Βραβεία Νόμπελ. Όλοι τα έχουμε ακουστά, τι ξέρουμε ακριβώς, όμως, γι’ αυτά; Με αφορμή την πληροφορία σχετικά με τον Arnold Sommerfeld που μας παρέχουν οι Άχρηστες Πληροφορίες που προτάθηκε 84 φορές για Νόμπελ, αλλά δεν κέρδισε καμία φορά, αποφασίσαμε να ψάξουμε λίγο παραπάνω την ιστορία των νόμπελ. Η διαθήκη του εφευρέτη Άλφερντ Νόμπελ αποτέλεσε αιτία για την θεσμοθέτηση των γνωστών βραβείων. Τα βραβεία απονέμονται από την Σουηδική Ακαδημία από το 1901. Υπάρχουν κατηγορίες. Κάποιες είναι η λογοτεχνία, η ιατρική, η φυσική, η χημεία, η ειρήνη και τα οικονομικά. Όλα τα νόμπελ απονέμονται από την Στοκχόλμη της Σουηδίας εκτός από το νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας.

Το ποιος θα κερδίσει ένα συγκεκριμένο νόμπελ επιλέγεται από διαφορετικές επιτροπές. Κάποιες από αυτές είναι η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών, η Συνέλευση Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, η Σουηδική Ακαδημία και η Νορβηγική Ακαδημία. Η απονομή του βραβείου διεξάγεται κάθε χρόνο. Ένα βραβείο νόμπελ μπορεί να απονεμηθεί ταυτόχρονα το πολύ σε 3 άτομα. Από την άλλη πλευρά, το βραβείο μπορεί να απονεμηθεί μόνο σε άτομα που είναι εν ζωή, ενώ εάν κάποιος πεθάνει πριν από την απονομή του βραβείου που έχει κερδίσει, θα του δοθεί. Τι παίρνει, όμως, εκείνος που κερδίζει το νόμπελ; Κερδίζει ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και ένα χρηματικό ποσό.

Μπορεί ο Sommerfeld να μην κατάφερε να κερδίσει κανένα βραβείο νόμπελ παρά τις πολλές του υποψηφιότητες,κάποιοι Έλληνες, όμως, κατάφεραν να αποκτήσουν νόμπελ. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικούς από αυτούς…

Γιώργος Σεφέρης

Του απονεμήθηκε το 1963 με νόμπελ Λογοτεχνίας και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας νομπελίστας.

«για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες…».

Οδυσσέας Ελύτης

Του απονεμήθηκε το 1979 το νόμπελ Λογοτεχνίας.

«για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα».

Υποψήφιοι για νόμπελ υπήρξαν και άλλοι Έλληνες, οι οποίοι, όμως, δεν κατάφεραν να το αποκτήσουν. Αυτοί ήταν: Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Καζαντζάκης, Γεώργιος Σουρής, Κωστής Παλαμάς, Γιώργος Θεοτοκάς, Γεώργιος Δροσίνης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Άγγελος Σικελιανός, Στρατής Μυριβήλης, Ηλίας Σιμόπουλος.

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

2 COMMENTS

Comments are closed.