Κλεινόν Άστυ
Πηγή εικόνας: vesti.ua

«Η Αθήνα είναι τρελή… την νύχτα είναι ολοφώτιστη, την μέρα σκοτεινή»,

θα τραγουδήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και ίσως να μην έχει υπάρξει πιο ταιριαστή περιγραφή έκτοτε για την Αθήνα. Κάθε φορά που η πόλη θα σε κουράσει με την κίνηση της, τους ρυθμούς της και την φασαρία της, στο επόμενο βήμα θα σε αποζημιώσει. Με τις φοβερές γεμάτες ιστορία γειτονιές της, τα ζεστά μπαράκια της, τα αξιοθέατά της και την πληθώρα δραστηριοτήτων που θα σου προσφέρει. Την Αθήνα ή θα την ερωτευτείς ή θα την μισήσεις, δεν υπάρχει χώρος για μέτριες αντιμετωπίσεις. Δεν είναι η ιδιοσυγκρασία της μέτρια- από αρχαιοτάτων χρόνων.

αθήνα
Πηγή εικόνας : inExarchia.gr
Λίγα λόγια για τον άνθρωπο πίσω από την ιδέα

Το Κλεινόν Άστυ αποτελεί μια ιδέα της Μαρίνας Δανέζη, η οποία έχει πειραματιστεί και στο παρελθόν με το είδος του ντοκιμαντέρ κερδίζοντας μάλιστα και διακρίσεις. Η Μαρίνα Δανέζη γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα όπου σπούδασε Μαθηματικά και θέατρο στην δραματική σχολή Δήλος της Δήμητρας Χατούπη. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Το 2008 και το 2009 στρέφεται στην σκηνοθεσία με δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ το Χρονοπειρατές (Φεστιβάλ Δράμας) και την Φάκα (2009) για να συνεχίσει με το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Σωματείο Ρακοσυλλεκτών (2010)το οποίο έλαβε και τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Χαλκίδας. Αυτές είναι μόνο λίγες από τις δουλειές της ταλαντούχας Μαρίνας Δανέζη που βρέθηκε στο χώρο για να ξεχωρίσει. Ένα κλικ στο όνομα της θα πείσει κι εσάς για την προσωπικότητα της και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει τις παραγωγές της.

αθήνα
πηγή εικόνας: laikaproductions.gr
Κλεινόν Άστυ – Ιστορίες της πόλης: Τι θα δούμε 

Κάθε Σάββατο λοιπόν στις 21:00 ξεδιπλώνεται στις οθόνες και από μια διαφορετική πτυχή της πρωτεύουσας. Το Κλεινόν Άστυ μετρά μέχρι στιγμής εννέα εκπομπές – αφιερώματα σε ομάδες, ανθρώπους, γειτονιές και κουλτούρες της πόλης. Ξεκινά με ένα αφιέρωμα στην street art κουλτούρα ταξιδεύοντάς μας στις απαρχές της και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από καλλιτέχνες του δρόμου, αρχιτέκτονες και κοινωνιολόγους συνθέτουν το τοπίο της underground σκηνής.

Στις επόμενες εκπομπές γίνονται αναφορές στην παλιά Αθήνα ως κινηματογραφικό πλατό, στο θέατρο τέχνης και την συμβολή του Κάρολου Κουν στον κόσμο και την εδραίωση του θεάτρου στην Ελλάδα, σε μεγάλα ονόματα του λαϊκού αθλητικού κόσμου που πέρασαν μέσα από την τηλεόραση σε κάθε σπίτι και θυμούνται τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί, κ.α.

Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια τόσο από τη Μαρίνα Δανέζη όσο και από όλο το ανθρώπινο δυναμικό που πλαισιώνει το εγχείρημα μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Ξεχωριστές προσωπικότητες στο μικροσκόπιο δημιουργούν ένα νοσταλγικό κλίμα στους παλαίμαχους Αθηναίους και εξάπτουν την περιέργεια των νέων εραστών της. Προσεγμένη και εύστοχη παρουσίαση των κομβικών σημείων που συνέθεσαν την ιστορία της πόλης τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά.


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.