Ο Αλέκος Φασιανός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους. Τον προσέλκυσε η ζωγραφική από πολύ μικρή ηλικία καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος στο site του.
Γεννήθηκα το 1935 δίπλα ακριβώς στην εκκλησία που λειτουργούσε ο ίδιος. Είχαμε ένα μικρό σπίτι με δειλινά στους Αγίους Αποστόλους κάτω από την Ακρόπολη. Από πολύ μικρός και εξ αιτίας του παππού μου, τριγύρναγα στις μισοσκότεινες μεταβυζαντινές εκκλησίες και τον βοηθούσα άλλοτε φέρνοντας του το θυμιατό και άλλοτε διαβάζοντας τον Απόστολο. Πιο πολύ όμως και από το θρησκευτικό μέρος με είλκυαν οι εικόνες οι βυζαντινές η οι λαϊκές.

Tελείωσε την Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε βιολί και λιθογραφία στην Γαλλία. Παρότι γνώρισε νέες τεχνικές και πλήθος καλλιτεχνικών ρευμάτων, συνέχιζε να σκέφτεται τους Αγίους, την κυκλαδική τέχνη, την γιαπωνέζικη και ινδική ζωγραφική. Στη συνέχεια της ζωής του έζησε και εργάστηκε σε Παρίσι και Αθήνα, ενώ ασχολήθηκε παράλληλα με διάφορες τέχνες, όπως η χαρακτική, η συγγραφή και η σκηνογραφία. Η σημασία του έργου του αποτυπώνεται σε τέσσερις ταινίες.
Στις 16 Ιανουαρίου 2022 τον αποχαιρετήσαμε από τη ζωή. Σημαντικές προσωπικότητες του χώρου και της πολιτικής αναφέρθηκαν στον χαμό του και το σημαντικό έργο που αφήνει πίσω του. Προς τιμήν του έκθεση έργων του φιλοξενείται στο μετρό του Συντάγματος.

Έργα του καλλιτέχνη
Τα έργα του παρουσιάζουν την Ελλάδα, με μορφές που διαφοροποιούνται ανά τα χρόνια, διατηρώντας όμως την αρχική ιδέα της αποτύπωσης του ελληνικού μύθου. Δημιουργεί μέσω των έργων του μια αύρα αισθησιασμού και ερωτισμού. Δίνει έμφαση στο χρώμα, κόκκινα, μπλε και κίτρινα, δημιουργώντας πάνω σε καμβά με επιρροή όσα έβλεπε. Παρουσιάζει αναμνήσεις του από την κατοχή, τον εμφύλιο και την καθημερινότητα που βίωνε. Επίσης, παρότι φτάνει συχνά κοντά στην αφηρημένη τέχνη, διατηρεί τις μορφές, αλλά υποστηρίζει πως το χρώμα μπορεί να αποδώσει καλύτερα όλες τις πτυχές των ιδεών συγκριτικά με έναν ακριβή σχεδιασμό. Στο σύνολο, οι φιγούρες του «μιλούν ελληνικά που καταλαβαίνει όλος ο κόσμος», όπως διέκρινε ο ίδιος.
Τα παραπάνω έργα είναι μόνο ένα μέρος της πλούσιας δημιουργίας του καλλιτέχνη.
Καλό ταξίδι Φασιανέ!
Βίντεο για το έργο του καλλιτέχνη:
Παρόμοια άρθρα:
- Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, το Υπνοδωμάτιο στην Αρλ και οι Ιαπωνικές ξυλογραφίες
- Τα Ρέστα του Κώστα Ταχτσή: Βουτιά σε μια άλλη εποχή
- Κατσουσίκα Χοκουσάι: Η φιλοσοφία της τέχνης
Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.