«Αντιγόνη» // 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Το lockdown δεν κατάφερε να βάλει όρια στο καλό σινεμά. Υπάρχουν πολλά να δούμε. Ταινίες που θα μας ταξιδέψουν, που θα μας συγκινήσουν… Που θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε. Φέτος, για πρώτη φορά στα 23 του χρόνια, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην πλατφόρμα online.olympiafestival.gr με ταινίες που θα είναι διαθέσιμες δωρεάν για όλη την Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας έχει εδραιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς του είδους του στην Ευρώπη, καθώς επιλέγει ποιοτικές ταινίες, ποικίλλου περιεχομένου, που εκπροσωπούν χώρες από όλον τον κόσμο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους, με χαρακτήρες που μένουν αξέχαστοι, ντοκιμαντέρ και τρυφερά animation. Ακόμη μέσα από το Camera Zizanio, προβάλλονται ταινίες που δημιούργησαν παιδιά και νεαροί κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και τον κόσμο. Το Φεστιβάλ αντιμετωπίζει τα παιδιά και τους νέους με σεβασμό και ευαισθησία, δίνει το βήμα στα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους και τους φέρνει αντιμέτωπους με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Τι θα δούμε, λοιπόν, στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας; Ή ίσως η καλύτερη ερώτηση να είναι: πού θα ταξιδέψουμε;

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ στο: olympiafestival.gr/

«Αντιγόνη»

Στον Καναδά, η έφηβη Αντιγόνη ακούγεται να φωνάζει στο δικαστήριο: «Μου το υπαγόρευσε η καρδιά μου», χωρίς να μετανιώνει λεπτό που βοήθησε τον αδελφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή, τη στιγμή που ο μεγάλος της αδελφός έχει σκοτωθεί, αδίκως, από τα πυρά της αστυνομίας. Και σε αυτήν τη σύγχρονη, ευρηματική προσέγγιση της αρχαίας τραγωδίας, με τους χρήστες των social media να λειτουργούν ως Χορός που καταλήγει να υποστηρίζει την κοπέλα, η Αντιγόνη δεν υποκύπτει στις επιταγές της Πολιτείας, αλλά υπερασπίζεται την αγάπη της για την οικογένειά της και το δίκαιο που της υποδεικνύει η ψυχή της.

«Αυτοκινητόδρομος 8»

Στην Αμερική, δύο κοπέλες κάθονται βουβές σε ένα περιπολικό. Η μικρού μήκους ταινία «Αυτοκινητόδρομος 8» μας κάνει να κρατάμε την ανάσα μας, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στα δύο κορίτσια που μοιάζουν να αντιπροσωπεύουν κάθε μειονότητα. Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς είναι εριστικός και συχνά τις προσβάλλει, αποδεικνύοντας πόσο εύκολο είναι να χάσει κανείς το σεβασμό των άλλων, όταν δεν μιλά τη γλώσσα τους.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
«Αυτοκινητόδρομος 8» // 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

«Daniel ’16»

Ο Daniel, ένας Γερμανός έφηβος, φτάνει στον Έβρο, σε μια απομονωμένη σωφρονιστική κοινότητα ανηλίκων για να εκτίσει την ποινή του, στη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Είναι οργισμένος, μακριά από την πατρίδα, τη μητέρα και τον σκύλο του. Δεν ξέρει όμως ότι όσα θα δει και θα ζήσει στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, στην κορύφωση του μεταναστευτικού κύματος, θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο.

«Όσκαρ και Λίλι»

Στην Αυστρία, ο Όσκαρ και η Λίλι ζουν τη δική τους περιπέτεια. Όταν τα αδέλφια χωρίζονται από τη μητέρα τους, ο καθένας πρέπει να αντιμετωπίσει τις δικές του δυσκολίες. Με μεγάλη ευαισθησία, η συγκεκριμένη ταινία μας δείχνει πως ο κόσμος δεν είναι μόνο γεμάτος πόνο και πως μέσα από τα μάτια των παιδιών μπορεί να δούμε τα πράγματα με τρόπους που δεν φανταστήκαμε ποτέ. Εξάλλου, όπως λέει ο μικρός Όσκαρ: «…ακόμη και το αδύνατο είναι δυνατό. Απλώς παίρνει περισσότερο χρόνο».

