Jojo Rabbit

Πως θα σας φαινόταν μια ταινία όπου πρωταγωνιστεί ο Χίτλερ, αυτή την φορά όμως σε κόντρα ρόλο, ως life coach ενός μικρού παιδιού, και όχι ως ένας αδίστακτος δικτάτορας; Το Jojo Rabbit του Taika Waititi είναι μια μαύρη σατιρική κωμωδία που επιχειρεί να γελοιοποιήσει το Γ΄ Ράιχ και την ναζιστική προπαγάνδα. Φαίνεται φιλόδοξο και κάπως ριψοκίνδυνο εγχείρημα. Ωστόσο, ο Taika Waititi στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δημιούργησε μια απολαυστική κωμωδία που δεν τις έλειπαν οι στιγμές συγκίνησης.

Jojo Rabbit

Υπόθεση

Ο Τζο Μπέτζλερ είναι ένα μικρό αγοράκι που έχει ένα και μοναδικό όνειρο: να γίνει ένας πιστός στρατιώτης του Γ΄ Ράιχ και να υπηρετήσει γενναία τον μεγάλο ηγέτη και προσωπικό του μέντορα Χίτλερ. Την ημέρα της Ναζιστικής Νεολαίας, είναι έτοιμος να αποδείξει το πόσο αφοσιωμένος είναι. Μόνο που όταν του βάζουν μια σκληρή δοκιμασία: να σκοτώσει ένα αθώο κουνελάκι με τα γυμνά του χέρια. Ο Τζότζο διστάζει και τελικά καταλήγει να γίνεται ο περίγελος της τάξης. Σαν να μην έφτανε αυτό, τραυματίζεται από μια χειροβομβίδα. Έτσι αναγκάζεται να αποχωρήσει άρον άρον από το στρατόπεδο και να επιστρέψει σπίτι του.

Εκεί, θα ανακαλύψει μια έφηβη Εβραία, την οποία κρύβει η μητέρα του σε μια μυστική σοφίτα. Αντιμετωπίζοντάς την με αποστροφή στην αρχή, ως έναν σατανικό εχθρό, τελικά δεν μπορεί να μην δει πέρα από τα ψέματα που του έχουν παρουσιάσει για τους Εβραίους. Καταλήγοντας, δίχως να το συνειδητοποιήσει, πως την έχει ερωτευτεί.

Jojo Rabbit

Περιεχόμενο

Το Jojo Rabbit είναι μια ταινία που μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι. Δεν παρουσιάζει μόνο με καυστικό τρόπο την Γερμανία του Φύρερ, μια χώρα παράλογη που δεν διστάζει να στρατολογήσει ακόμη και τα ίδια της τα παιδιά. Δείχνει με κωμική διάθεση την εικόνα που έχει σχηματίσει ένα μικρό παιδί, που ανήκει στην ναζιστική νεολαία, για αυτή την μελανή, κατά τα άλλα, περίοδο της ιστορίας. Η ταινία ξεκινάει με τον Χίτλερ να προσπαθεί να διδάξει στον νεοσύλλεκτο Τζότζο τον ναζιστικό χαιρετισμό. Αμέσως μετά, ακολουθεί το κομμάτι των Beatles “I wanna hold your hand”, προειδοποιώντας μας για αυτό το συνονθύλευμα σάτιρας και παραλογισμού που πρόκειται να ακολουθήσει.

Η ταινία επιχειρεί με μια πιο ανάλαφρη προσέγγιση, να αναδείξει πόσο εύκολο είναι να παρασυρθεί ένας ολόκληρος λαός. Και δη τα παιδιά, εύπιστα σε οποιαδήποτε διδασκαλία, από έναν χειριστικό ηγέτη. Ωστόσο, δεν μένει αποκλειστικά εκεί. Υπενθυμίζοντάς μας ότι η καλοσύνη και η αλληλεγγύη, ακόμα και όταν επισκιάζονται από το μίσος και την μισαλλοδοξία, μπορούν να θριαμβεύσουν εκ νέου. Οι χαρακτήρες δεν παρουσιάζονται με το δίπολο καλοί-κακοί. Ο σκηνοθέτης, προσπαθώντας να πάει πέρα από αυτό, παρουσιάζει τις ενδιάμεσες αποχρώσεις που εντοπίζουμε σε κάθε άνθρωπο. Ακόμη και σε στελέχη του Ναζιστικού κόμματος.

Jojo Rabbit

Casting

Βέβαια, το Jojo Rabbit δεν θα μπορούσε να είναι τόσο καλό αν δεν ήταν στελεχωμένο από ένα πολύ καλό και έμπειρο καστ ηθοποιών. Με Scarlett Johansson στο ρόλο της μητέρας και Sam Rockwell στο ρόλο του διοικητή να κλέβουν τα βλέμματα. Βέβαια, ο Taika Waititi πέρα από χρέη σκηνοθέτη ανέλαβε και τον ρόλο του συμβουλάτορα Χίτλερ, χαρίζοντάς μας έναν Φύρερ που δεν έχουμε ξανά συναντήσει στην μεγάλη οθόνη. Επίσης η αισθητική, εμπνευσμένη από το σύμπαν του Wes Anderson, σε συνδυασμό με την μουσική συνθέτουν μια ατμόσφαιρα ευχάριστη και παιχνιδιάρικη, που κάλλιστα θα μπορούσε να ανήκει σε ένα παιδί.

Ο Waititi, παραβλέποντας την πολιτική ορθότητα της εποχής, δημιουργεί μια ταινία που δεν διστάζει. Λέει σκληρές αλήθειες και αναφέρεται σε αμφιλεγόμενες ιστορικές περιόδους με τα καλύτερα όπλα που διαθέτει ο άνθρωπος:

χιούμορ, θάρρος και πάνω από όλα διάθεση για χορό!

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

2
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Πλοκή
Ερμηνεία
Μουσική επένδυση
Σκηνοθεσία
Το Jojo Rabbit είναι μια ταινία που μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι. Δεν παρουσιάζει μόνο με καυστικό τρόπο την Γερμανία του Φύρερ, αλλά δείχνει με κωμική διάθεση την εικόνα που έχει σχηματίσει ένα μικρό παιδί ,που ανήκει στην ναζιστική νεολαία, για αυτή την μελανή ,κατά τα άλλα, περίοδο της ιστορίας.jojo-rabbit-otan-o-kaliterow-soy-filos-einai-o-xitler