Διδώ Σωτηρίου

Η παρουσία της, μια ανεξίτηλη μορφή στο λογοτεχνικό κόσμο, όχι μόνο στα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της υφηλίου ολόκληρης. Η γραφή της αιχμηρή, όσο ένα ακονισμένο μαχαίρι που ξεριζώνει τα σπλάχνα της ιστορίας και του ρεαλισμού.

Η δράση της παθιασμένη και συνάμα πατριωτική όσο λίγοι τόλμησαν τον αιώνα εκείνον. Η Διδώ Σωτηρίου, η πολυβραβευμένη λογοτέχνις που έγραψε μόνο όσα έζησε, φεύγει σαν σήμερα από τη ζωή το 2004, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια πολιτισμική κληρονομιά… για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Το όνειρο της παιδικότητας

Η Διδώ Παπά γεννήθηκε το 1909, στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας, από γονείς εύπορους. Τόσο το μέρος που μεγάλωσε, μια πολυπληθής πόλη που κατά καιρούς έβγαλε μεγάλα ονόματα του πνεύματος, όσο και η οικονομική άνεση της οικογένειάς της, της χάρισαν ερεθίσματα και εικόνες που σηματοδότησαν αργότερα το δημοσιογραφικό και συγγραφικό της έργο.

Το 1919, η Διδώ με την οικογένειά της μετακόμισαν στη Σμύρνη. Στο κτίριο που έμειναν στεγαζόταν πρωτύτερα το Προξενείο της Αιγύπτου. Η δεκάχρονη «ερευνήτρια» και πάλι βρέθηκε στο στοιχείο της. Ένα σωρό από παρατημένα έγγραφα και αρχεία αποτέλεσαν το αντικείμενο της μελέτης της.

Τα πάντα ανατράπηκαν το 1922, όταν εξαιτίας της καταστροφής κατέφτασαν στο Πειραιά. Από την ευμάρεια, η οικογένεια Παππά γνώρισε τη προσφυγιά, τις αρρώστιες, τη πείνα και τον κοινωνικό ρατσισμό. Και πάλι, το νεαρό κορίτσι γοητεύτηκε από τη διαφορετική παράδοση, την πολυπολιτισμικότητα και όλες τις ακρότητες που επικρατούσαν γύρω της. Οικονομικά ωστόσο, ανήλθαν και πάλι στην επιφάνεια με αποτέλεσμα η Διδώ να τελειώσει το σχολείο και να φύγει στο Παρίσι για σπουδές.

Διδώ
Πηγή εικόνας: www.urbanlife.gr

Η καριέρα ενός ανήσυχου πνεύματος

Από την ηλικία των δέκα ετών η μικρή Διδώ ίδρυσε στη Σμύρνη ένα μικρό σύλλογο με σκοπό τη σίτιση απόρων και ζητιάνων. Εκεί ήρθε και η πρώτη της επαφή με τη δημοσιογραφία όταν της ζητήθηκε συνέντευξη. Με το τέλος των σπουδών της στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα πιάνοντας δουλειά ως αρθρογράφος και διοχετεύοντας όλη την προσοχή και το ταλέντο της σε θέματα που απασχολούσαν την κοινωνία και τη λαϊκή παράδοση.

Η δράση της στο εξωτερικό την έφερε σε επαφή με την Αριστερά. Ενεργό μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής, η Διδώ έγραφε για τον Ριζοσπάστη, ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου διαγράφηκε από το κόμμα. Τότε η Διδώ Σωτηρίου απέδειξε την πίστη στα ιδανικά και την αυθεντικότητά της ως καλλιτέχνης και δημοσιογράφος. Της ζητήθηκε από τους γονείς της να διαφύγει στο εξωτερικό για να γλιτώσει από καταστάσεις ανεπιθύμητες. Αυτή ωστόσο έμεινε για να μπορεί να ζει τα γεγονότα, να γράφει γι’ αυτά όπως η ίδια γεύτηκε την πικρία και την απογοήτευση ενός αιώνα που δεν γνώρισε την ειρήνη.

Λιγάκι από το έργο της

Το 1959 η Διδώ Σωτηρίου εξέδωσε το πρώτο ολοκληρωμένο έργο της με τίτλο Οι Νεκροί Περιμένουν που αναφέρεται στα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής αλλά και στις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες ερχόμενοι στον Ελλαδικό χώρο.

Ακολούθησαν Τα Ματωμένα Χώματα το 1962, το σημείο σταθμός στη συγγραφική της πορεία. Τα Ματωμένα Χώματα, κατάφεραν κάτι το μοναδικό, το ανυπέρβλητο! Να περιγράψουν καρέ καρέ τις Ελληνοτουρκικές εντάσεις, το συναίσθημα των δυο λαών που μέχρι τότε ζούσαν μονιασμένοι και τέλος την ολοκληρωτική καταστροφή και ένα μίσος που ρίζωσε, και ακόμα καλά κρατεί. Το συγκεκριμένο βιβλίο μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες, ενώ συνεχίζει να πουλά χιλιάδες αντίτυπα.

Η Διδώ Σωτηρίου ήταν μια συγγραφέας που εμπνεύστηκε από τον πόλεμο, τις κακουχίες, την προσφυγιά αλλά συνάμα μορφώθηκε από την παράδοση, την παράνομη και εθνικιστική δράση και τα γεγονότα.

Ήταν αδιαμφισβήτητα μια δημοσιογράφος που έτρεχε για να προλάβει την επικαιρότητα και τα συμβάντα. Ήταν ένα πνεύμα ανήσυχο που ευτυχώς κατάλαβε νωρίς τη σπουδαιότητα της ύπαρξής της στον κόσμο αυτό και στην ιστορία του.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

2 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] There you will find 29525 more Information to that Topic: beasty.gr/i-dido-sotiriou-kau-to-athanato-ergo-tis/ […]

Comments are closed.