Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Πηγή εικόνας: www.mixanitouxronou.gr

Σήμερα συμπληρώνονται 145 χρόνια από το θάνατο του Δανού συγγραφέα, με την ιδιαίτερη προσωπικότητα και τη χαρισματική γραφή.


Ποιος ήταν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν; Τι ξέρουμε για τη ζωή του Δανού συγγραφέα με την ιδιαίτερη προσωπικότητα; Γιατί παραμένει διαχρονικός ακόμα και σήμερα;

Αν ανατρέξουμε στην παιδική βιβλιοθήκη του πατρικού μας σπιτιού σίγουρα θα βρούμε κάποιο από τα μυθιστορήματα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ποιος δεν έχει διαβάσει Το ασχημόπαπο ,την Τοσοδούλα, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, τη Μικρή γοργόνα, Τα κόκκινα παπούτσια και την Πριγκίπισσα και το μπιζέλι; Βιβλία που μας συντρόφευσαν στην τρυφερή μας ηλικία και παραμένουν διαχρονικά μέχρι και σήμερα.

Πηγή εικόνας: www.sansimera.gr

Παιδική ηλικία

Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 στην πόλη Οντένσε της Δανίας.Προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Γιος μιας καθαρίστριας κι ενός τσαγκάρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή αφήνοντάς τον ορφανό όταν ήταν μόλις 11 ετών. Για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να κάνει διάφορες δουλειές ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Σε ηλικία 7 ετών ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν παρακολούθησε την πρώτη θεατρική παράσταση της ζωής του η οποία τον στιγμάτισε. Ήταν η Γοργόνα του Δούναβη η οποία αποτέλεσε μια από τις μετέπειτα σημαντικότερες ηρωίδες του. Έτσι πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός. Το 1819 εγκαταστάθηκε στην Κοπεγχάγη με σκοπό να ακολουθήσει το όνειρό του, ωστόσο ήρθε αντιμέτωπος με πολλές απορρίψεις οι οποίες τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τον ευσεβή του πόθο.

Η στροφή προς τη συγγραφή

Με το πείσμα που τον διακατείχε, αποφάσισε να μην το βάλει κάτω και να ασχοληθεί με το θέατρο όχι ως ηθοποιός αλλά ως συγγραφέας. Το πρώτο του έργο ήταν μια τραγωδία, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ήταν τόσο ανορθόγραφο που όλοι θεώρησαν πως τους κορόιδεψε. Όλοι εκτός από τον Πίτερ Φέντερικ Γούφ (μεταφραστής του Σαίξπηρ) ο οποίος πίστεψε στο ταλέντο του και έπεισε το βασιλικό θέατρο να τον προσλάβει αφού πρώτα θα ολοκλήρωνε τη σχολική του εκπαίδευση. Επέστρεψε λοιπόν στα 17 του στο σχολείο. Ύστερα από πολλή προσπάθεια, απογοήτευση και στεναχώρια τελείωσε το σχολείο και φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν σύντομες ιστορίες του οι οποίες βρήκαν επιτέλους την αναγνώριση και την αποδοχή που τόσο αποζητούσε. Σταδιακά ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν άρχισε να αποκτά παγκόσμια φήμη.

Οι ήρωες των βιβλίων του

Τα βιβλία του Άντερσεν, βασίζονται κυρίως σε λαϊκούς θρύλους και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από ηθικό ρεαλισμό, χωρίς απαραίτητα χαρούμενο τέλος. Οι πρωταγωνιστές των βιβλίων του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι με ευγένεια και μεγαλοψυχία. Οι κακοί δεν παρουσιάζονται ως δράκοι, μάγισσες, τέρατα κτλ. αλλά ως εκπρόσωποι ανθρώπινων αδυναμιών όπως ματαιοδοξία, εγωισμό, απληστία, αδιαφορία και ελιτισμό. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που διατηρούν τον συγγραφέα αναλλοίωτο στο χρόνο.

Πηγή εικόνας: www.myspotline.gr

Η επίσκεψη στην Ελλάδα

Ο Άντερσεν διακρίθηκε επίσης και στην ταξιδιωτική λογοτεχνία. Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 24 ετών πραγματοποίησε 29 ταξίδια σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Γνώρισε τεράστιες προσωπικότητες της εποχής και κατέγραψε τις εμπειρίες του σε ταξιδιωτικά βιβλία. Τον Μάρτιο του 1841 επισκέφθηκε την Ελλάδα. Στο οδοιπορικό Το παζάρι ενός ποιητή κατέγραψε τις εμπειρίες του από το ταξίδι αυτό κάνοντας ειδική μνεία στην Ακρόπολη, το Θησείο, το Φάληρο και τον Κολωνό.

Η ανύπαρκτη ερωτική του ζωή του συγγραφέα

Όλες οι πηγές αναφέρουν πως ο Άντερσεν δε συνευρέθηκε ποτέ με γυναίκα. Αρνιόταν να δοθεί σε κάποια με την οποία δεν ήταν ερωτευμένος. Βίωσε πολλούς πλατωνικούς έρωτες χωρίς ανταπόκριση. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ίσως τον έλκυαν άτομα του ίδιου φύλου. Το σίγουρο πάντως είναι πως μέχρι το τέλος της ζωής του πίστευε στον ανεκπλήρωτο, ρομαντικό έρωτα.

Το τέλος του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Την άνοιξη του 1875 τραυματίστηκε σοβαρά ύστερα από πτώση από το κρεβάτι του και λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Αυγούστου, έφυγε από τη ζωή.

Πηγή εικόνας: www.drahumbert-psiquiatria.es

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για περισσότερες βιογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων.

Giving Sight by Beasty-press


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
  1. Ο παραμυθάς που δεν ήξερε ορθογραφία και γραμματική , ανακτήθηκε από www.mixanitouxronou.gr ,τελευταία επίσκεψη 1/8/2020
  2. Χανς Κρίστιαν Άντερσεν , ανακτήθηκε από www.hellenicaworld.gr ,τελευταία επισκεψη 1/8/2020

1 COMMENT

Comments are closed.