κατάθλιψη

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να εμφανίσει η νέα μαμά μετά τη γέννα. Η γέννηση ενός μωρού μπορεί να προκαλέσει ένα συνονθύλευμα ισχυρών συναισθημάτων στη νέα μητέρα, από τον ενθουσιασμό και τη χαρά μέχρι τον μεγάλο φόβο και το άγχος. Το 80% των γυναικών παρουσιάζει μια μικρή διαταραχή συμπεριφοράς μετά τον τοκετό, όμως, για ένα ποσοστό 15%( 1 στις 10) τα συμπτώματα αυτά είναι πιο σοβαρά και προδίδουν επιλόχειο κατάθλιψη. 

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Τα συμπτώματα της μπορούν να εμφανιστούν σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Μερικά από αυτά εμπεριέχουν:

  • Καταθλιπτική διάθεση ή/και σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης/υπερβολικό ή συχνό κλάμα/άγχος
  • Δυσκολία συγκέντρωσης/λήψης αποφάσεων/της νέας μητέρας να αναπτύξει «δέσιμο» με το μωρό της
  • Απώλεια της όρεξη ή αντιθέτως βουλιμική συμπεριφορά
  • Προβλήματα ύπνου/ πολύ μεγάλη κόπωση και απώλεια ενέργειας
  • Μειωμένο ενδιαφέρον και ευχαρίστηση για δραστηριότητες που στο παρελθόν τις απολάμβανε πολύ
  • Αισθήματα αναξιότητας, ντροπής, ενοχής ή και ανεπάρκειας
  • Σκέψεις αυτοτραυματισμού ή τραυματισμού του μωρού
  • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Παράγοντες/αιτίες

Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιλόχειος κατάθλιψη είναι η ύπαρξη ιστορικού ψυχολογικών διαταραχών σε κάποια περίοδο της ζωής, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ένας δύσκολος τοκετός ή μια καισαρική ενάντια στην επιθυμία και τις προσδοκίες της γυναίκας να γεννήσει φυσιολογικά. Ακόμη, μια μη ισορροπημένη και με προβλήματα σχέση του ζευγαριού, μια συγκρουσιακή σχέση της λεχώνας με τη μητέρα της ή με την πεθερά της, η κούραση που βιώνει η μητέρα αντιμετωπίζοντας τη νέα κατάσταση, η πτώση των ορμονών μετά τον τοκετό και η προσπάθεια αναπροσαρμογής του οργανισμού, ένα μωρό που δεν ηρεμεί εύκολα ή που αντιμετωπίζει θέματα υγείας, αλλά και τυχόν οικονομικά προβλήματα μπορούν να αποτελούν αιτία για την επιλόχειο κατάθλιψη.

Επίσης, η μεγάλη αλλαγή της εικόνας της γυναίκας, η ίδια η αλλαγή ζωής στην οποία η μητέρα καλείται να προσαρμοστεί, ο αποχωρισμός σε διάφορα επίπεδα (από το μωρό που ήταν στην κοιλιά, από τον ύπνο, από το σύντροφο, από τον προηγούμενο τρόπο ζωής, από τον ίδιο της τον εαυτό).

Εάν νιώθετε δυστυχισμένη, ευερέθιστη, ανίκανη, φοβισμένη και δεν έχετε ενδιαφέρον για το μωρό σας, τότε πείτε το σε κάποιον. Πολλές άλλες γυναίκες έχουν νιώσει έτσι. Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε στην οικογένειά σας ή στους φίλους σας, μιλήστε στην ιατρική επισκέπτρια ή στον ιατρό σας. Αυτοί ξέρουν ότι τα συναισθήματα αυτά είναι συνηθισμένα και γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε καθημερινά. Να εκμεταλλεύεστε την ώρα που κοιμάται το μωρό και να κοιμάστε και εσείς. Αν αισθάνεστε εξαντλημένη, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του συντρόφου σας ή κάποιου άλλου συγγενικού ή φιλικού προσώπου.
  • Να πηγαίνετε βόλτα με το μωρό σας και κάποιες φορές να αφήνετε το μωρό υπό την επίβλεψη κάποιου άλλου και να πηγαίνετε βόλτα με το σύντροφο σας.
  • Να βρείτε χρόνο για να κάνετε κάτι που αρέσει σε σας. Να διαβάσετε για παράδειγμα ένα βιβλίο, να δείτε ένα έργο/σειρά, να γυμναστείτε.

Αν και η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πολύ πιο συνηθισμένη στις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει και τους άντρες. Η γέννηση ενός μωρού μπορεί να αποτελέσει πηγή στρες και για τους δύο γονείς. Οι πατέρες μπορεί να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην καινούρια κατάσταση, τόσο λόγω των πρακτικών προβλημάτων της φροντίδας ενός μωρού, όσο και επειδή η σύντροφός τους δίνει όλη της την προσοχή στο μωρό. Η επιλόχειος κατάθλιψη σε οποιονδήποτε από τους δύο γονείς μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση τους.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

3 COMMENTS

Comments are closed.