Ηχογράφηση από τη Σοφία Σακαρίκου:

Bloody Mary. Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε συνδέσει το συγκεκριμένο όνομα είτε με το γνωστό ποτό σε κόκκινες αποχρώσεις, είτε με το αθώο «παιχνίδι». Κάποιοι που το έχουν παίξει, μπορεί να έχουν έρθει αντιμέτωποι με την «Αιματοβαμμένη Μαίρη», ενώ κάποιοι όχι. Γύρω από την ιστορία της Bloody Mary αιωρούνται πολλοί θρύλοι με διαφορετικές εκδοχές. Σε αυτό το Tea and Crime O’ Clock θα μελετήσουμε, λοιπόν, μία από αυτές τις εκδοχές.

Μερικές μαρτυρίες από τις φορές που εμφανίστηκε στον καθρέφτη

Σίγουρα, έστω και μία φορά, έχει περάσει από το μυαλό μας να δοκιμάσουμε να παίξουμε το «παιχνίδι» Bloody Mary, του οποίου οι καταβολές τοποθετούνται στον 19ο αιώνα. Κάποιοι έκαναν πίσω, ενώ μερικοί άλλοι το δοκίμασαν. Το παιχνίδι έχει ως εξής: Στέκεσαι μπροστά από έναν καθρέφτη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και έχοντας αναμμένο ένα κερί, την καλείς προσφωνώντας το όνομά της. Με άλλα λόγια, πρέπει να πεις τρεις με δεκατρείς φορές «Bloody Mary» κοιτώντας τον καθρέφτη.

Bloody Mary
Πηγή: Pinterest | @etsy.com

Από την άλλη πλευρά, κυρίως τα πιο παλιά χρόνια, κάποιοι ισχυρίζονταν, ότι, αν ανεβείς ανάποδα τις σκάλες σε ένα σκοτεινό σπίτι, και κοιτάξεις στον καθρέφτη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, θα αντικρίσεις είτε το πρόσωπο αυτού που θα παντρευτείς (marry), είτε ένα κρανίο. Εάν, έβλεπες το κρανίο, τότε σήμαινε, ότι θα πέθαινες πριν παντρευτείς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που το έχουν επιχειρήσει εμφανίζεται στον καθρέφτη το φάντασμα μίας γυναίκας μέσα στα αίματα, η οποία σε κοιτάζει επίμονα και θυμωμένη. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν, ότι το φάντασμά τους εμφανίστηκε ουρλιάζοντας και καταράζοντας τους. Μερικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν, ότι προσπάθησε να τους πνίξει ή ακόμα και να τους τραυματίσει στα μάτια. Σε άλλες εκδοχές αυτών των μαρτυριών, η Bloody Mary κρατάει ένα νεκρό βρέφος, ενώ τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους είναι αλλοιωμένα.

Οι θεωρίες γύρω από την ταυτότητα της

Υπάρχουν πάλι αρκετές εκδοχές σχετικά με την ταυτότητα της Bloody Mary. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, όπως, αυτή που ισχυρίζεται, ότι η Bloody Mary ήταν θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η Bloody Mary ήταν μία γυναίκα ονόματι Mary Worth, η οποία κατηγορήθηκε, ότι ήταν μάγισσα, και εκτελέστηκε. Εν αντιθέσει, κάποιοι συνδέουν τον θρύλο της Bloody Mary με την βασίλισσα Mary της Αγγλίας. Μάλιστα, στηρίζουν την θεωρία τους στις εκτελέσεις που είχαν γίνει, έπειτα από προσταγή της, στην προσπάθεια της να επαναφέρει τον καθολικισμό και να εξαλείψει τον προτεσταντισμό.

