Ο Αλφόνσο Γκάμπριελ ή αλλιώς γνωστός ως ” Αλ Καπόνε” είναι ένας από τους μεγαλύτερους γκάνγκστερς που πέρασαν και που το όνομά του είναι γνωστό μέχρι και σήμερα. Το προσωνύμιο “νονός” δικαίως και του ανήκει. Διέπραξε μεγάλες απάτες και εγκλήματα χωρίς να τον αγγίζει τίποτα. Όλα ήταν εύκολα για εκείνον. Ήταν ένα από τα  εννέα παιδιά Ιταλών μεταναστών που είχαν εγκατασταθεί στο Μπρούκλιν. Εκείνος γεννήθηκε το 1899. Ξεκίνησε όντας μέλος από την εφηβική του ηλικία σε νεανικές ομάδες γκάνγκστερ. Κατάφερε σε ηλικία μόλις 26 ετών να έχει την δική του ομάδα και να είναι πασίγνωστος στον χώρο του εγκλήματος.

Ο σημαδεμένος με τις άκρες στις αρχές

Ο Αλ Καπόνε είναι γνωστός και ως “σημαδεμένος”. Αυτό το όνομα του δόθηκε από ένα περιστατικό που συνέβη, όταν ο Αλ ήταν μόλις 18 ετών. Εκείνη την εποχή δούλευε στο μαγαζί ενός μαφιόζου. Ένα ατυχές σχόλιο προς την αδερφή του Φρανκ Γκαλούτσιο, ενός μέλους της τοπικής μαφίας, στάθηκε αφορμή να αποκτήσει τρεις χαρακιές από μαχαίρι στο πρόσωπό του. Η μαφιόζικη συμμορία του ήταν τεράστια σε μέγεθος. Στο υπόγειο που χρησιμοποιούσε για να κανονίζει τις “δουλειές” του και να συναντιέται με τους υπόλογούς του συνήθως βρίσκονταν πάνω από 1.000 ένοπλοι άντρες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις παράνομες δραστηριότητές του εθελοτυφλούσαν τουλάχιστον οι μισοί αστυνομικοί του Σικάγο. Μάλιστα λάμβαναν κανονικό μισθό από εκείνον για την διευκόλυνση που του έκαναν.

 

Οι παράνομες ασχολίες του και η σύλληψή του

Η πορνεία, τα τυχερά παιχνίδια και το λαθρεμπόριο ποτών αποτελούσαν τις κύριες πηγές εσόδων του. Έφταναν το ύψος των 100.000.000 δολαρίων ετησίως. Το 1932 οι δουλειές του Αλ Καπόνε έφτασαν και στην Ελλάδα, όπου μέλη της συμμορίας του προσπάθησαν να διοχετεύσουν στις ελληνικές αγορές παραχαραγμένα δολάρια. Η Federal Bank έστειλε τότε έγγραφο με το οποίο προειδοποιούσε τις ελληνικές αρχές για τις κινήσεις των παραχαρακτών. Έπειτα από έρευνες της ελληνικής αστυνομίας, οι ελληνικές αρχές έφθασαν στα χνάρια των Αμερικανών παρανόμων, οι οποίοι μόλις το αντιλήφθηκαν προσπάθησαν να διαφύγουν. Ο διοικητής της αστυνομίας Άγγελος Έβερτ κατάφερε να τους εντοπίσει και να προχωρήσει στην σύλληψή τους.

Η ευαίσθητη πλευρά του

Τόσο ο ίδιος ο Αλ Καπόνε, όσο και πολλά μέλη της συμμορίας του είχαν διαπράξει πολυάριθμους φόνους. Κατάφερε να εξελιχθεί σε πατέρας των μαφιόζων λόγω της σκληρότητας και της ευφυίας του για τα οποία τον εκθείαζαν. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε και μία άλλη πλευρά του ψυχρού μαφιόζου εκτελεστή που δεν ήταν γνωστή σε πολλούς. Ήταν ιδιοκτήτης του “Soup Chicken” και παρείχε δωρεάν γεύματα σε όσους το χρειάζονταν, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με εμπόρους οι οποίοι με δική του εντολή και έξοδα παρείχαν σε όσους βρίσκονταν σε ανάγκη ό, τι χρειάζονταν. Ο Καπόνε διέφευγε πάντα από την τιμωρία των εγκλημάτων του, τα οποία ήταν καλοστημένα και με τον Καπόνε να έχει πάντα ένα τρανταχτό άλλοθι.

