Riverdale

Το Riverdale είναι μια σειρά που, προσωπικά, μου πήρε αρκετό καιρό να την ολοκληρώσω. Πάντα κατέληγα να την αφήνω στη μέση λόγω υποχρεώσεων. Τώρα, όμως, είμαι έτοιμη να σας την παρουσιάσω.

Πρόκειται για μια σειρά του Roberto Aguirre – Sacaso, εμπνευσμένη από τα «Archie Comics». Η εν λόγω σειρά πρωτοεμφανίστηκε το 2017 και έκτοτε έχει αυξήσει τους τηλεθεατές της θεαματικά. Αυτή η επιτυχία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από το ταλέντο των πρωταγωνιστών, το σενάριο, μέχρι και τα σκηνικά. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά, γνωρίζοντας πρώτα τους πρωταγωνιστές.

Ένας από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς είναι η Μπέτι Κούπερ, μια φιλομαθής, πανέξυπνη κοπέλα με έντονο αίσθημα ηθικής, που διατηρεί σχέση με τον Τζάγκχεντ Τζόουνς. Ο Τζάγκχεντ, είναι ο πιο ήσυχος χαρακτήρας της παρέας, μια ήρεμη δύναμη που λατρεύει τα μυθιστορήματα. Ακολουθεί ο κοκκινομάλλης Άρτσι Άντριους με το υπέροχο, καλογυμνασμένο σώμα και την καλή καρδιά. Τέλος, η Βερόνικα Λοτζ, μια δυναμική, όμορφη κοπέλα, με έναν αυταρχικό πατέρα που θα έκανε τα πάντα για να την προστατεύσει αλλά και να την… καταστρέψει. Οι έφηβοι πρωταγωνιστές του Riverdale είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα φαντάζουν τόσο ταιριαστοί.

Riverdale
Πηγή: maxmaggr.tumblr.com

Και κάπου εδώ, ίσως θα έπρεπε να αναφέρω ότι ο τίτλος, Riverdale, παραπέμπει στην ομώνυμη επαρχιακή κωμόπολη, όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Επιφανειακά, φαίνεται μια ήρεμη και όμορφη πόλη, αλλά τελικά κρύβει μπόλικη διαστροφή, αν τη γνωρίσεις λίγο καλύτερα.

Αυτό που κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον στη σειρά, είναι το γεγονός ότι στο επίκεντρο της βρίσκονται 4 έφηβοι χαρακτήρες που προσπαθούν να «σώσουν» την πόλη τους από το «κακό» που παραμονεύει. Οι γονείς τους, εξάλλου, δεν αποτελούν τα καλύτερα πρότυπα, γι’ αυτό και πολλές φορές οι πρωταγωνιστές στρέφονται εναντίον τους. Προσωπικά, μου αρέσουν πολύ οι ρόλοι που υποδύονται οι γυναίκες ηθοποιοί. Πρόκειται για δύο δυναμικές, απίστευτα θαρραλέες κοπέλες, άξιες θαυμασμού.

Παρακάτω, θα παρουσιάσω πολύ συνοπτικά την βασική πλοκή της κάθε σεζόν, όχι μόνο για να σε πείσω να την δεις, αλλά και για να αναφερθώ στις επικρίσεις που δέχτηκε η συγκεκριμένη σειρά.

1η σεζόν

Ο δίδυμος αδερφός της, ολίγον τι «bitch», Σέριλ Μπλόσομ, εξαφανίζεται και στη συνέχεια ακούγεται ότι τελικά συνάντησε τραγικό θάνατο στις όχθες μιας τοπικής λίμνης. Ο θάνατος του Jason θεωρείται δεδομένος, όμως το σκηνικό δείχνει πως τα φαινόμενα απατούν. Αυτό σημαίνει πως σε αυτή την πόλη όλα είναι πιθανά. Το τέλος είναι ανατρεπτικό και καθηλωτικό. Δεν μπορώ, όμως, να πω περισσότερα…

2η σεζόν

Ένας τύπος με μαύρη κουκούλα κυκλοφορεί ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης με μια απίστευτη μανία να σκοτώσει όσους θεωρεί «αμαρτωλούς». Τα θύματα είναι πολλά, όμως αυτός συνεχίζει να τρομοκρατεί την πόλη, αφού οι αρχές αδυνατούν να τον συλλάβουν. Πολλές φορές, η απάντηση στα ερωτήματα είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε. Κι εδώ συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Ο «Black Hood» με τις εγκληματικές διαθέσεις, απειλεί την Μπέτι και την αναγκάζει να συνεργαστεί μαζί του παρά τη θέληση της. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία για την έκβαση της ιστορίας…

3η σεζόν

Κι ενώ μέχρι εδώ όλα καλά, στην τρίτη σεζόν εμφανίζεται το παιχνίδι «Γρύφοι και Γκαργκόιλ». Και γιατί αυτό αποτελεί πρόβλημα; Γιατί είναι ένα εθιστικό, άκρως επικίνδυνο παιχνίδι που εξαπλώνεται γρήγορα στην πόλη, οδηγώντας μέχρι και σε αυτοκτονίες. Οι πρωταγωνιστές ψάχνουν να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από αυτό, παίρνοντας και οι ίδιοι μέρος. Εδώ, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αρνητικά σχόλια των κριτικών, αφού η 3η σεζόν δίνει έμφαση στο υπερφυσικό κομμάτι, που δεν αρέσει σε όλους.