Τα πρώτα χρόνια της Βασίλισσας Mary

Γεννημένη στο Greenwich της Αγγλίας το 1516 ήταν το μοναχοπαίδι του Βασιλιά Henry VIII και της πρώτης συζύγου του, Cathrine of Aragon. Δεκαεπτά χρόνια μετά την γέννηση της Mary, ο πατέρας της παίρνει διαζύγιο από την μητέρα της, ενώ δεν της επιτρέπεται να βλέπει την κόρη της. Ο λόγος είναι η ανικανότητα της συζύγου του να του προσφέρει έναν γιο. Μάλιστα, προφασίστηκε πως το συγκεκριμένο γεγονός αποτελούσε σημάδι, ότι ο Θεός δεν ήταν ευχαριστημένος μαζί του. Ο Henry VIII επιθυμούσε ένα παιδί αρσενικού φύλου που να μπορεί να αναλάβει στο μέλλον τον θρόνο. Η συγκεκριμένη επιθυμία του πατέρα της, δημιούργησε στην Mary αρνητικά συναισθήματα.

Bloody Mary
Πηγή: Pinterest | @owlcatio.com

Η μητριά και η αδερφή που προοριζόταν για βασίλισσα

Στην συνέχεια ο Henry VIII παντρεύεται μία φίλη της πρώην συζύγου του, την Anne Boleyn. Η τελευταία μένει έγκυος, αλλά για μία ακόμη φορά ο βασιλιάς απέκτησε κόρη, την Elisabeth, και όχι τον γιο που επιθυμούσε τόσο. Από ό, τι φαίνεται, ο βασιλιάς δεν ήθελε να γίνει η Mary βασίλισσα. Για εκείνον η Elisabeth ήταν η πιο κατάλληλη για το στέμμα. Ο βασιλιάς, λοιπόν, κινεί τα νήματα και αναγκάζει τo Κοινοβούλιο να ανακηρύξουν την Mary ως «παράνομο τέκνο» και άρα ακατάλληλη διάδοχο, καθώς δεν ήταν παντρεμένος πλέον με την μητέρα της.

Η Anne προσπάθησε ανεπιτυχώς να συμφιλιωθεί με την Mary μετά τον θάνατο της Cathrine. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι υπήρχαν κάποιες πληροφορίες, ότι ο θάνατος της Cathrine οφειλόταν σε δηλητηρίαση. Υπήρχε η φήμη, ότι ο πρώην σύζυγός της και η γυναίκα του βρίσκονταν πίσω από αυτό. Φαίνεται, ότι κάτι τέτοιο πίστευε και η Mary και συνεπώς δεν ήθελε να έχει σχέσεις με το βασιλικό ζεύγος. Η Anne μετά από λίγο καιρό κατηγορήθηκε για μοιχεία, αιμομιξία και προδοσία με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστεί, ύστερα από διαταγή του ίδιου της του συζύγου.

Οι πόνοι και η κακή ψυχολογία της

Η σωματική και ψυχολογική υγεία της Mary δεν ήταν σε καλή κατάσταση, καθώς από τα εφηβικά της χρόνια υπέφερε από πόνους στην μήτρα. Πολλοί την κατέκριναν για τους πόνους που είχε συνεχώς και για τις έντονες εναλλαγές στην διάθεσή της. Το γεγονός, ότι όλοι γνώριζαν και σχολίαζαν την κατάστασή αυτή, την επηρέαζε και της προκαλούσε άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης.

Bloody Mary
Πηγή: Pinterest| @englishhistory.net

Η Mary στον θρόνο

Τελικά, παρά τις όλες προσπάθειες του πατέρα της, η Mary στέφεται βασίλισσα σε ηλικία τριάντα επτά ετών, το 1553. Ο Henry VIII είχε πεθάνει το 1547. Παντρεύτηκε τον Philip II της Ισπανίας. Ήταν ο βασιλιάς της Ισπανίας, της Νάπολης και της Σικελίας. Τον γάμο τους θα μπορούσε να χαρακτηρίσει καλύτερα η λέξη «συμφωνία». O Philip δεν ήταν ερωτευμένος μαζί της, ενώ δεν μπορούμε να πούμε, ότι ίσχυε το ίδιο για την Mary.

