Eurovision

Η ιδέα του διαγωνισμού προήλθε από τον Σέρτζιο Πουλιέζε με σκοπό να έρθουν οι χώρες της Ευρώπης κοντά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμο. Αυτό γινόταν και πιο πριν μέσω της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης με διαφορά προγράμματα. Ο πρώτος διαγωνισμός διεξήχθη στις 24 Μαΐου του 1956 στην Ελβετία. Οι χώρες που πήραν μέρος ήταν 7: Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ελβετία, παρουσιάζοντας 2 τραγούδια. Νικητήρια χώρα εκείνη την χρόνια ήταν η Ελβετία με το τραγούδι «Refrain».

Η Lys Assia: η πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού // eurovision.tv

Βασικοί κανονισμοί

Ο αρχικός κανόνας ήταν πως κάθε χώρα έπρεπε να τραγουδάει στην μητρική γλώσσα της. Βέβαια αυτός ο κανόνας άλλαξε το 1973 δίνοντας το δικαίωμα χρήσης οποιασδήποτε  άλλης γλώσσας. Το 1977 άλλαξε πάλι και η χρήση της γλώσσας περιορίστηκε στην μητρική έως το 1999 ο οποίος άλλαξε ξανά και οι χώρες μπορούν να τραγουδούν σε όποια γλώσσα επιθυμούν. Ποιο δημοφιλής γλώσσα είναι τα Αγγλικά, ενώ δεν λείπουν και τα τραγούδια που χρησιμοποιούν μια μίξη γλωσσών.

Κάτι επίσης αξιοσημείωτο είναι πως η διοργανώτρια χώρα έπρεπε να παρέχει ζωντανή ορχήστρα και όχι τα τραγούδια να παίζονται playback. Το 1997, παρ’ όλα αυτά, ο κανόνας αυτός καταργήθηκε στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού. Όσο αυξάνονταν οι χώρες που συμμετείχαν, ειδικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι κανόνες άλλαζαν με σκοπό την διευκόλυνση του διαγωνισμού και των συμμετεχόντων.

Ποτέ όμως η Ελλάδα αποφάσισε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό;

Το 1974 και λίγους μήνες πριν καταρρεύσει η δικτατορία, η τότε ΕΙΡΤ αποφασίζει να στείλει την γνωστή σε όλους μας Μαρινέλα με το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου». Η χώρα μας καταλαμβάνει την 11 θέση. Την επόμενη χρονιά η χώρας μας αποφασίζει να μην στείλει συμμετοχή , ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το 1976 η Μαρίζα Κωχ ερμηνεύει το τραγούδια «Παναγιά μου», ένα τραγούδι που αφορά την κατεχόμενη Κύπρο. Η δεκαετία του 70 κλείνει δυναμικά αφού το 1977 κερδίζουμε την πέμπτη θέση με το «Μάθημα Σολφέζ», ενώ το 1978 και 1979 την όγδοη με τα «Charlie Chaplin» Και «Σωκράτης» αντίστοιχα.

Μαρινέλλα: Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου // marinelladiva.blogspot.com

Από την δεκαετία του 80 κανένα τραγούδι δεν κατάφερε να ξεχωρίσει ιδιαίτερα με μοναδική εξαίρεση το τραγούδι «Στοπ» του 1987, που κατέκτησε την 8 θέση, κάνοντας τον Θάνο Καλλίρη γνωστό.

Η δεκαετία του 90 είναι ένα μελανό θα έλεγε κανείς κομμάτι στην ιστορία της Ελληνικής συμμετοχής στην Eurovision. Με μοναδικές εξαιρέσεις το τραγούδι «Άνοιξη» του 1991, που αν και είναι γνωστό κομμάτι στους σημερινούς fans κατάφερε να κερδίσει την 13η θέση, το τραγούδι «Όλου του κόσμου η Ελπίδα» του 1992 που κατέλαβε την 5η θέση και το τραγούδι «Χώρα του φωτός» του 1993 που κατέλαβε την 9η θέση, όλες οι άλλες συμμετοχές ήταν σχεδόν αδιάφορες.

Σοφία Βόσσου: Άνοιξη // youtu.be/PyjC9NWoeXk

“Εθνική” Υπόθεση

Το 2000 δεν πήραμε μέρος στον διαγωνισμό. Παρόλα αυτά η Eurovision φάνηκε πλέον να ενδιαφέρει αρκετό κόσμο και έγινε «εθνική» υπόθεση. Αυτό που άλλαξε την άποψη των Ελλήνων για τον διαγωνισμό ήταν η τρίτη θέση που κατέλαβε το 2001 το τραγούδι «Die for you» με τους Antique και την πρωτοεμφανιζόμενη Έλενα Παπαρίζου. Αφού φτάσαμε τόσο κοντά στην πηγή πεισμώσαμε για να πιούμε και νερό. Οι επόμενες δυο χρονιές δεν ήταν το τυχερό μας μέχρι το 2004. Η χώρα είχε αέρα νικητή και μαζί με τον Σάκη Ρουβά και το τραγούδι«Shake it» όλοι ήταν σίγουροι πως θα κερδίσουμε. Δυστυχώς όμως φτάσαμε πάλι στην τρίτη θέση προς έκπληξη όλων.

