Σε περιόδους άγχους, μοναξιάς και ενδεχομένως ανίας, τα βιβλία ήταν ανέκαθεν η καλύτερη συντροφιά. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεφύγουμε από την νέα καθημερινότητα και να ταυτιστούμε με καινούριους χαρακτήρες, αν όχι τα βιβλία; Μια καλή ιδέα, είναι να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο καραντίνας, για να χαθούμε μέσα στις αγαπημένες μας ιστορίες, να ανακαλύψουμε νέους κόσμους. Οι περισσότεροι είμαι βέβαιη ότι έχουμε πάρα πολλά βιβλία ήδη στα ράφια μας που δεν έχουμε αγγίξει ακόμα. Και άλλα, που θα θέλαμε να ξαναδιαβάσουμε. Σε περίπτωση, ωστόσο, που θέλετε να διαβάσετε κάτι καινούριο, υπάρχουν αρκετοί εκδοτικοί οίκοι που φρόντισαν για σας.

Που μπορείς να βρεις ebooks

Ημερολόγιο Καραντίνας - Βιβλία
Πηγή εικόνας: gmbox.ru

Πέντε εκδοτικοί οίκοι έχουν φροντίσει πριν από σένα για σένα και έχουν αναρτήσει στις επίσημες ιστοσελίδες τους βιβλία ελεύθερης πρόσβασης σε ηλεκτρονική μορφή. Οι «Εκδόσεις Καστανιώτη» έχουν διαθέσιμα στο site του 24 δωρεάν ebooks Ελλήνων συγγραφέων, μεταξύ των οποίων 2 παιδικά. 9 δωρεάν ebooks διαθέτουν επίσης οι «Εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία». Πρόκειται για βιβλία μεγάλων συγγραφέων, όπως Ντοστογιέφσκι, Ουγκώ, Αίσωπος και άλλοι. Οι «Εκδόσεις Φιλύρα» έχουν ελεύθερο στην ιστοσελίδα τους ένα φετινό και επίκαιρο παιδικό παραμύθι με τίτλο «Ένας ιός με κορώνα». Οι «Εκδόσεις ComicDom» παρέχουν δωρεάν το πρώτο τεύχος του καινούριου κόμικ τους, «Σύνδρομο». Ο Παναγιώτης Πανταζής πρόκειται να διαθέσει δωρεάν, σε ebooks, τα κόμιξ του τα οποία έχουν εξαντληθεί. Τέλος, οι «Εκδόσεις Διόπτρα» προσφέρουν δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία, κατόπιν επικοινωνίας μέσω email (ebooks@dioptra.gr).

Που μπορείς να ακούσεις audiobooks

Ημερολόγιο Καραντίνας - Βιβλία
Πηγή εικόνας: medium.com

Σε κουράζει μήπως η ανάγνωση; Προτιμάς να ακούς τα βιβλία από ό,τι να τα διαβάζεις; Υπάρχουν δύο εκδοτικοί οίκοι που σε έχουν καλυμμένο. Οι «Εκδόσεις Πατάκη» διαθέτουν 23 παιδικά βιβλία σε μορφή audiobook, εντελώς δωρεάν. Οι «Εκδόσεις Μεταίχμιο» έχουν στην ιστοσελίδα τους 4 audiobooks, με τις φωνές των συγγραφέων τους. Οι συγγραφείς είναι οι Κώστας Ακρίβος, Άλκη Ζέη, Σοφία Νικολαΐδου και Πέτρος Τατσόπουλος.

Μια εναλλακτική διέξοδος στα audiobooks αποτελεί η πλατφόρμα Scribd, με χιλιάδες αγγλόφωνες επιλογές. Οι πρώτες 14 μέρες είναι δωρεάν.

Άλλες δράσεις που αξίζουν

Ημερολόγιο Καραντίνας - Βιβλία
Πηγή εικόνας: stillsfrmfilms.wordpress.com

Η nyctophilia.gr και το Trivia Obscura συνδημιούργησαν μια πρόκληση διηγημάτων τρόμου με κεντρικό θέμα την πανδημία. Τα καλύτερα διηγήματα θα εκδοθούν σε μορφή ebook που θα κυκλοφορήσει δωρεάν.

Οι ηθοποιοί Amy Adams και Jennifer Garner ξεκίνησαν το #SaveWithStories. Η ιδέα του hashtag είναι celebrities να διαβάζουν παιδικές ιστορίες μέσω Instagram. Παρόμοιες πρωτοβουλίες πήραν και άλλα δημόσια πρόσωπα. Συγγραφείς που διαβάζουν βιβλία στο Instagram, σε καθημερινή βάση, είναι οι Oliver Jeffers, Monique Gray Smith, Mac Barnett και Roda Ahmed.

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο του ημερολογίου καραντίνας!

2