Exclusive Content:

Bungo Stray Dogs: πέρα από το καλό και το κακό

Μήπως ο θάνατος αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής; Το κλειδί για την κατανόησή της;

Ο Atsushi Nakajima, εξαιτίας μιας σειράς ατυχών γεγονότων, εκδιώκεται από το ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε και καταλήγει να περιπλανιέται, με άδειο στομάχι, στους δρόμους της Yokohama, προσπαθώντας να ξεφύγει από μια τίγρη που στοιχειώνει την περιοχή τα βράδια και κατασπαράζει δεκάδες ανθρώπους στο πέρασμά της. Στην προσπάθειά του να τον κλέψει, για να αγοράσει φαγητό, ο Atsushi σώζει έναν ντετέκτιβ ονόματι Osamu Dazai από πνιγμό. Ο Dazai και ο συνεργάτης του, Doppo Kunikida, είναι μέλη του Armed Detective Agency, ενός ερευνητικού πρακτορείου που απαρτίζεται από ανθρώπους με υπερφυσικές ικανότητητες -abilities. Ο Atsushi, επιδεικνύοντας χαρακτηριστικά αυτοθυσίας και αλτρουισμού, σύντομα γίνεται μέλος της ομάδας. Άλλωστε, κατέχει και ο ίδιος ability, με το όνομα Beast Beneath the Moonlight. Η δύναμή του; Μπορεί να μεταμορφώνεται σε τίγρης.

Το Bungo Stray Dogs διαδραματίζεται σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων διαθέτουν υπερφυσικές ικανότητες και σε μια Yokohama της οποίας η οργάνωση χωρίζεται ανάμεσα στη μαφία της περιοχής, γνωστή ως Port Mafia, και στο Armed Detective Agency, που είναι υπεύθυνο για την καταστολή του εγκλήματος. Και παρ’ όλο που εκ πρώτης όψεως το ADA αποτελείται από τους πρωταγωνιστές και η Port Mafia από τους villains της ιστορίας, σύντομα αποδεικνύεται ότι τα όρια μεταξύ καλού και κακού είναι ασαφή, θολά, ενίοτε σχεδόν ανύπαρκτα. Γύρω από αυτή την ιδέα περιστρέφεται και το άνιμε.

Bungo Stray Dogs
Πηγή εικόνας: tumblr.com

“No-one knows everything about themselves. It’s called potential.”

Στο Bungo Stray Dogs δεν υπάρχει συγκεκριμένος ανταγωνιστής. Δεν υπάρχουν ήρωες και κακοί. Οι άνθρωποι που διαθέτουν abilities είναι απλώς ειδικοί στους τομείς τους, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Πρόκειται για μια ρεαλιστική απεικόνιση του πώς θα διαμορφωνόταν ο κόσμος αν πράγματι ξαφνικά αποκτούσαμε υπερδυνάμεις (My Hero Academia, I’m looking at you). Το δυνατότερο στοιχείο του άνιμε και το στοιχείο που επιτρέπει στις δυναμικές καλού, κακού και κυρίως όλων των ενδιάμεσων να αναδυθούν, είναι οι χαρακτήρες του. Η πλοκή του Bungo Stray Dogs είναι αυτό που θα λέγαμε character-driven.

Ο δημιουργός, Kafka Asagiri, προτού δουλέψει την πλοκή, ξεκίνησε γράφοντας τους χαρακτήρες. Βάσισε κάθε έναν τους σε κάποιον συγγραφέα, δίνοντάς του παρόμοια προσωπικότητα, αισθητική, στιλ. Τα ονόματα των ικανοτήτων τους προκύπτουν από τα λογοτεχνικά τους έργα και, πολλές φορές, ακόμα και οι μεταξύ τους σχέσεις είναι αντίστοιχες αυτών που είχαν οι συγγραφείς στην πραγματική ζωή. Bungo σημαίνει λογοτεχνικός και stray dogs είναι τα αδέσποτα σκυλιά. Ο Asagiri φαντάζεται τους πρωταγωνιστές του ως τους συγγραφείς αυτούς σε έναν άλλο κόσμο, ως αδέσποτα σκυλιά που προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους, το δικό τους νόημα στη ζωή.