Δύο μήνες αργότερα μένει έγκυος. Εκείνη την περίοδο απαγορευόταν να εξετάζουν ενδελεχώς οι γιατροί έναν μονάρχη, άρα η εγκυμοσύνη βασιζόταν στα συμπτώματα που είχε, όπως διακοπή της περιόδου, ναυτίες κτλ. Παρ’ όλα αυτά, ο λαός ήταν κάπως επιφυλακτικός απέναντι σε αυτά τα νέα. Γενικά, δεν ήταν τόσο φιλικός προς την βασίλισσα του και δεν έχανε ευκαιρία να την κατακρίνει, καθώς πάντα την σύγκριναν με την αδερφή της. Αν και η εγκυμοσύνη άρχιζε να φαίνεται στην κοιλιά της, ο κόσμος διέδιδε φήμες. Μία από αυτές ανέφερε, ότι η εγκυμοσύνη ήταν ψεύτικη και πως η Mary θα παρουσίαζε για δικό της παιδί, το παιδί κάποιας άλλης γυναίκας.

«Marian Presecutions»

Στην χώρα εκείνη την περίοδο κυριαρχούσαν δύο θρησκείες. Ο προτεσταντισμός και ο καθολικισμός. Η Mary είχε θέσει ως στόχο να ενώσει τα πλήθη. Θεωρούσε, πως θα το κατάφερνε μόνο, όταν θα υπήρχε μία και μοναδική θρησκεία. Για εκείνη έπρεπε να κυριαρχήσει ο καθολικισμός. Ξεκινάει, λοιπόν, τον αγώνα κατά του προτεσταντισμού.

Λίγο πριν τον Δεκέμβριο του 1554 δίνει έγκριση για να κάψουν ζωντανούς διακόσους σαράντα άντρες και εξήντα γυναίκες προτεστάντες. Αυτές οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους και έχουν μείνει στην ιστορία ως «Marian Presecutions». Είχαν ως σκοπό την συμμόρφωση των υπολοίπων προτεσταντών. Η Mary πίστευε, ότι ήταν καθήκον της να φέρει στην ζωή έναν καθολικό πρίγκιπα σε ένα απολύτως καθολικό περιβάλλον. Η αποτυχία αυτού του σκοπού θα επέφερε και την τιμωρία από τον Θεό.

Οι εβδομάδες αναμονής για τον τοκετό

Στην βασιλική οικογένεια υπάρχει το πρωτόκολλο που ορίζει, ότι η εγκυμονούσα λίγες εβδομάδες πριν την γέννα θα πρέπει να τίθεται σε περιορισμό για την ασφάλεια εκείνης και του παιδιού που κυοφορεί. Έτσι και η Mary αποσύρθηκε στην κάμαρά της μαζί με τις μαίες και το προσωπικό που θα βοηθούσε στην διαδικασία του τοκετού τον Μάιο. Όσο οι εβδομάδες περνούσαν, τόσο η αγωνία κορυφωνόταν για το εάν ήταν αληθινή η εγκυμοσύνη.

Η ημέρα που υπολογιζόταν, ότι θα φέρει στην ζωή η Mary τον διάδοχο, πέρασε, αλλά δεν είχε σημάδια, ότι θα γεννήσει. Τότε υπέθεσαν, ότι είχε γίνει κάποιος λάθος υπολογισμός και ότι η Mary θα γεννούσε λίγες εβδομάδες αργότερα. Το γεγονός είχε προκαλέσει σύγχυση στον λαό. Μέχρι και ο αυτοκράτορας Charles V ζητούσε να μαθαίνει πληροφορίες. Ο σύμβουλος της Mary, Simon Ranard, είχε αναφέρει σε σχετικό του γράμμα προς τον αυτοκράτορα:

Τα πάντα σε αυτό το βασίλειο εξαρτώνται από τον ασφαλή τοκετό της βασίλισσας. Εάν ο Θεός αποφασίσει να της εξασφαλίσει μία ασφαλή γέννα, η κατάσταση θα πάρει μία τροπή προς το καλύτερο. Εάν δεν γίνει αυτό, προβλέπω διαταραχές και στροφή προς το χειρότερο σε τόσο μεγάλο βαθμό που η πέννα δύσκολα θα μπορέσει να καθησυχάσει.

