γλώσσα
Πηγή: ishitasood.com

Ξένη γλώσσα. Άγνωστη προς εμάς. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για κάποιον να ξεκινήσει να μαθαίνει μία γλώσσα. Το «άγνωστο», το περίεργο. Στην πραγματικότητα καμία γλώσσα δεν είναι περίεργη. Κάθε μία διαθέτει τον δικό της μηχανισμό τον οποίο μόλις ανακαλύψεις θα θες να σκάψεις ακόμα πιο βαθιά ώστε να τον κατακτήσεις. Να τον κάνεις δικό σου.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για κάποιον που επιλέγει να διευρύνει το πεδίο των γνώσεών του μαθαίνοντας άλλη μια γλώσσα-πέρα από τα αγγλικά που πλεόν θεωρούνται αυτονόητα- είναι να μην επηρεαστεί από στερεότυπα και γνώμες άλλων. Πόσες φορές έχεις ακούσει το τετριμμένο: «Τα γερμανικά είναι μια άγρια γλώσσα, τα γαλλικά είναι η γλώσσα του πάθους και τα ιταλικά η γλώσσα της αγάπης»; Η γλώσσα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν υπάρχουν δύσκολες και εύκολες γλώσσες. Ούτε άσχημες και όμορφες. Κάθε γλώσσα έχει τον δικό της κώδικα, τον οποίο πρέπει να ξεκλειδώσεις.

γλώσσα
Πηγή: robertsonlanguages.com

«Γιατί να μάθω και δεύτερη ξένη γλώσσα; Όλος ο κόσμος μιλά αγγλικά!»

Λάθος. Μα ακόμα κι αν ίσχυε κάτι τέτοιο και όλος ο κόσμος,μηδενός εξαιρουμένου,μιλούσε άπταιστα αγγλικά, δεν αποτελεί λόγο για κάποιον να περιορίσει τις γνώσεις του εκεί. Ξεκινώντας να μαθαίνω ισπανικά κατάλαβα πως πέρα από τη γλώσσα αυτή καθαυτή, ήρθα σε επαφή με έναν άλλον κόσμο, άλλον πολιτισμό. Είδα επίσης πόσα κοινά σημεία έχει η ισπανική και λατινοαμερικανική κουλτούρα με την ελληνική. Και πόσες διαφορές επίσης. Κυριολεκτικά άνοιξε ένα παράθυρο στο μυαλό μου και δεν σκοπεύω να το κλείσω, αλλά να το διευρύνω. Το σημαντικό όταν μαθαίνεις μια γλώσσα είναι να μην περιοριστείς στον κλασικό αποστειρωμένο και μονότονο τρόπο εκμάθησης. Φυσικά και είναι απαραίτητο να μάθεις να χειρίζεσαι τη γραμματική και το συντακτικό όσο καλύτερα μπορείς, αλλά το κυριότερο είναι να έχεις αυτοπεποίθηση και ευχέρεια στην ομιλία και στη γραφή σου. Κατά τη γνώμη μου αυτό μπορεί να κατακτηθεί με πολλούς τρόπους.

Βοηθητικοί τρόποι εκμάθησης

Το σημαντικότερο που έχω να προτείνω είναι το εξής: Βρες έναν δάσκαλο που θα σε εμπνέει και θα σε ενθαρρύνει να καταφέρεις το κάτι παραπάνω. Να μην περιορίζεται μόνο στην τυπική, βασική διδασκαλία. Εξάλλου αυτός σε καθοδηγεί σε αυτό το ταξίδι προς τη γνώση.

Απο εκεί και πέρα:

  • Δες ταινίες και σειρές στη γλώσσα που μαθαίνεις. Όχι με ελληνικούς υπότιτλους,ιδανικά!
  • Διάβασε λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά, blogs του εξωτερικού.
  • Για ακουστική εξάσκηση πολύ βοηθητικά είναι τα podcast. Σε βοηθούν πολύ με την προφορά σου. Όπως επίσης και τα τραγούδια.

Με τα παραπάνω,κάνεις ταυτόχρονα οπτικοακουστική εξάσκηση. Αν έχεις όρεξη και υπομονή, μπορείς να σημειώνεις οποιαδήποτε άγνωστη λέξη ακούς ή διαβάζεις και να ανατρέχεις στο λεξικό.

Η γενικότερη συμβουλή που μπορώ να δώσω σε κάποιον, είναι να εντάξει στην καθημερινότητά του τη γλώσσα που μαθαίνει. Με όλους τους παραπάνω τρόπους. Να αφιερώνει λίγο χρόνο κάθε μέρα σε κάτι από αυτά και εν καιρώ θα ανταμειφθεί. Θα ανοίξει ένας νέος δρόμος τον οποίο ο καθένας μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικά. Είτε να κάνει σπουδές σε κάποια άλλη χώρα, είτε να εργαστεί σε κάποια άλλη χώρα, είτε να ενισχύσει το βιογραφικό του, είτε απλά να ανοίξει το μυαλό του. Εξάλλου, όπως είπε χαρακτηριστικά κάποτε ο Φεντερίκο Φελίνι :

Μια διαφορετιΚη γλΩσσα εΙναι μια διαφορετικΗ Αποψη για τη ζωΗ

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.