Πηγή εικόνας: bungostraydogs.fandom.com

“If both sides are the same, become a good man.”

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας βλέπουμε τους χαρακτήρες να προσπαθούν να ξεπεράσουν τα παιδικά τους τραύματα, να αμφισβητούν τα ιδανικά τους, να αναζητούν σκοπό. Ο Dazai είναι αυτός που ενσωματώνει, όμως, την ουσία του Bungo Stray Dogs και βρίσκεται στο επίκεντρο μερικών εκ των πιο βαθυστόχαστων στιχομυθιών και σιωπών. Όπως και ο συγγραφέας στον οποίο βασίζεται ο χαρακτήρας του, ο Dazai είναι αυτοκτονικός. Έχει κάνει πολλαπλές απόπειρες αυτοκτονίας και ακόμα περισσότερα αστεία γύρω από αυτές. Είναι ο χαρακτήρας με το μεγαλύτερο redemption arc (σε μια ιστορία με πολλά redemption arcs) και το ability του έχει πάρει το όνομά του από το No Longer Human, ένα βιβλίο με αυτοβιογραφικά στοιχεία και έντονο υπαρξιακό τρόμο, τόσο που ενέπνευσε τον Junji Ito να αναδημιουργήσει την ιστορία σε manga.

Μέσα από τα μάτια του Dazai και τις συναναστροφές του στην Port Mafia αντιλαμβανόμαστε τα υπαρξιακά άγχη του. Ο θάνατος καταναλώνεται ανελλιπώς από τους ανθρώπους, στη λογοτεχνία και στους δρόμους. Μήπως ο θάνατος αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής; Το κλειδί για την κατανόησή της; Σε ένα τέτοιο κόσμο, τι νόημα υπάρχει; Η απάντηση είναι κανένα. Οι «δύο πλευρές» του καλού και του κακού είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Καμία δεν είναι πραγματικά κακή και καμία δεν είναι πραγματικά καλή. Και εν τέλει, τίποτα δεν είναι πραγματικά καλό ή κακό -εμείς το ορίζουμε ως τέτοιο. Αν, λοιπόν, και οι δύο πλευρές είναι εξίσου στερημένες νοήματος, ας είμαστε τουλάχιστον στην πλευρά που σώζει τους ανθρώπους.

Bungo Stray Dogs
Πηγή εικόνας: thegeekiary.com

“People live to save themselves.”

Ανάμεσα σε δράση και μυστήριο, film noir και φαντασία, τραγωδία και κωμωδία, επενδυμένο από ένα πλούσιο soundtrack κλασσικής, τζαζ και ροκ μουσικής, το Bungo Stray Dogs ακολουθεί ένα μεγάλο σύνολο χαρακτήρων που άλλοτε αποτελούν ο ένας τον κακό στην ιστορία του άλλου, άλλοτε τον ήρωα, ενώ, στις πιο δυνατές στιγμές του άνιμε όλοι τους ενώνονται για να καταπολεμήσουν έναν άλλο, μεγαλύτερο εχθρό. Σχέσεις ανταγωνισμού, θαυμασμού, φιλίας, αντιπαλότητας ξετυλίγονται ανάμεσα στους χαρακτήρες, στη διάρκεια τριών σεζόν και 37, συνολικά, επεισοδίων. «Οι άνθρωποι ζουν για να σώσουν τους εαυτούς τους», λέει ο Sakunosuke Oda στον Dazai σε ένα από τα συγκλονιστικά flashbacks που απαρτίζουν τα τέσσερα πρώτα επεισόδια της δεύτερης σεζόν. Κι όμως, οι χαρακτήρες του Bungo Stray Dogs αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι άνθρωποι ζουν για να σώσουν ο ένας τον άλλο.

Bungo Stray Dogs
Πηγή εικόνας: twitter.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...