Bruce Lee ή καλύτερα Lee Jun – fan, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα αποτέλεσε έναν από τους διασημότερους ηθοποιούς – πρωταγωνιστές σε ταινίες με έντονη δράση.  Με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ γεννήθηκε το 1940 στην Καλιφόρνια. Ασχολήθηκε με την ηθοποιία, την συγγραφή, την σκηνοθεσία, το σενάριο και τις πολεμικές τέχνες. Μάλιστα, ο ίδιος ίδρυσε την πολεμική τέχνη Jite Kune Do. Για όποιον ερωτηθεί αν ο Bruce Lee είναι δάσκαλος πολεμικών τεχνών ή ηθοποιός, η απάντηση σίγουρα θα είναι κοινή. Η μαεστρία του τόσο στις πολεμικές τέχνες, όσο και στην υποκριτική τέχνη ενώνονταν στις ταινίες του με έναν αρμονικό τρόπο χωρίς να χρειάζεται να ξεχωρίζει καμία. Το ταλέντο του πήγαζε από μέσα του και γινόταν αντιληπτό στους άλλους στα πλαίσια της φυσικότητας.

Το μυστικό πίσω από το όνομά του

Μέσα σε όλα αυτά η ιστορία που κρύβεται πίσω από τον συγκεκριμένο αστέρα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Πολλές πτυχές της ζωής του είναι άγνωστες στους περισσότερους. Λίγοι γνωρίζουν την κατάρα που κυνηγάει αυτόν και την οικογένειά του. Ο πατέρας του ήταν υψίφωνος της Καντονέζικης Όπερας. Ο Bruce γεννήθηκε κατά την διάρκεια μίας περιοδείας του στην Καλιφόρνια. Εφόσον, θα έπαιρνε την αμερικάνικη υπηκοότητα, μία μαία συμβούλεψε τους γονείς του να του δώσουν ένα αμερικανικό όνομα. Έτσι, δεν θα έβρισκαν κάποιο εμπόδιο με την γραφειοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το όνομα που του έδωσαν     ( Lee Jun – fan) ήταν γυναικείο, διότι πριν από κάποια χρόνια είχαν χάσει έναν γιο και πίστευαν πως κάποιος δαίμονας στόχευε τα αρσενικά της οικογένειας. Έτσι, έδωσαν ένα όνομα στον νεότερο γιο τους που να θυμίζει γυναικείο, ώστε να μην μπορεί να τον βρει ο δαίμονας. Ο πατέρας του δεν θέλησε να μείνει στην Αμερική και έτσι επέστρεψε με την οικογένειά του στο Χονγκ Κονγκ, την μόνιμη βάση του.

Η καριέρα στον κινηματογράφο

Η καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πιο γνωστή του ταινία είναι το “The Orphan”, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι στο διάστημα από την ηλικία των 6 μέχρι και των 18 ετών είχε συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες που ξεπερνούσαν τις 20 στον αριθμό. Αν και ο Lee καταγόταν από ένα περιβάλλον ευκατάστατο με την μητέρα του να προέρχεται από μία από τις πιο ισχυρές και πλούσιες οικογένειες της περιοχής, γνωστές είναι αναμείξεις του σε καυγάδες στους δρόμους.

Μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών οι επιδόσεις του στο σχολείο δεν ήταν και οι καλύτερες και γι’ αυτό άλλαζε σχολεία. Στο νέο σχολείο που μεταφέρθηκε τον ανέλαβε ένας δάσκαλος και προπονητής του μποξ. Αυτό από ό, τι φαίνεται αποτέλεσε το ερέθισμα για να συμμετέχει σε διενέξεις στους δρόμους. Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκαν οι φόβοι για κάποια απόπειρα δολοφονίας του Bruce, καθώς στην οδομαχίες που εμπλεκόταν φέρεται να χτυπούσε ένα μέλος συμμορίας.

