Το Bojack Horseman είναι μια animated σειρά Αμερικανικής παραγωγής του 2014, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ κωμωδίας και δράματος. Ταυτόχρονα, σατιρίζει την βιομηχανία του θεάματος. Προσφέρει ρεαλιστικές αναπαραστάσεις της κατάθλιψης, του εθισμού, των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, και των ψυχολογικών τραυμάτων. Διαδραματίζεται στο Hollywood, σε ένα σύμπαν όπου άνθρωποι και ανθρωπόμορφα ζώα ζουν δίπλα – δίπλα.

Πηγή: https://www.amazon.com/BestKingg-Horseman-American-Animated-Comedy-Drama/dp/B07QJ9KJN6

Οι χαρακτήρες

Ένα καταθλιπτικό, αυτοκαταστροφικό άλογο, στην παρακμή της καριέρας του ως ηθοποιός. Μια ακατάβλητη γάτα που εργάζεται ως ατζέντισσα, παράλληλα προσπαθώντας να ισορροπήσει το επάγγελμά της με την προσωπική της ζωή. Μια μονίμως ανικανοποίητη αφανής συγγραφέας και δημοσιογράφος στην αναζήτηση της αναγνώρισης. Ένα ευδιάθετο και αισιόδοξο λαμπραντόρ – επιχειρηματίας. Ένας οκνηρός, αλλά παράλληλα δημιουργικός άνθρωπος. Αυτοί συναποτελούν τους κεντρικούς χαρακτήρες της σειράς. 

Πηγή: https://www.imdb.com/title/tt3398228/mediaviewer/rm2490063360

Ο asexual ήρωας

Ας επικεντρωθούμε στον τελευταίο, τον Todd Chavez, στον οποίο τη φωνή του δίνει ο Aaron Paul, γνωστός από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως Jesse Pinkman στην πολυβραβευμένη σειρά Breaking Bad. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα καλοπροαίρετο, συγκαταβατικό και πάντα πρόθυμο να βοηθήσει τους φίλους του. Παρά τη νωχελική φύση του, παρουσιάζει πολλά ταλέντα και ικανότητες: παίζει πλήκτρα, γνωρίζει ιαπωνικά, κάνει skateboard και διαθέτει επιχειρηματικό μυαλό. Είναι διατεθειμένος να εργαστεί σκληρά, όταν πρόκειται για κάτι που του αρέσει. 

Bojack Horseman
Πηγή: http://archermagazine.com.au/blog/page/22/

Καθώς η σειρά προχωράει, μαθαίνουμε όλο και περισσότερα στοιχεία για τον χαρακτήρα του Todd, ο οποίος είναι πολύ πιο περίπλοκος απ’ όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Κερδίζουμε καλύτερη κατανόηση της σχέσης του με την Emily, με την οποία είχε αναπτύξει σύντομη ρομαντική σχέση στην εφηβεία. Στην τρίτη σεζόν, οι δύο επανενώνονται και ξεκινούν μια επιχείρηση μαζί. Η Emily, στην προσπάθειά της να κερδίσει και πάλι το ενδιαφέρον του Todd, ανακαλύπτει ότι εκείνος δεν έχει σεξουαλικά ενδιαφέροντα και έτσι μένουν καλοί φίλοι. 

Bojack Horseman
Πηγή: https://bojackhorseman.fandom.com/wiki/Yolanda_Buenaventura

Ο χαρακτήρας μας αρχικά δυσκολεύεται να αποδεχθεί την ταυτότητά του, εν τέλει όμως την αγκαλιάζει. Στην τέταρτη σεζόν, για πρώτη φορά δηλώνει ότι είναι asexual και αισθάνεται απελευθερωμένος. Αρχίζει, μάλιστα, να παραβρίσκεται σε συγκεντρώσεις asexual ατόμων, όπου αναπτύσσει φιλίες με ανθρώπους σαν αυτόν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δημιουργοί της σειράς εξηγούν την ασεξουαλικότητα ως την απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ αναφέρονται στις διαβαθμίσεις της και στο γεγονός ότι πολλοί asexuals αναπτύσσουν ρομαντικές σχέσεις. 

Bojack Horseman
Πηγή: https://www.them.us/story/bojack-horseman-asexuality

Σε μια από αυτές εμπλέκεται και ο Todd, όταν γνωρίζει τη Yolanda, μια μεξικανική σαλαμάνδρα, που αρχικά παρουσιάζεται ως μια επιχειρηματίας που θέλει να βάλει τέλος στα παράλογα και επικίνδυνα εγχειρήματα του Todd. Η Yolanda αποδεικνύεται επίσης asexual και οι δύο τους ξεκινούν μια ρομαντική σχέση. 

Bojack Horseman
Πηγή: https://www.intomore.com/culture/why-are-asexual-characters-always-white

Συμπέρασμα

Το Bojack Horseman προσέφερε στο κοινό του κάτι που ποτέ δεν είχε ξαναγίνει στη μικρή οθόνη: έναν χαρακτήρα ανοιχτά asexual. Παρουσίασε επιτυχώς τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει κάποιος χωρίς σεξουαλικές επιθυμίες σε έναν κόσμο όπου όλα είναι σεξουαλικά φορτισμένα και έδωσε μια ολοκληρωμένη ερμηνεία της ασεξουαλικότητας 

2