Μπέτυ Ρόμπινσον. Υπήρξε ένα όνομα που συνδέθηκε με την εξέλιξη του θεσμού των ολυμπιακών αγώνων, ένα όνομα στου οποίου την πρόοδο στηρίχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και που αποτέλεσε ορόσημο για όσους δεν πίστευαν στην δύναμη της ελπίδας. Το πάθος της για ελευθερία, ζωή και όνειρα την έβγαλε ασπροπρόσωπη στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της.

Το σχολείο στάθηκε αφορμή να ασχοληθεί με τον αθλητισμό

Γεννήθηκε το 1911 στο Ιλινόις της Αμερικής και η ενασχόληση της με το τρέξιμο και γενικά την άθληση ξεκίνησε κάπως τυχαία έπειτα από την παρότρυνση ενός καθηγητή της, ο οποίος την είδε να τρέχει πολύ γρήγορα. Κάπως έτσι ξεκίνησε να προπονείται με την ομάδα αγοριών. Σύντομα ξεκίνησε να αγωνίζεται και σε τοπικούς αγώνες με το χάρισμά της να γίνεται ευρέως γνωστό. Κατάφερε να αγγίξει το παγκόσμιο ρεκόρ και κατ’ αυτόν τον τρόπο τράβηξε τα βλέμματα πάνω της και κέρδισε μία θέση στην Εθνική Ομάδα Στίβου των Η.Π.Α. συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 που διεξάχθηκαν στο Άμστερνταμ.

Ρόμπινσον
Πηγή: Pinterest
Με χρυσό μετάλλιο πριν την ενηλικίωση 

Η Ρόμπινσον τότε δεν είχε κλείσει καν τα 17. Κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα. Όχι μόνο υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε την πρώτη θέση σε ένα ολυμπιακό αγώνισμα, αλλά δικαίως της αποδόθηκε και ο τίτλος ” Η γρηγορότερη γυναίκα του κόσμου”. Γυρνώντας στην Αμερική η Ρόμπινσον με το χρυσό μετάλλιο αποφάσισε να σπουδάσει, ενώ παράλληλα συνέχιζε να προπονείται και να συμμετέχει σε τοπικούς διαγωνισμούς, όπου κατέρριπτε συνεχώς ρεκόρ.

Πηγή: Pinterest

Παράλληλα, προπονούταν για την επόμενη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς του 1932 που θα πραγματοποιούνταν στο Λος Άντζελες. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν ακριβώς, όπως περίμενε η Ρόμπινσον. Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς για τους οποίους προπονούταν αρκετά σκληρά ο κόσμος και τα σχέδιά της ανατράπηκαν. Το 1931, λοιπόν, ενεπλάκη σε ένα αεροπορικό ατύχημα.

Το αεροπορικό ατύχημα

Τον Ιούνιο της συγκεκριμένης χρονιάς της πρότεινε ένας ξάδερφός της να πάνε μία βόλτα με το μικρό αεροπλάνο που είχε αγοράσει. Εκείνη ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του ξαδέρφου της. Το αεροπλάνο δεν κατάφερε να υπερβεί τα 500 μέτρα, καθώς παρουσίασε ξαφνική βλάβη που οδήγησε στην κάθετη πορεία του προς το έδαφος. Οι δύο νεαροί βρέθηκαν με σπασμένα άκρα και αναίσθητοι. Η Ρόμπινσον θεωρήθηκε νεκρή από τους  διασώστες.

Ρόμπινσον
Πηγή: Pinterest

Για καλή της τύχη, οι εργαζόμενοι στο γραφείο κηδειών που την έστειλαν συνειδητοποίησαν πως η νεαρή γυναίκα δεν ήταν νεκρή και πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της  σε ένα νοσοκομείο. Παρέμεινε δυο μήνες σε κώμα και όταν ξύπνησε έπρεπε να περάσει πολλούς μήνες σε αναπηρικό καροτσάκι με τους γιατρούς να μην αφήνουν περιθώρια για το ενδεχόμενο να περπατήσει ξανά. Τίτλοι του τύπου ” Η γυναίκα δρομέας δεν θα τρέξει ξανά” πρωταγωνιστούσαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Έτρεξε και κέρδισε τις προγνώσεις

Η Ρόμπινσον κατάφερε όχι μόνο να διαψεύσει τους γιατρούς, αλλά και τις πιθανότητες. Δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να περπατήσει. Η αποκατάσταση της έγινε σχετικά γρήγορα και ξεκίνησε να προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου που θα γίνονταν το 1936. Αγωνίστηκε, όμως, σε ένα άλλο αγώνισμα λόγω της μικρής ασσυμετρίας που είχε στα δύο της πόδια μετά από το ατύχημα. Την σκυταλοδρομία. Εκεί αγωνιζόμενη τρίτη στην σειρά απέκτησε και άλλα χρυσά μετάλλια.

Ρόμπινσον
Πηγή: Pinterest

Σύντομα αποσύρθηκε από τον αθλητισμό, καθώς παντρεύτηκε και έκανε την δική της οικογένεια. Μπορεί να γλύτωσε από τον θάνατο εκείνη την ημέρα του ατυχήματος, όμως, το 1999 και σε ηλικία 87 ετών δεν κατάφερε να ξεφύγει, καθώς έφυγε από την ζωή νικημένη από την επάρατη νόσο. Πρόκειται για μία γυναίκα υπόδειγμα που έμαθε όχι μόνο να τρέχει γρήγορα, αλλά να πέφτει και να σηκώνεται.

Παρόμοια άρθρα

Για περισσότερη έμπνευση ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

 

1 COMMENT

Comments are closed.