Πηγή: magazine.18-24.gr

Είναι μία από αυτές τις μέρες που θα ήθελες να εξαφανιστείς και να μη γυρίσεις πίσω ποτέ. Να γεμίσεις εικόνες, να δεις καινούργια πράγματα, να περπατήσεις σε νέους δρόμους, να γνωρίσεις ανθρώπους. Με λίγα λόγια, όλα όσα έχουμε στερηθεί αυτό το χρόνο. Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πρώτη καραντίνα εξαιτίας του ιού που ήρθε για να μείνει και δε λέει να φύγει. Αν μη τι άλλο, όλοι μας μπήκαμε στη διαδικασία να φτιάξουμε μια εικονική λίστα πραγμάτων και επιθυμιών που θα πραγματοποιήσουμε στην μετά Covid εποχή.

Τα ταξίδια υποθέτω πως βρίσκονται στη λίστα πολλών. Στη δική μου λίστα, κατέχουν την πρώτη θέση. Ύστερα από μία έρευνα που έκανα στον -άπλετο- ελεύθερο χρόνο μου αυτό το διάστημα, ανακάλυψα πολλά φουτουριστικά κτίρια που έχουν χτιστεί ανά τον κόσμο. Η εκκεντρικότητά τους σε ελκύει να τα επισκεφθείς και να μάθεις την ιστορία πίσω από αυτά. Αφού για την ώρα δεν μπορούμε να τα δούμε από κοντά (ή εν πάση περιπτώσει δεν είμαστε από τους «τολμηρούς» που ταξιδεύουν εν μέσω πανδημίας), ας τα επισκεφθούμε…εικονικά! Έχω ορκιστεί ότι αυτή η λέξη θα αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο μου, μόλις τελειώσει αυτό που ζούμε και πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Ας δούμε, λοιπόν, τα πρωτότυπα κτίρια:

Το σπίτι που χορεύει στην Πράγα

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες λόγοι να επισκεφθείς την Πράγα και γενικότερα την Τσεχία. Ωστόσο, τι πειράζει αν σας δώσω άλλον έναν; Δίπλα από τη δημοφιλή «Γέφυρα του Καρόλου» και λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το περίφημο «Αστρονομικό ρολόι», βρίσκεται το «Σπίτι που χορεύει». Το πιο φωτογενές αξιοθέατο που μπορεί να προσφέρει η Πράγα. Για μία πόλη, όπως αυτή, που φημίζεται για την gothic, neo gothic αλλά και art nouveau αισθητική της, το κτίριο αυτό αποτελεί τεράστια καινοτομία. Το εννιαώροφο κτίριο που «χορεύει» στεγάζει κυρίως γραφεία, ενώ στην κορυφή του βρίσκεται ένα πολυτελές εστιατόριο. Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης.

κτίρια
Πηγή: ee24.com

Το κτίριο-καλάθι στο Ohio

Πώς θα σου φαινόταν να δουλεύεις μέσα σε ένα ξύλινο καλάθι; Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Longaberger, η οποία κατασκευάζει καλάθια από ξύλο έχουν την μορφή πραγματικού καλαθιού. Είναι ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα νεωτεριστικής αρχιτεκτονικής, όπου τα κτίρια είναι σχεδιασμένα να μιμούνται ή να αντιπροσωπεύουν αντικείμενα που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και τον τομέα δραστηριοποίησής τους. Στην περίπτωση του Big Basket, σχεδιάστηκε για να αναπαραστήσει το προϊόν με τις περισσότερες πωλήσεις της εταιρείας, αλλά…επί 160 φορές μεγαλύτερο μέγεθος!

κτίρια
Πηγή: qz.com

Το μουσείο του Νταλί στην Ισπανία

Το φουτουριστικό αυτό κτίσμα, φιλοξενεί αποκλειστικά τα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί. Βρίσκεται στην περιοχή Figueras, γενέτειρα του καλλιτέχνη. Ο ίδιος ήθελε να ανακατασκευάσει το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν ένα παλιό θέατρο που λόγω του εμφυλίου πολέμου καταστράφηκε ολοσχερώς. Είχε συναισθηματικό δέσιμο με το συγκεκριμένο μέρος, καθώς εκεί είχε κάνει την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής. Επιμελήθηκε ο ίδιος τον σχεδιασμό. Φαίνεται, άλλωστε, από τον σουρεαλισμό που χαρακτηρίζει το κτίριο. Χρησιμοποίησε πολλά χαρακτηριστικά των έργων του, όπως τα γιγάντια αυγά στην οροφή. Στο υπόγειο υπάρχει η κατακόμβη με τον τάφο του.

κτίρια
Πηγή: triphobo.com
κτίρια
Πηγή: blissylife.com

To πολύχρωμο Hundertwasserhaus!

Στο χωριό Hundertwasser της Βιέννης συναντάται το υπέροχο δημιούργημα του Friendenserich Hundertwasser. Το σπίτι διαθέτει 50 διαμερίσματα, καθένα από τα οποία έχει το δικό του χρώμα, καθώς και 19 κήπους. Ο εκκεντρικός αρχιτέκτονας δε δέχτηκε πληρωμή για την κατασκευή του σπιτιού. Έθεσε ως μοναδικό όρο, να μη σχεδιαστεί ποτέ τίποτα που ο ίδιος θεωρεί άσχημο στη θέση αυτού του κτιρίου. Το Hundertwasserhaus αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες. Άλλοι το βρίσκουν θαυμάσιο, άλλοι άσχημο και υπερβολικό. Προσωπικά, θα έμενα με τεράστια χαρά σε ένα τέτοιο στολίδι! Εσύ;

Πηγή: epepa.eu

Ας προσγειωθούμε, λοιπόν, ξανά στην πραγματικότητα και στην καραντίνα μας, με την ελπίδα, πως σύντομα θα επισκεφθούμε τα παραπάνω κτίρια. Μέχρι τότε, να προσέχετε και να είστε υγιείς!

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 

 

 

2 COMMENTS

Comments are closed.