4η σεζόν

Κατά τη διάρκεια της τέταρτης σεζόν τα παιδιά βρίσκονται στην τελευταία τάξη του λυκείου. Επιθυμία τους, είναι να περάσουν μια τελευταία φυσιολογική σχολική χρονιά και να αποφοιτήσουν. Βρίσκονται, όμως, στο Riverdale, συνεπώς αυτό είναι λίγο δύσκολο… Τι συμβαίνει; Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, τα σπίτια όλων αρχίζουν να παρακολουθούνται. Βιντεοκασέτες εμφανίζονται έξω από τα σπίτια των κατοίκων της πόλης και κάποιες από αυτές αναπαριστούν βίαια περιστατικά. Ποιος βρίσκεται, άραγε, πίσω από αυτό;

5η σεζόν

Η τελευταία -μέχρι στιγμής- σεζόν δείχνει τις ζωές των πρωταγωνιστών επτά χρόνια αργότερα. Μεσολαβούν γάμοι, σπουδές, καινούργιες γνωριμίες, αλλά η ζωή τους οδηγεί πίσω στο Riverdale. Καινούργια προβλήματα ξεκινούν και είναι όλοι παρόντες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη άποψη για την συγκεκριμένη σεζόν, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί.

Riverdale
pinterest.com

Θετικά

Τα θετικά χαρακτηριστικά της σειράς φαίνεται πως είναι αρκετά. Γι’ αυτό και οι κριτικές είναι ευνοϊκές μέχρι στιγμής. Όπως είδαμε, οι ήρωες, παρόλο που είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, «δένονται» με έναν μαγικό τρόπο, δημιουργώντας μια όμορφη παρέα. Τα σκηνικά-τοπία μπορώ να πω ότι σε ηρεμούν, αφού η παλέτα των γήινων χρωμάτων της πόλης δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας. Αν είσαι νέος/α, είμαι σίγουρη πως η σειρά θα σε προσελκύσει, αφού απευθύνεται κυρίως σε τέτοιες ηλικίες. Στο μεταξύ, θα ζηλέψεις το μικρό μαγαζάκι του Pop με τα πεντανόστιμα milkshakes, αλλά και τα outfits των πρωταγωνιστών, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί στο τέλος να θελήσεις να τα αντιγράψεις.

Αρνητικά

Ας δούμε, όμως, και τα αρνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν μπορούμε να παραλείψουμε. Υπάρχουν στιγμές κατά τη διάρκεια της πλοκής που συμβαίνουν παράδοξα πράγματα και είναι λίγο δύσκολο να τα διαχειριστείς. Γι’ αυτό, δεν θα είναι περίεργο αν καθώς παρακολουθείς τα γεγονότα, μπερδευτείς.

Επίσης, εκτός από το υπερφυσικό κομμάτι που ανέφερα παραπάνω, βλέπουμε σε κάποια σημεία ότι επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, πράγμα το οποίο καταντά κουραστικό. Για παράδειγμα, ο πατέρας της Βερόνικα είναι ο «κακός» της υπόθεσης που πάντα στέκει εμπόδιο στους πρωταγωνιστές. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται μέχρι και την τελευταία σεζόν. Ορισμένα σχόλια κριτικών εστιάζουν, επίσης, στο γεγονός ότι έως ένα βαθμό οι χαρακτήρες που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος περιθωριοποιούνται, ενώ θα μπορούσαν να έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Riverdale αναμφίβολα αποτελεί μια «ένοχη απόλαυση» που αξίζει να δοκιμάσεις, αν έχεις ελεύθερο χρόνο. Εγώ πάντως, ήδη αναμένω τα επόμενα επεισόδια που έχουν αργήσει λίγο να βγουν. Τι περιμένεις λοιπόν; Δες το και πες μου τη γνώμη σου…


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ερμηνεία
Μουσική Επένδυση
Προηγούμενο άρθρο3ο Φεστιβάλ “Legends of Disability” στην Αθήνα από τους Best Buddies Ελλάδας
Επόμενο άρθροΤο δικαίωμα του να μην είσαι πάντα καλά!
Ονομάζομαι Νικολέτα Τολιά και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας. Αν με παρατηρούσατε από μακριά θα βλέπατε μια κοπέλα που φοράει συνεχώς ακουστικά και ακούει μουσική, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι η ώρα έχει περάσει και έχει αργήσει. Μ' αρέσουν πολύ τα γλυκά, τα βιβλία, οι ταινίες και οι βόλτες με καλούς φίλους. Αγαπημένο quote που με έχει βοηθήσει τον τελευταίο καιρό: "I don't chase, I attract. What belongs to me will simply find me".
Αυτό που κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον στη σειρά, είναι το γεγονός ότι στο επίκεντρο της βρίσκονται 4 έφηβοι χαρακτήρες που προσπαθούν να «σώσουν» την πόλη τους από το «κακό» που παραμονεύει. Οι γονείς τους, εξάλλου, δεν αποτελούν τα καλύτερα πρότυπα, γι' αυτό και πολλές φορές οι πρωταγωνιστές στρέφονται εναντίον τους. Προσωπικά, μου αρέσουν πολύ οι ρόλοι που υποδύονται οι γυναίκες ηθοποιοί. Πρόκειται για δύο δυναμικές, απίστευτα θαρραλέες κοπέλες, άξιες θαυμασμού.esy-blepeis-riverdale

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