 Eurovision
Σάκης Ρουβάς: Shake it // sportime.gr

Το Κύκνειο Άσμα

Το 2005 όμως επέστρεψε η Έλενα Παπαρίζου μόνη της αυτή την φορά για να «τελειώσει» αυτό που άρχισε. Το τραγούδι «Number one» έγινε όντως νούμερο ένα αφού κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση με 230 πόντους. Την επόμενη χρονιά ο διαγωνισμός έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο με παρουσιαστές την Μαρία Μενούνος και τον Σάκη Ρουβά και μότο «Feel the Rhythm!». Η Άννα Βίσση επιστρέφει μετά από 26 χρόνια στον διαγωνισμό και με την μπαλάντα «Everything» κερδίζει την 9η θέση.

Ελενα Παπαρίζου:Number One // getgreekmusic.gr

Τα επόμενα τρία χρόνια τα πηγαίνουμε αρκετά καλά τερματίζοντας στην 7η θέση με το τραγούδι «Yassou Maria» και στην 3η θέση με το τραγούδι «Secret Combination». Το 2009 ο Σάκης Ρουβάς επιστρέφει για μια ακόμα φορά στον διαγωνισμό με το τραγούδι «This is our night» κερδίζοντας την 7η θέση.

Καλομοίρα:Secret Combination // eurovisionfun.com

Η παρακμή

Βέβαια, καθώς η χώρα το 2010 μπαίνει σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η Eurovision περνάει στο περιθώριο και ο ενθουσιασμός αρχίζει να ξεθυμαίνει. Μέχρι το 2019 μόνο τρεις φορές έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε μια αξιόλογη θέση. Το 2010 με το «Opa» φτάνοντας στην 8η θέση, το 2011 με το «Watch my dance» κερδίζοντας την 7η θέση και τέλος το 2013 με το τραγούδι « alcohol is free» κατακτώντας της 6η θέση. Από εκεί και πέρα έχουμε αποκλειστεί δυο φορές, το 2016 και το 2018. Ενώ είχαμε ελπίδες μήπως άλλαζε κάτι το 2020, ο διαγωνισμός αναβλήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά λόγω του covid.

Koza Mostra και Αγάθωνας: Alcohol is free // escxtra.com

Σχεδόν όλες οι χώρες τις Ευρώπης έχουν πάρει μέρος στον διαγωνισμό, έστω και μια φορά, με μοναδική εξαίρεση το Βατικανό, το Λιχτενστάιν και το Κοσσυφοπέδιο. Η Eurovision τα τελευταία χρόνια προβάλλεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Κορέα και στην Αυστραλία.

Γιατί η Αυστραλία παίρνει μέρος στον διαγωνισμό;

Η Αυστραλία μάλιστα ξεκίνησε να συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 2015. Το ερώτημα πολλών είναι γιατί η Αυστραλία παίρνει μέρος στον διαγωνισμό; Ο Αυστραλιανος ραδιοτηλεοπτικός φορέας μεταδίδει τον διαγωνισμό από 1983 και έχει τρομερή επιτυχία στην χώρα. Παρόλο της μεγάλης διαφοράς στην ώρα οι Αυστραλοί περιμένουν με ανυπομονησία την Eurovision κάθε χρόνο. Από το 2010 έως το 2014 είχαν μάλιστα το δικαίωμα να παίρνουν μέρος στην Τηλεψηφορία του τελικού.

Το 2014 η χώρα παίρνει μέρος στον διαγωνισμό αλλά όχι ως μέρος του. Στον δεύτερο ημιτελικό και μετά το τέλος του διαγωνιστικού κομματιού, η Jessica Mauboy ερμηνεύει το τραγούδι «Sea of flags». Αυτή θα έπρεπε να είναι και η τελευταία φορά που η Αυστραλία εμφανίζεται στον διαγωνισμό. Παρόλα αυτά το 2015 παίρνει ξανά έγκριση συμμετοχής στα πλαίσια της 60ης επετείου διεξαγωγής του διαγωνισμού. Αν και πάλι αυτή υποτίθεται πως αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα συμμετείχε η Αυστραλία συνεχίζει κανονικά να διαγωνίζεται και μάλιστα να κατακτά αρκετά υψηλές θέσεις.

Αναμφίβολα η Eurovision είναι ένα αγαπημένο πρόγραμμα για τους Ευρωπαίους όπου κάθε χρόνο την περιμένουν με ανυπομονησία. Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους και μακροβιότερους διαγωνισμούς και δίνει την ευκαιρία σε κάθε χώρα να δείχνει κομμάτι από την κουλτούρα του, τον πολιτισμό του καθώς και να περνάει μηνύματα.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

4 COMMENTS

  1. Ωραίο άρθρο με αναφορά σε σημαντικές στιγμές, χωρίς υπερβολές και επικριτική διάκριση για μια γιορτή της μουσικής που αρέσει σε αρκετούς από εμάς και κάθε χρόνο την παρακολουθούμε με ευχαρίστηση! Μπράβο!

Comments are closed.