Παράλληλα, εξακολουθούν να κυκλοφορούν φήμες σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες θέλουν την Mary να πεθαίνει κατά την διάρκεια που γεννούσε ένα αγόρι. Κανένας δεν επιβεβαίωνε ή διέψευδε τις φήμες. Όσο, λοιπόν, επικρατούσε αυτή η συνθήκη, οι φήμες οργίαζαν. Στην συνέχεια ανέφεραν, ότι η Mary έβγαλε από μέσα της ένα εξόγκωμα.

Η αντίστροφη μέτρηση προς το τέλος

Στα τέλη του Μαΐου συμβαίνει κάτι που την ανησυχεί και καλεί τους γιατρούς της. Η κοιλιά της αρχίζει να υποχωρεί. Εκείνοι την καθησυχάζουν, πως είναι σημάδι, ότι το μωρό έρχεται. Η ψυχολογία της Mary επιβαρύνεται όσο περνούν οι εβδομάδες και τα σημάδια του ερχομού του διαδόχου δεν εμφανίζονται. Στο μυαλό της κάνει εικασίες, ότι ο Θεός την τιμωρεί. Παίρνει την απόφαση να αυξήσει τις εκτελέσεις των προτεσταντών, ώστε να ευχαριστήσει τον Θεό και να την βοηθήσει να γεννήσει.

Σύμφωνα με μία μαία, η Mary καθόταν για εβδομάδες στο κρεβάτι χωρίς να μιλάει. Ήταν σαν ζωντανή νεκρή, ενώ άλλες εβδομάδες καθόταν σε εμβρυακή στάση στο δάπεδο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, κινούσε υποψίες, καθώς δεν μπορούσε να το κάνει μία έγκυος γυναίκα. Οι μήνες πέρασαν και τον Αύγουστο έδιωξε τις μαίες και το υπόλοιπο προσωπικό.

Μία έγκυος χωρίς παιδί

Ψευδοκύηση ονομάζεται η πάθηση, όπου το μυαλό ενός ατόμου, λόγω της μεγάλης του επιθυμίας να αποκτήσει παιδιά, «πείθει» το σώμα, ότι κυοφορεί όντως. Οι ορμόνες αλλάζουν, η περίοδος σταματάει και η κοιλιά φουσκώνει. Από αυτή την πάθηση που σήμερα πάσχουν μία με έξι γυναίκες στις είκοσι δύο χιλιάδες γέννες, έπασχε και η βασίλισσα Mary.

H Mary δεν αναφέρθηκε ποτέ ξανά σε αυτό το γεγονός. Δύο χρόνια αργότερα πίστευε πάλι, ότι ήταν έγκυος. Όμως, κανένας δεν την πίστευε. Ούτε καν ο ίδιος της ο άνδρας. Εκείνη ήταν πολύ σίγουρη. Για μία ακόμη φορά, όμως, ερμήνευσε λάθος τα σημάδια. Απλά έμπαινε στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Την επόμενη χρονιά έφυγε από την ζωή από καρκίνο των ωοθηκών. Στον θρόνο, πλέον, κάθεται η αδερφή της, η οποία ακολουθεί την ίδια τακτική με την Mary οδηγώντας στην εκτέλεση χιλιάδες ανθρώπους. Όλοι αποφάσισαν να κατακρίνουν την Mary για τις πράξεις της, με αποτέλεσμα στην συνέχεια να συνδεθεί το όνομά της με τον θρύλο της Bloody Mary. Ένα φάντασμα, που τελικά, όταν μάθει κανείς την πραγματική ιστορία πίσω από αυτό, ίσως να μην φαντάζει τόσο τρομακτικό. Ειδικά, εάν καταλάβει κανείς, ότι επρόκειτο για μία ταραγμένη ψυχή. Μία γυναίκα πάντα παραγκωνισμένη και δακτυλοδεικτούμενη χωρίς να νιώσει ποτέ την αγάπη της πατρικής φιγούρας, του συζύγου της, αλλά και του λαού της.

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

3 COMMENTS

Comments are closed.