Εργατική Πρωτομαγιά
Εργατική Πρωτομαγιά 2020. Μια αλλιώτικη Πρωτομαγιά, που έλαχε να πέσει σε ένα ωραιότατο τριήμερο, αλλά καλώς ή κακώς είναι “καμένο χαρτί”, μιας και ο κορωνοϊός, μας άλλαξε τα σχέδια. Όπως και να έχει και αφού τον Μάη, δεν θα το “πιάσουμε” κάπου στην εξοχή ή στη θάλασσα, ας μάθουμε- θυμηθούμε τη σημασία της ημέρας.
1η Μαϊού, η ημέρα των εργατών. Το ημερολόγιο έγραφε τη χρονολογία 1886, όταν τα εργατικά συνδικάτα του Σικάγο, ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν το 8ωρο ωράριο εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος. Κάπως έτσι, έμελε να αποτελέσει μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή.

Η πλατεία Haymarket ήταν το σημείο συνάντησης, όπου όλοι εργάτες με τις οικογένειες τους (γύρω στους 90.000), θα διαδήλωναν ειρηνικά για τα εργατικά δικαιώματα τους. Επικεφαλής ήταν αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.
Στη γύρω περιοχή ήταν γύρω στις 1.350 αστυνομικές δυνάμεις, οπλισμένες. Στη διάρκεια των ομιλιών, από εκπροσώπους του εργατικού δυναμικού, οι ένστολες δυνάμεις, διατάζουν τη διακοπή τους. Τότε, ήταν η στιγμή, που από τη πλευρά των διαδηλωτών, εκτοξεύτηκε μια χειροβομβίδα, στη μεριά των ένστολων δυνάμεων, προκαλώντας ακαριαίο θάνατο σε επτά αστυνομικούς. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί, άρχισαν να πυροβολούν χωρίς σταματημό και συγκεκριμένο στόχο. Ο αριθμός των νεκρών, δεν υπολογίστηκε ποτέ με ακρίβεια…

Τρία χρόνια μετά, στις 20 Ιουλίου 1889, η Πρωτομαγιά, καθιερώθηκε ως εργατική εορτή, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, προς τιμή των γεγονότων του Σικάγο.

Στην Ελλάδα, ο πρώτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς, έγινε το 1893, στην Αθήνα, με κεντρικό πρόσωπο τον Σταύρο Καλλέργη, από το Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο. Η διαδήλωση, αντί να γίνει Σάββατο, μεταφέρθηκε Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει μαζικό χαρακτήρα. Στο ψήφισμα που ακολούθησε, γράφτηκαν τα εξής:

Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του <<Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου>> και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:
Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ’ όλην την ημέραν, και οι πολίται ν’ αναπαύωνται.
Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
Γ) Ν’ απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Δ) Το συμβούλιον του “Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου” να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν”.

Το ψήφισμα, τελικά δόθηκε στη Βουλή τη 1η Δεκεμβριού, της ίδιας χρονιάς, από τον Σταύρο Καλλέργη. Καθώς περίμενε να μιλήσει στους δημοσιογράφους, σύμφωνα την εφημερίδα “Σοσιαλιστής”, ο πρόεδρος της Βουλής, κωλυσιεργούσε επίτηδες και ο ίδιος, προχώρησε σε μεγαλόφωνη διαμαρτυρία. Οι αρχές τον συνέλαβαν και παρέμεινε στη φυλακή για δέκα μέρες. Κάπως έτσι, έληξε τυπικά, ο πρώτος εορτασμός Πρωτομαγιάς, στην Ελλάδα.

Last but not least… Για πολλές χώρες, του βορείου ημισφαιρίου, Η Πρωτομαγιά θεωρείται, η γιορτή της Άνοιξης. Οι ρίζες της, προέρχονται από παγανιστικές εορτές (=έτσι προσδιορίζονται οι εθνικές θρησκείες, με τον όρο να προέρχεται από τη Χριστιανική κοινωνία, της Νότιας Ευρώπης, στα τέλη της αρχαιότητας).

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.