Η πρωτοχρονιά μας κάνει να αναθεωρούμε την ζωή μας, τις αποφάσεις που πήραμε, τα λάθη που κάναμε, τους ανθρώπους που γνωρίσαμε, τις συνήθειες που αποκτήσαμε. Τι γίνεται όμως με τις συνήθειες του διαβάσματος; Έχεις σκεφτεί πως γίνεται να κάνεις πιο παραγωγικό το 2019 όσον αφορά το διάβασμα; Εάν είσαι φίλος του βιβλίου, τουλάχιστον μία φορά θα έχεις απογοητευτεί από τον εαυτό σου, όταν δεν είχες διαβάσει τα βιβλία που αγόρασες ή όταν δεν κατάφερες να διαβάσεις ούτε μία σελίδα σε έναν μήνα. Όλοι ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να βρεις λίγο χρόνο όταν έχεις πολλές ώρες σχολή, μια δουλειά, υποχρεώσεις και κοινωνική ζωή. Σου προτείνω να δημιουργήσεις μία λίστα με τα βιβλία που προγραμματίζεις να διαβάσεις για τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις την αγαπημένη σου συνήθεια.

Η λίστα ανάγνωσης περιλαμβάνει τα βιβλία που θες να διαβάσεις και τον χρόνο που θα αφιερώνεις για την ανάγνωση του κάθε βιβλίου. Ένα παράδειγμα είναι να βάλεις στόχο να διαβάζεις ένα βιβλίο κάθε τρεις εβδομάδες. Προϋπόθεση είναι να ψάξεις βιβλία για να προσθέσεις στην λίστα. Με αυτό τον τρόπο θα ενθουσιαστείς με τα βιβλία που περιμένεις να πιάσεις στα χέρια σου. Ένας άλλος λόγος που θα παρακινηθείς είναι ότι θα νιώθεις ότι κατάφερες έναν στόχο και εάν το συνδυάσεις με μία επιβράβευση (κέρασε τον εαυτό σου το αγαπημένο σου γλυκό), θα το δεις σαν δοκιμασία. Είναι βασικό να παρακινείσαι γιατί θα υπάρχουν μέρες που δεν θα θες να διαβάσεις, αλλά έχοντας έναν στόχο θα σου είναι πιο εύκολο να μείνεις πιστός.

Η καλύτερη ιδέα είναι να κάνετε όλοι από την παρέα σου, που είναι βιβλιόφιλοι, μία λίστα. Μπορείτε να προσθέσετε κοινά βιβλία, να ανταλλάξετε ιδέες και να συζητήσετε . Γιατί στο κάτω κάτω δεν υπάρχει καλύτερο support από αυτό που κάνουν οι φίλοι. Θα γλυτώσεις πολλά λεφτά σε παρορμητικές αγορές. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουμε βόλτα στα βιβλιοπωλεία και γοητευόμαστε από εξώφυλλα βιβλίων, τα οποία στο τέλος αγοράζουμε κι ας μην έχουμε διαβάσει την περίληψη. Ή πόσοι δεν έχουμε αγοράσει ένα βιβλίο μόνο και μόνο επειδή είναι σε έκπτωση; Χάρη στην λίστα θα έχεις ψάξει να βρεις ποιά ακριβώς βιβλία σου αρέσουν και θα αποφύγεις τις προηγούμενες παγίδες. Στην ίδια λογική θα διαβάσεις και όλα αυτά τα βιβλία που κάποτε αγόρασες αλλά ποτέ δεν διάβασες.

Τέλος, με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσεις την συνήθεια της ανάγνωσης που θα σε συνοδεύει για πολλά χρόνια και που θα είναι σύμμαχος στην διάρκεια του πανεπιστημίου. Θα έχεις βρει έστω μία ώρα μέσα στους γρήγορα εναλλασσόμενους ρυθμούς της ζωή να αφιερώνεις σε αυτή την διασκέδαση, η οποία σε βοηθά να αποξενώνεσαι για λίγο από τον κόσμο και ακόμα περισσότερο από το διαδίκτυο.

2