Exclusive Content:

Η τέχνη της αγάπης του William Shakespeare

Αν δεν θυμάσαι την πιο ανάλαφρη τρέλα, που ο έρωτας σε έβαλε να κάνεις, τότε δεν έχεις αγαπήσει... William Shakespeare

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

O William Shakespeare θεωρείται ο σημαντικότερος συγγραφέας της αγγλικής λογοτεχνίας καθώς και ο σημαντικότερος δραματουργός παγκοσμίως. Ο Shakespeare αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι των έργων του υμνώντας τον έρωτα, μέσα από τα ποιήματα και τα θεατρικά του. Το συγκεκριμένο βιβλίο, Η τέχνη της αγάπης, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου, αποτελεί μια εικονογραφημένη έκδοση στην οποία συγκεντρώνονται οι ωραιότεροι λόγοι αγάπης του δραματουργού. Περιέχει κομμάτια από το σύνολο της ποιητικής του συλλογής και των θεατρικών του έργων.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο William Shakespeare γεννήθηκε στο χωριό Stratford, τον Απρίλιο του 1564. Ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά του John Shakespeare και της Mary Arden. Το Νοέμβριο του 1582 ο Shakespeare παντρεύτηκε την Anne Hathaway και απέκτησαν μία κόρη, την Susanna, και δύο δίδυμα τον Hamnet και την Judith. Ο Hamnet όμως πέθανε στα 11 του χρόνια από άγνωστα αίτια.

Shakespeare
Πηγή: pixabay.com

Το 1592, ο Shakespeare αποτελούσε μέλος της θεατρικής σκηνής του Λονδίνου, ενώ στα 28 του χρόνια ήταν ήδη δημοφιλής και περιζήτητος ηθοποιός. Μετέπειτα, ο Shakespeare και ο θίασός του βρίσκονταν υπό την εύνοια της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας. Προς τιμήν της έδιναν παραστάσεις συνήθως τις μέρες των Χριστουγέννων και των εορτών. Τα έργα του Shakespeare εκτελούνταν μόνο από τους Lord Chamberlain’s Men, την κορυφαία θεατρική ομάδα της βασίλισσας. Το 1603, ο Ιάκωβος Α’ χρίστηκε βασιλιάς της Αγγλίας και πήρε υπό την προστασία του τον θίασο του Shakespeare. Από τότε η θεατρική ομάδα μετονομάστηκε σε Οι Άνθρωποι του Βασιλιά (The King’s Men). Το 1599, ο Shakespeare έχτισε το δικό του θέατρο στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση και το θέατρο Globe. Το 1608 ανέλαβε επίσης το Θέατρο Blackfriars.

Ο Shakespeare έγραψε τα περισσότερα από τα γνωστά έργα του μεταξύ του 1589 και του 1613. Έγραψε όλα τα είδη, κωμωδία, δράμα και τραγωδία. Πέθανε στις 3 Μαΐου του 1616. Θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας και συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και Βάρδος του Έιβον. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ τα θεατρικά του παίζονται ακόμη και παραμένουν πάντα επίκαιρα. Ο Shakespeare επηρέασε συγγραφείς όπως ο Thomas Hardy, ο William Falkner και ο Charles Dickens. Επιπλέον, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στη μουσική (20.000 μουσικά κομμάτια συνδέονται με τα έργα του και δύο όπερες του Giuseppe Verdi), στη ζωγραφική των Ρομαντικών αλλά και στον κλάδο της ψυχολογίας. Ο Sigmund Freud, για να αναπτύξει τις θεωρίες του σχετικά με την ανθρώπινη φύση μελέτησε τα έργα του Shakespeare και κυρίως τον Άμλετ.

Η τέχνη της αγάπης

Το βιβλίο Η τέχνη της αγάπης αποτελεί μια συλλογή όλων των ποιητικών και θεατρικών έργων του Shakespeare. Πρόκειται για μια απεικόνιση του έρωτα μέσα από το λογοτεχνικό ύφος του μεγάλου δημιουργού. Περιλαμβάνει 154 σονέτα, αποσπάσματα από το Αφροδίτη και Άδωνις. Σκηνές από 13 θεατρικά έργα (Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Δωδέκατη Νύχτα, Όπως Αγαπάτε, Τρωίλος και Χρυσηίδα, Αντώνιος και Κλεοπάτρα κ.α.) τα οποία παίζονται από την εποχή του Shakespeare έως και σήμερα. Έργα τα οποία ακόμη γοητεύουν και επηρεάζουν την ψυχή του θεατή. Το βιβλίο περιλαμβάνει εικόνες που διακοσμούν τα λόγια του δραματουργού, υμνώντας τη δύναμη της αγάπης και του έρωτα.

Shakespeare
Πηγή: instagram.com

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι για ένα λογοτεχνικό αφιέρωμα στην ερωτική αγάπη. Αξίζει να το διαβάσετε, καθώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη οπτική όπως σκιαγραφείται, μέσα από τη μάτια του Μεγάλου βάρδου του έρωτα.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τις σειρές και τα ταξίδια. Το αγαπημένο μου μέρος, μια σκονισμένη βιβλιοθήκη. Είμαι κάπως μοναχική, μονίμως αναποφάσιστη και θέλω διαρκώς να ασχολούμαι με νέα πράγματα, διότι με ενοχλεί αφόρητα η ρουτίνα. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής και πιστεύω ότι τα όνειρα και η φαντασία αποτελούν κίνητρο για περιπέτεια στη ζωή.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...