Η πρώτη φορά πίσω από τα κάγκελα

 

Πρώτη φορά που μπήκε στην φυλακή γύρω στο 1929, η αιτία ήταν η παράνομη οπλοφορία.  Την επόμενη χρονιά κατείχε την πρώτη θέση στους πιο επικίνδυνους της πόλης του Σικάγο. Η κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να παγιδεύσει τον Αλ Καπόνε, ο οποίος, όμως, ήξερε να ξεγλυστράει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Οι αρχές ήταν πεπεισμένες, ότι θα κατάφερναν να κλείσουν στην φυλακή τον διάσημο μαφιόζο κατηγορώντας τον για φοροδιαφυγή.

Αν και ο Αλ ήταν αρκετά προσεκτικός δηλώνοντας πως δεν έχει εισόδημα και αποφεύγοντας να αφήνει αποδείξεις με το όνομά του, η αστυνομία κατάφερε να βρει ενοχοποιητικά στοιχεία. Έτσι, το 1931, λοιπόν, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή για τα έτη 1928 και 1929, όπου όπως φαίνεται απέκρυπτε από το κράτος τα υψηλά κέρδη που λάμβανε από τον τζόγο. Μολονότι, εκείνος ελπίζοντας σε έναν επιεική συμβιβασμό δηλώνει ένοχος, θέση την οποία αλλάζει αργότερα και έπειτα από μία αποτυχημένη προσπάθεια δωροδοκίας των ενόρκων, ο Αλ Καπονε καταδικάζεται σε δέκα χρόνια φυλάκισης, ενώ παράλληλα του επιβλήθηκε και το πρόστιμο των 50.000 δολαρίων.

 

Αρχηγός ακόμα και μέσα στην φυλακή

Για αρκετό καιρό αν και ήταν μέσα στην φυλακή εξακολουθούσε να διατάζει τους άνδρες του και να συνεχίζει τις παράνομές του ενέργειες. Όταν μαθεύτηκε , ότι συνέχιζε να κινεί τα νήματα ακόμα και μέσα από την φυλακή, οδηγήθηκε στο Αλκατράζ, όπου θα ήταν αποκομμένος από τον έξω κόσμο. Εκεί προσπάθησε να γίνει υπόδειγμα φυλακισμένου με την ελπίδα, ότι θα του μειωθεί η ποινή. Η υγεία του, όμως, αρχίζει να βάλλεται. Το 1939, μεταφέρεται στο Terminal Island, όπου παρέμεινε για ένα έτος μέχρι την αποφυλάκισή του. Η υγεία του είχε αρχίσει να χειροτερεύει, τόσο σε σωματικό, όσο και ψυχικό επίπεδο. Νοσούσε από νευρική σύφιλη από την ηλικία των 20 ετών που την είχε κολλήσει από ένα πορνείο στο οποίο δούλευε ως μπράβος. Πέρασε τις τελευταίες του μέρες στο σπίτι του στο Palm Island, όπου μία πνευμονία που πέρασε επιβάρυνε την υγεία του και λίγες μέρες αργότερα η καρδιά του τον πρόδωσε.

Ο Jimmy

 

Δεν έφυγε, όμως, μόνος του. Μέχρι το τέλος του τον συνόδευε ο Jimmy. Το αξιοσημείωτο είναι πως κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν. Υπάρχουν μαρτυρίες, πως ο Αλ Καπόνε φώναζε το όνομα του Jimmy συνέχεια. Πολλοί υπέθεσαν πως ήταν ένα στοιχειό από το παρελθόν του και συγκεκριμένα κάποιο θύμα του. Πράγματι, σε ένα από τα διασημότερα εγκλήματά του, ” Την νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου”, ένα από τα θύματα του ήταν και ο James Clark ( Jimmy). Απ’ ό, τι φαίνεται, ο Jimmy αποτελούσε μία ψευδαίσθηση, η οποία ήταν επακόλουθο της σύφιλης από την οποία έπασχε για τουλάχιστον μία δεκαετία. Για να απαλλαχθεί από την φιγούρα που τον τρομοκρατούσε επικαλέστηκε μέχρι και την βοήθεια μέντιουμ, η οποία, όμως, δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει.

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram!

Giving Sight by Beasty-press 

 

2 COMMENTS

Comments are closed.