Η μετακόμιση στις Η.Π.Α. και η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες

Συνακόλουθο της όλης κατάστασης ήταν να πάρει ο πατέρας του την απόφαση να στείλει τον γιο του στις Η. Π. Α., ώστε να μείνει μαζί με την μεγαλύτερη αδερφή του, την οποία φιλοξενούσαν ήδη κάποιοι συγγενείς. Λίγο πριν μεταναστεύσει για την Αμερική είχε ξεκινήσει  και η ενασχόλησή του και με τον χορό και συγκεκριμένα με το Τσα – Τσα. Μάλιστα, το 1958 κέρδισε με την παρτενέρ του σχετικό διαγωνισμό. Σου φαίνεται περίεργο; Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ίσως το τσα – τσα τον προετοίμασε για την επίτευξη των εντυπωσιακών φιγούρων του στις πολεμικές τέχνες που εφάρμοζε στις ταινίες του αργότερα. Στην Αμερική, όταν έφτασε, ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα δούλευε σε ένα εστιατόριο. Στα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τους τομείς της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, αλλά και της υποκριτικής. Παράλληλα, η αγάπη του για τις πολεμικές του τέχνες έμεινε αμείωτη συνεχίζοντας να εξασκείται στο Κουνγκ Φου.

Η ίδρυση του Τζητ Κουν Ντο

Η καριέρα του στις πολεμικές τέχνες αρχίζει ήδη, όταν ο ίδιος φοιτούσε ακόμα στο πανεπιστήμιο. Η αφοσίωσή του στις πολεμικές τέχνες και την διδασκαλία στάθηκαν αφορμή για να σταματήσει τις σπουδές του και να αφοσιωθεί σε αυτά. Ασχολήθηκε με τον Ζαν Φουν Κουνγκ Φου, με το καράτε, ενώ ίδρυσε και το Τζητ Κουν Ντο.

Μάλιστα, ο ίδιος είχε αναφέρει: “Το Τζητ Κουν Ντο ευνοεί την αμορφία, έτσι ώστε να συμπεριέχει όλες τις μορφές των πολεμικών τεχνών, διότι το Τζητ Κουν Ντο δεν έχει στυλ και αυτός είναι ο λόγος που ταιριάζει με όλα τα στυλ (επεξήγηση: για να μπορέσεις να πολεμίσεις με κάποιον σε ένα είδος πολεμικής τέχνης, πρέπει και εσύ αλλά και ο αντίπαλος να ασκείτε το ίδιο στυλ πολεμικών τεχνών). Ως αποτέλεσμα, το Τζητ Κουν Ντο χρησιμοποιεί όλες τις μεθόδους και δεν δεσμεύεται σε κανένα. Επίσης, χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνικές έτσι ώστε να μπορέσεις να τερματίσεις τον αγώνα.”

Το πέπλο μυστηρίου γύρω από τον θάνατό του

Το μεγαλύτερο μυστήριο, όμως, κρύβεται πίσω από τον θάνατό του. Φημολογείται, ότι υπάρχει μία κατάρα, η οποία κυνηγάει τους άνδρες της οικογένειάς του. Αν και επιστημονικά για τον θάνατό του ευθύνεται ένα εγκεφαλικό οίδημα που δημιουργήθηκε μετά από μία αλλεργική αντίδραση σε ένα παυσίπονο, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν στην ” Κατάρα του Δράκου”. Οι θάνατοι τόσο του Bruce Lee, όσο και του γιού του, Brandon Lee, συμπίπτουν με μία αλληλουχία συμπτώσεων που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την θεωρία της κατάρας. Και οι δύο ήταν γεννημένοι την χρονιά του Δράκου.

Ο Bruce πέθανε σε ηλικία 33 ετών λίγο πριν την κυκλοφορία της τελευταίας του ταινίας, η οποία, όπως λέγεται, προοικονομούσε τον θάνατο του γιού του. Ο Brandon Lee ασχολήθηκε και εκείνος με τις ταινίες και έφυγε και εκείνος από την ζωή κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας. Ο θάνατος του οφείλεται σε ένα ατύχημα που έγινε με ένα όπλο, το οποίο, ενώ θα χρησιμοποιούταν στο γύρισμα, ήταν για άγνωστο λόγο γεμισμένο με κανονικές σφαίρες. Άραγε πρόκειται για μία σειρά συμπτώσεων ή για μία κατάρα που κυνηγάει τους Lee;

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram!

Giving Sight by Beasty-press