Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα τόσο έντονο και καθημερινό που έχουν γραφτεί άρθρα επί άρθρων στο όνομα της. Πολλοί είναι αυτοί που τη συνδέουν κυρίως με ερωτικά συναισθήματα προς τον/την σύντροφο μας. Ωστόσο, ένας άνθρωπος δεν ζηλεύει κατ’αποκλειστικότητα τον ερωτικό του μόνο σύντροφο.
Η ζήλια είναι ένα σύνθετο αίσθημα στο οποίο εμπλέκονται κι άλλα αρνητικά συναισθήματα, όπως οργή, θλίψη, ντροπή, ανεπάρκεια, απόγνωση κ.ά. Ο Αριστοτέλης στην “Ρητορική” όρισε την Ζήλια (φθόνος) ως τον πόνο που προκαλεί η τύχη των άλλων, ενώ ο Κάντ την όρισε ως “μία απροθυμία να δει κάποιος την δική του ευημερία, επισκιάζοντας την από την ευημερία κάποιου άλλου, επειδή το πρότυπο που χρησιμοποιεί δεν έχει εγγενή σχέση με την δική του ευημερία, παρά μόνο στο πλαίσιο σύγκρισης της δικής του ευημερίας με των άλλων”.
Ζήλια μπορεί να δούμε καθημερινά σε διάφορα σκηνικά της ζωής μας. Το ένα παιδί να ζηλεύει το αδερφάκι του, γιατί μπορεί να του φαίνεται πως του δίνουν περισσότερη σημασία. Ο φίλος/ η φίλη που ζηλεύει, επειδή πήραμε το πτυχίο που προσπαθούσε τόσο καιρό, επειδή τα πάμε καλύτερα στα επαγγελματικά ή επειδή θεωρεί ότι είμαστε πιο ”τυχεροί”. Ειδικά σε μια εποχή που τα socia media έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα, όλοι λίγο πολύ έχουμε ζηλέψει εκείνο το μοντέλο με το ωραίο σώμα, εκείνη τη blogger που όλο ταξιδεύει και γενικότερα εικόνες που δείχνουν μία ζωή που θεωρούμε καλύτερη από τη δική μας.
Σε όλες τις μορφές ζήλιας η κύρια αιτία ξεκινάει από τον εαυτό μας και το αίσθημα του να νιώθουμε μειονεκτικά απέναντι σε κάποιον άλλον. Κύριο αίτιο της ζήλιας είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση-αυτοεκτίμηση του ατόμου κι η η αίσθηση ότι δεν αξίζει να αγαπηθεί ή ότι δεν αγαπιέται αρκετά. Όλα ξεκινάνε από εμάς και το πώς βλέπουμε μία κατάσταση.
Στην ερωτική ζήλια υπάρχει ο φόβος ότι θα χάσουμε το αγαπημένο μας πρόσωπο από κάποιο τρίτο κι υποδεικνύει και μια έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σύντροφο μας. Σε μία φιλία ενώ θα έπρεπε να μοιραζόμαστε τη χαρά του φίλου μας, υπάρχουν φορές που ζηλεύουμε την όποια επιτυχία που μπορεί εμείς να μην έχουμε.
Όλα τα παραπάνω φθείρουν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση συλλογικά αλλά και τους δυο συντρόφους ατομικά. Ο ζηλιάρης νιώθει φθόνο, καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης και ο άλλος πίεση και αίσθημα εγκλωβισμού. Αντίστοιχα, η επιτυχία ενός φίλου δεν πρέπει να λειτουργεί ως υπενθύμιση των δικών μας δυσκολιών.
- Το πρώτο βήμα για να καταπολεμήσουμε τη ζήλια, είναι να το αποδεχτούμε. Γενικότερα, όταν θέλουμε να βελτιώσουμε οποιαδήποτε κατάσταση όλα ξεκινούν από το να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα. Έπειτα, να αναλογιστούμε αν ζηλεύουμε επειδή υπάρχει πραγματικός λόγος ή αν είναι υποκίνημα της φαντασίας μας. Πολλές φορές ζηλεύουμε το σύντροφο μας βασιζόμενοι όχι σε πραγματικά γεγονότα, αλλά σε σενάρια που φτιάχνει το μυαλό μας. Σημαντικό επίσης είναι να συζητήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά με το ταίρι μας για ότι μας προβληματίζει και να αναζητήσουμε μαζί τις αιτίες που τη δημιουργούν.
- Σεβαστείτε τον εαυτό σας πρώτα και μην πέφτετε θύμα των ανασφαλειών σας. Θυμηθείτε ότι η υπερβολική ζήλια δεν είναι σημάδι αγάπης, αλλά εξάρτησης. Γι’αυτό προσπαθήστε να αποβάλλετε τις αρνητικές σκέψεις και τα φανταστικά σενάρια του μυαλού σας και να σκεφτείτε θετικά.
- Μην εστιάζετε στα θετικά των άλλων συγκρίνοντας τα με δικά σας αρνητικά. Αντιθέτως, θα πρέπει αυτά να μας εμπνεύσουν να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την κατάκτηση των δικών μας στόχων και την αυτοβελτίωση.
- Ας μην στεκόμαστε μόνο στην εικόνα όσων βλέπουμε καθημερινά. Οι επιτυχίες έρχονται από σκληρή δουλειά που δεν φαίνεται στους τρίτους κι ακόμη κι αν κάποιος μας φαίνεται ότι είναι πολύ τυχερός κι έχει μια καλή ζωή, κανείς μας δεν ξέρει με τι ”δαίμονες” παλεύει ο καθένας.
Δουλέψτε με τον εαυτό σας και την αυτοπεποίθηση σας. Είναι μία δύσκολη και συνεχής διαδικασία που αξίζει όμως σίγουρα τον κόπο. Αγαπήστε τον εαυτό σας με όλα του τα χαρακτηριστικά, βελτιώστε ό,τι δεν σας αρέσει και πατήστε γερά στα πόδια σας. Μόνο όταν αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας, μπορούμε να αγαπήσουμε ειλικρινά κι ολοκληρωτικά έναν άλλον άνθρωπο, είτε αυτός είναι σύντροφος, είτε φίλος.
Εθελοντισμός: Πράξη προσφοράς ή Αυτοβοήθειας;
Δες τη σελίδα μας στο facebook
Ενημερώσου για τις δράσεις μας