Περιβάλλον
5 Ιουνίου σήμερα και Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ας θυμηθούμε το περιβάλλον που μας φιλοξενεί, σταματώντας να του φερόμαστε σαν να μας ανήκει ή σαν να είναι κάτι δεδομένο. ΔΕΝ μας ανήκει και ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι δεδομένο. Πόσα καμπανάκια, πρέπει να χτυπήσουν, για να βάλουμε μυαλό;

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Πάμε πίσω, στο έτος 1974. Όταν τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση και τη δράση, για τη προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, είναι η ημέρα για περιβαλλοντικά ζητήματα. Για παράδειγμα: η θαλάσσια ρύπανση, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ακόμα, η βιώσιμη κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά άλλα.

Φέτος, για το 2020, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ανακοίνωσε: “Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο στενά συνδέεται η ποιότητα της ζωής μας με την υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, έχουμε ακόμη το χρόνο και τη δυνατότητα να αναστρέψουμε αυτή την τάση. Η μάχη για το περιβάλλον δεν έχει χαθεί. Απαιτεί, ωστόσο, αφύπνιση και δράση από όλους. Απαιτεί θετικές πρωτοβουλίες και συμπεριφορές, σε παγκόσμιο, σε εθνικό, σε τοπικό, αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από εμάς. Κι ένας αποτελεσματικός τρόπος να την κάνουμε πράξη, είναι να αναλάβουμε, συνειδητά και οργανωμένα, την ευθύνη τόσο για τη μείωση, όσο και για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, ανακυκλώνοντας συστηματικά και σωστά, με διαλογή των υλικών στην πηγή. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αλλάζοντας τις καταναλωτικές μας συνήθειες για να υποστηρίξουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης“.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δεν ξέρω πόσο δύσκολο μας είναι να προσέχουμε το σπίτι που μας φιλοξενεί και δυστυχώς, είναι αναγκασμένο να ανέχεται τα απορρίμματα που πετάμε. Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε μικρές, καθημερινές συνήθειες, όπως το να μη παράγουμε μόνο σκουπίδια, αλλά να βάλουμε και την ανακύκλωση στη ζωή μας. Αλήθεια, είναι η καθημερινότητα που μας “βαραίνει” και αποστρεφόμαστε στο να αλλάξουμε μυαλό ή είμαστε απλώς ανάποδα μυαλά, με μηδαμινή παιδεία σε θέματα περιβάλλοντος που αποφεύγουμε τις αλλαγές, όπως ο διάβολος το λιβάνι;
Υ.Γ: Την επόμενη φορά, που θα πετάξεις τα σκουπίδια σου, κοίταξε και τον μπλε κάδο που υπάρχει εκεί δίπλα και σκέψου: “Μήπως να κάνω μια προσπάθεια;”…
Αν θες μια μικρή βοήθεια:

1 COMMENT

Comments are closed.