«Όσκαρ και Λίλι» // 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

«Ευχάριστη έξωση»

Ο μικρός Dani, από την Ισπανία, ετοιμάζεται για αυτό που πιστεύει πως είναι ένα πάρτι-έκπληξη για τα γενέθλιά του, αλλά που, στην πραγματικότητα, είναι η έξωση της οικογένειάς του από το σπίτι. «Είμαι το πιο ευτυχισμένο παιδί στον κόσμο!» αναφωνεί. Γιατί στο μυαλό του δεν υπάρχει έξωση. Μόνο ένα πάρτι και η αγκαλιά της μητέρας του.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας προσεγγίζουν δύσκολα ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η φτώχεια. Όμως, παράλληλα, εξυμνούν την αγάπη, τη φιλία, αλλά και το σθένος των παιδιών, την ικανότητά τους να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους με φαντασία και να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις στα προβλήματά τους.

«Επαναστάτες του καλοκαιριού»

Όπως ο Jonas, στη μεγάλου μήκους ταινία της Martina Saková, που θέλει να περάσει το καλοκαίρι με τον παππού του, πάση θυσία, γιατί ανυπομονεί να πάνε βόλτα με τη βάρκα, όπως παλιά. Αλλά ο παππούς δεν έχει κέφι για τίποτα. Ο Jonas, λοιπόν, με συνεργό την καινούργια του φίλη, την Alex, θα βρει δικές του λύσεις ώστε να κάνει τις διακοπές που έχει φανταστεί.

«Επαναστάτες του Καλοκαιριού» // 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

«Το σπιτικό μας»

Αλλά και η Ha-na που προσπαθεί να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη, τη στιγμή που οι γονείς της είναι πολύ κοντά στο να χωρίσουν. Με τις φίλες της, Yoo-Mi και Yoo-Jin, που έχουν τα δικά τους οικογενειακά προβλήματα, θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα σπιτικά τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα διασκεδάσουν και λίγο στην πορεία.

«Άσο»

Το ντοκιμαντέρ «Ασό», από το Ιράν, θα προκαλέσει, εγγυημένα, πολλά χαμόγελα στο κοινό του. Ο μικρός βοσκός, Mohammad Reza, αμέσως μας ενημερώνει ότι όλοι τον φωνάζουν Asho, γιατί ήταν πάντα πολύ υπερκινητικός. Λατρεύει τις ταινίες και ονειρεύεται να γίνει ένας σταρ του Χόλιγουντ, σαν τους αγαπημένους του ηθοποιούς. Μάλιστα, επικρίνει τον σκηνοθέτη, γιατί, κατά τη γνώμη του, δεν έχει επαρκείς γνώσεις για τις ταινίες. Ο Jafar Najafi παρουσιάζει τη ζωή του μικρού βοσκού με τρόπο που πραγματικά θυμίζει ταινία. Οι οικογένειές τους κανόνισαν τον αρραβώνα του Asho και της Pira, όσο ήταν ακόμη μωρά. Η σχέση των δύο παιδιών, που φέρονται σαν ενήλικες, γίνεται πηγή τσακωμών, δράματος και ζήλειας που τελικά οδηγεί στην βία και, έπειτα, σε μια ήρεμη αποκλιμάκωση, όταν ο Asho παραδέχεται τα συναισθήματά του.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου και οι κρατήσεις για τις ταινίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Σπεύσατε!

Η πλατφόρμα με τις ταινίες του φεστιβάλ // 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Βρείτε μας εδώ!

Site: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Facebook: Olympia International Film Festival for Children and Young People

Instagram: olympiafestival


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και  Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1