Ο βυθός της ελληνικής θάλασσας κρύβει πολλά ναυάγια. Τα περισσότερα από αυτά είναι ανεξερεύνητα. Έναν τέτοιο θησαυρό θα παρουσιάσει στο κοινό το Υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο. Έτσι θα κάνει την αρχή, καθώς είναι το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα. Οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως αρχαιολογικό θαύμα. Χαρακτηρισμός καθόλου υπερβολικός αν λάβουμε υπ’όψιν την άρτια κατάστασή του, μέσα στο πλήρωμα του χρόνου.

Υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο: ανοίγουν οι πύλες.

Από τις 3/8/20 ως τις 2/10/20 το Υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο ανοίγει τις πύλες του για ερασιτέχνες δύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης, πάντοτε με συνοδεία καταδυτικών κέντρων. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο βυθό της νησίδας Περιστέρα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια της αρχαιότητας. Αν δεν είστε καταδύτες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο χωρίς καν να βραχείτε. Στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού του νησιού, πέρα από τις χρήσιμες πληροφορίες που θα βρείτε, μπορείτε να καταδυθείτε εικονικά! Δεν έχετε παρά να βάλετε τα γυαλιά σας και η τρισδιάστατη ξενάγηση θα σας αποκαλύψει έναν νέο και συγχρόνως αρχαίο κόσμο. Το υποβρύχιο μουσείο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023. Για την πραγματοποίηση του έργου εργάστηκε η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Αλοννήσου.

Πηγή: Archaeology Wiki
Πηγή: Archaeology Wiki

Λίγα λόγια για το ναυάγιο στον βυθό της Αλοννήσου

Πρόκειται για ένα κλασσικό, εμπορικό πλοίο, μεγάλου μεγέθους που ανακαλύφθηκε σε βάθος 30 μέτρων. Η βύθιση υπολογίζεται ότι έγινε μεταξύ 425-415 π.Χ. Επρόκειτο για μεταφορά εμπορεύματος κρασιού, το οποίο πιθανόν μετέφεραν από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η έρευνα του ναυαγίου πραγματοποιήθηκε το 1992-1993, και οι ανασκαφές που έγιναν αφορούσαν μόνο τα 8 τμ. από συνολικά 288 τμ! Ανάμεσα στα ευρήματα που ήταν πολλά και μοναδικά βρίσκονται 1000 εμπορικοί αμφορείς οίνου, κύλικες, επιτραπέζια πινάκια, αγγεία πόσεως οίνου, λυχνάρια, χάλκινα σκεύη και θραύσματα αγγείων καθημερινής χρήσης. Η τεχνική και της κατασκευής τους και το μαύρο τους χρώμα, μαρτυρούν την αθηναϊκή τους ταυτότητα. Όπως είναι άλλωστε γνωστό, κατά το τέλος του 5ου αιώνα, η Αθήνα εξακολουθούσε να ηγείται πολιτιστικά, οικονομικά και εμπορικά. Κι αυτό παρά τις ταραχές λόγω του 27ετούς πολέμου με τη Σπάρτη.

Το ναυάγιο της Περιστέρας αποτελεί ένα θαύμα.

Θαύμα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το φορτίο που μετέφερε το πλοίο, βρέθηκε σχεδόν άθικτο. Πραγματικά, είναι λες και κάποιος με μεγάλη δεξιοτεχνία, εναπόθεσε το πλοίο στο  βυθό της θάλασσας! Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κατέρριψε μία ολόκληρη θεωρία των ιστορικών/αρχαιολόγων για το μέγεθος των πλοίων κατά την αρχαία εποχή. Μέχρι τη διερεύνηση του ναυαγίου της Περιστέρας, ήταν αποδεκτό το γεγονός ότι οι γνωστές φορτηγίδες ήταν άγνωστες στους αρχαίους. Κι αυτό επειδή τα πλοία που είχαν ανασκαφεί ως τότε δεν ξεπερνούν τα 15-16,5 μ. Μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου στην Αλόννησο, λόγω του μεγέθους του εμπορικού πλοίου, διαπιστώθηκε πως οι προαναφερόμενες φορτηγίδες ήταν προσθήκη του αρχαίου και όχι του ρωμαϊκού κόσμου.
Πηγή: Ekathimerini
Το Υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο, εγκαινιάζει μία νέα εποχή καταδυτικού τουρισμού για την Ελλάδα. Είμαστε πολύ περήφανοι για τα βραβεία που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επίσης και για την παρουσίαση από διεθνή μέσα, όπως οι New York Times. Ελπίζουμε σύντομα, να δούμε παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλα μέρη με προσβάσιμα ναυάγια, όπως τη Μεθώνη και την περιοχή του Λαυρίου-Μακρονήσου.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ανακτήθηκε από amna.gr.
Kλασσικό Ναυάγιο Περιστέρας. Ανακτήθηκε από alonissos.com

Δείτε τη σελίδα στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Instagram
Giving Sight Project By Beasty Press