας διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια στην αγορά. Υπάρχουν και αυτοί που κάνουν τα λεγόμενα vlog, δηλαδή δείχνουν την καθημερινότητά τους. Βέβαια μπορείς εύκολα να συναντήσεις και βίντεο με συνταγές μαγειρικής, άλλα και αυτά που μιλάνε για κοινωνικά ζητήματα, αλλά και βίντεο που εμπλουτίζουν τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις του κοινού. Ακόμη έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις αποσπάσματα από εκπομπές της τηλεόρασης ή και ολόκληρες τις εκπομπές, όπως και όλα τα επεισόδια από την αγαπημένη σου ελληνική σειρά της τηλεόρασης.
Γενικά το YouTube αποτελεί μια τηλεόραση που εσύ επιλέγεις τί θα δεις, πότε θα το δεις, να κάνεις pause και να δεις τη συνέχεια αργότερα ή να το δεις όσες φορές επιθυμείς. Παρ’ όλα αυτά το YouTube διαθέτει διαφορετικές προδιαγραφές από μια κλασσική τηλεόραση, για παράδειγμα ένα βίντεο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 7 λεπτά, καθώς ο χρόνος του διαδικτύου είναι πολύ πιο γρήγορος από αυτό της πραγματικής ζωής. Το μαγικό και το δύσκολο της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι πως ο youtuber κάνει όλη τη δουλεία, δηλαδή βρίσκει το θέμα για το επόμενο βίντεο, γράφει το κείμενο, στήνει κάμερα (σκηνοθεσία), παρουσιάζει και κάνει το μοντάζ.
Πριν από 5 περίπου χρόνια, όταν ανακάλυψα τους youtubers, στην Ελλάδα το YouTube ήταν ακόμη στην πολύ αρχή του. Θυμάμαι πως υπήρχαν το πολύ 7 youtubers που από αυτούς πολλοί λίγοι συνέχισαν τα βιντεάκια έως και σήμερα. Αντίθετα στο εξωτερικό το YouTube είχε από τότε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Το πρόβλημα που βλέπω να κυριαρχεί, μιας και παρακολουθώ 5 χρόνια ανελλιπώς YouTube είναι πως σήμερα ο οποιοσδήποτε, χωρίς τις βασικές γνώσεις τεχνολογίας κάνει βιντεάκια. Δεν λέω πως είναι κακό. Ίσα ίσα οι περισσότεροι το κάνουν ως χόμπι παρά ως επάγγελμα. Σίγουρα, το YouTube αποτελεί ένα χώρο έκφρασης, μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας, όπως το Facebook και το Instagram. Αυτό που με ενοχλεί είναι η κακή ανακύκλωση που καταλήγει σε σκουπίδια. Δεν γίνεται όταν κάποιος αποφασίζει να δημιουργήσει ένα κανάλι στο YouTube να αντιγράφει ιδέες και βίντεο άλλων youtubers και στο τέλος η αντιγραφή να είναι κάκιστη, όπως ούτε και οι μη γνώσεις μοντάζ. Πιστέψτε με πως το κοινό κερδίζεται πιο εύκολα από το καλό μοντάζ, παρά από το περιεχόμενο.
Το YouTube για ελάχιστους στην Ελλάδα είναι η δουλειά τους, καθώς ανάλογα με τις προβολές και τις διαφημίσεις που έχουν, κερδίζουν λεφτά. Λέτε να είναι η δουλειά του μέλλοντος; Λέτε το YouTube να βάλει λουκέτο στην παραδοσιακή τηλεόραση; Ή μήπως είναι μια φούσκα που θα σκάσει;