Exclusive Content:

Πάντειο Πανεπιστήμιο: εκεί όπου η γνώση συναντά… την ιστορία

Ως γνήσια… φοιτήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, δεν θα μπορούσα να μην κάνω ένα αφιέρωμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που στις 11 Ιουνίου είχε… επέτειο για την μετονομασία του σε Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών. «Κλείνοντας» λοιπόν τα 87 του χρόνια, θα σας παραθέσω μερικά από τα πιο σημαντικά ή και περίεργα πράγματα που δεν ξέρατε ή αγνοούσατε για το πανεπιστήμιο αυτό.

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Αλέξανδρος Πάντος με τον Γεώργιο Φραγκούδη ήταν οι οραματιστές της δημιουργίας ενός πανεπιστημίου σαν αυτό του Παντείου. Και οι δύο άνδρες είχαν σπουδάσει στην Αθήνα Νομικά και στο Παρίσι Πολιτικές Επιστήμες και κοινή τους φιλοδοξία ήταν να ιδρυθεί και στην Ελλάδα μια Σχολή Πολιτικών Επιστημών, όμοια με εκείνη του Παρισιού.

Αξιομνημόνευτο στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι με τον θάνατό του ο Αλέξανδρος Πάντος δώρισε  τον Ιούνιο του 1930 όλη του την κληρονομιά με την προοπτική να δημιουργηθεί η σχολή που τόσο επιθυμούσε. Και τελικά… η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε. Μάλιστα, ο ίδιος «επιβλέπει» το Πανεπιστήμιο καθώς τα οστά του είναι θαμμένα στην αυλή του ιδρύματος, κάτω από την επιτύμβια στήλη που φτιάχτηκε εις μνήμη του.

Είναι σημαντικό  να αναφέρουμε ότι τα μαθήματα της σχολής άρχισαν και επισήμως στις 18 Νοεμβρίου του 1930, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο να είναι παρών. Ο τελευταίος, λόγω του ότι ήταν εκείνος που υλοποίησε το όραμα του Πάντου, επιθυμούσε να είναι ο πρώτος καθηγητής της Ελευθέρας Σχολής Πολιτικών Οικονομικών Επιστημών, ενώ έγινε και ο πρώτος δωρητής της.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1931, η σχολή άλλαξε  το όνομά της σε Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών προς τιμήν του Αλέξανδρου Πάντου. Το 1933 με το πρώτο κανονισμό της σχολής αποφασίζεται η δημιουργία και λειτουργία δύο τμημάτων: εκείνο του Πολιτικού- Ιστορικού και του Κοινωνικού- Ιστορικού. Έξι χρόνια μετά, το 1937, ανακηρύσσεται σε ανωτάτη σχολή, ενώ γίνεται ίδρυμα δημοσίου δικαίου. Τέλος, το 1939 παίρνει την ονομασία Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίων Υπαλλήλων.

Πλησιάζοντας στην ιστορία του σήμερα, είναι απαραίτητο να πούμε πως το 1963 η Σχολή γίνεται τετραετούς φοίτησης και τα δύο προηγούμενα τμήματα αντικαθιστούν τα ονόματά τους με αυτά της Πολιτικής Επιστήμης και της Δημόσιας Διοίκησης αντιστοίχως. Αργότερα, το 1983 η Σχολή διακρίνεται στα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνιολογίας.

Το 1989 η Πάντειος Σχολή αναβαθμίζεται σε Πανεπιστήμιο και μετονομάζεται σε Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ονομασία που έχει διατηρηθεί έως και σήμερα. Να σημειώσουμε πως είναι το πέμπτο στη σειρά αρχαίο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, καθώς και η πρώτη σχολή πολιτικών επιστημών στην Ελλάδα.

Στις μέρες μας, αποτελεί ένα πανεπιστήμιο που «αγκαλιάζει» 18.500 προπτυχιακούς φοιτητές και 1.500 μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενώ  διαθέτει μια υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη με χιλιάδες βιβλίων και συγγραμμάτων. Από τα έδρανά του έχει αποφοιτήσει πλήθος  γνωστών πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ οι καθηγητές του είναι ειδήμονες σε θέματα πολιτικής, εξωτερικών θεμάτων και διπλωματίας, κι αν συνεχίσει έτσι το μέλλον του πανεπιστημίου προβλέπεται λαμπρό.

Latest

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Newsletter

spot_img

Don't miss

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης “Οι Τετράποδοι Σε Βοηθούν!”

Eκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ                             Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 19:00      ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι (Ρεθύμνης 36 και Καραϊσκάκη), Γαλάτσι, Αθήνα. Θα χαιρετίσει την εκδήλωση...

Ουρανία Γκάσιου -Ελένη Κεβεντσίδου – Τιμητική πρόσκληση στις δύο κορυφαίες Ελληνίδες οργανίστες από το Royal Festival Hall

Με τον τίτλο «Οι δύο ελληνίδες θεές του εκκκλησιαστικού οργάνου» υποδέχεται το Royal Festival Hall την Ουρανία Γκάσιου, οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και...