Η εφημερίδα The Economist και το περιοδικό Forbes ανακήρυξαν το 2019 τη “χρονιά των βίγκαν. Στην Αμερική, οι βίγκαν αυξήθηκαν κατά 600% τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ στην Αγγλία και στην Πορτογαλία κατά 350% και 400% αντίστοιχα την τελευταία δεκαετία.  Παγκοσμίως, οι οργανισμοί υγείας συστήνουν plant – based, χορτοφαγικές διατροφές. Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν,το γεγονός ότι χορτοφάγοι και βίγκαν χαρακτήρες εμφανίζονται όλο και συχνότερα στη μικρή οθόνη. Ας δούμε μερικούς από αυτούς. Ίσως να υπάρχει κάποιος χορτοφάγος και στη δική σου αγαπημένη σειρά!

Πηγή: tvandmoviesnews.com

Lisa Simpson – The Simpsons 

Το The Simpsons, ίσως η πιο δημοφιλής animated αμερικανική σειρά, ουκ ολίγες φορές έχει προσεγγίσει φιλοσοφικά και αμφιλεγόμενα ζητήματα, με την Lisa, την μεγαλύτερη κόρη της πρωταγωνιστικής οικογένειας, να είναι τις περισσότερες φορές η φωνή της ηθικής. Ήταν ζήτημα χρόνου η πανέξυπνη φεμινίστρια και οικολόγος να αμφισβητήσει την ηθικότητα της κατανάλωσης κρέατος. Ύστερα από μια επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο, όπου ήρθε κοντά με ένα αρνάκι, αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος. Η οικογένεια και οι συμμαθητές της την κοροϊδεύουν για αυτή της την απόφαση, ωστόσο με την υποστήριξη του Paul και της Linda McCartney τα καταφέρνει. 

Πηγή: imdb.com

Brook SosoCal Chapman, Neri Feldman – Orange Is The New Black 

Το Orange Is The New Black είναι μια σειρά που φημίζεται για το κοινωνικοπολιτικό της περιεχόμενο, καθώς και για την αναπαράσταση των εγχρώμων, της LGBTQ+ κοινότητας και των ατόμων με ψυχικές ασθένειες. Στην δεύτερη σεζόν του κωμικού prison drama, μια από τους καινούριους χαρακτήρες είναι η χορτοφάγος Brook Soso, η οποία συνελήφθη επειδή κατοικούσε σε ένα δέντρο, διαμαρτυρόμενη την αποψίλωση. Πέντε σεζόν αργότερα, με την έξοδο της πρωταγωνίστριας Piper από τη φυλακή, ο αδερφός της, Cal, καθώς και η σύζυγός του, Neri, αποκτούν κεντρικότερο ρόλο στη σειρά και έτσι μαθαίνουμε για τον vegan, zero –waste τρόπο ζωής τους. 

Πηγή: vogue.es

Mónica Gaztambide (Stockholm) – La Casa De Papel 

Στην τρίτη σεζόν της πιο πολυσυζητημένης σειράς των τελευταίων χρόνων, αποκαλύπτεται ότι η Monica, μια από τους αιχμαλώτους της ληστείας του πρώτου κύκλου, η οποία πήγε με το μέρος των ληστών, είναι vegan. Μια από τις αρκετές προσπάθειες των δημιουργών να δώσουν έναν πιο κοινωνικό χαρακτήρα στη σειρά. 

χορτοφάγος
Πηγή: businessinsider.com

Gale  Boetticher – Breaking Bad 

Πολλοί θα χαρακτήριζαν αυτό το neo – Western αστυνομικό δράμα ως την καλύτερη σειρά όλων των εποχών. Ας εστιάσουμε σε έναν χαρακτήρα που εμφανίζεται στα μέσα της τρίτης σεζόν, ως ο χημικός που βοήθησε τον Gus να στήσει ένα εργαστήριο για παραγωγή μεθαμφεταμίνης κάτω από ένα παράρτημα αλυσίδας fast – food. O Gale, όπως ονομαζόταν, δήλωνε vegan. Ανάμεσα στις σημειώσεις του εργαστηρίου του, περιλαμβάνονται συνταγές για vegan cream crackers και vegan s’mores (οι συνταγές στο τέλος του άρθρου). 

χορτοφάγος
Πηγή: womenwriteaboutcomics.com

Cosima Niehaus– Orphan Black 

Μια καταπληκτική σειρά με κλώνους. Η ίδια ηθοποιός σε πέντε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Και φυσικά μια από τους κλώνους είναι χορτοφάγος. Η Cosima Niehaus, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια εξελικτικής αναπτυξιακής βιολογίας, φαίνεται να αποφεύγει το κρέας σε κάθε οικογενειακό τραπέζι. 

χορτοφάγος
Πηγή: twitter.com

Bella Crawford – Hannibal 

Το Hannibal είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ τρόμου, που ακολουθεί μια ομάδα του FBI, συνεργάτης της οποίας είναι ένας ψυχίατρος, o Hannibal, που τρέφεται με ανθρώπους. Χαρακτηριστικά της σειράς είναι τα τραπέζια που διοργανώνει, όπου καλεί φίλους και συνεργάτες και με τη συνοδεία κλασσικής μουσικής τους σερβίρει ανθρώπινο κρέας, εν αγνοία τους, φυσικά. Παραδόξως, η σύζυγος του αρχηγού της ομάδας του FBI είναι χορτοφάγος και έτσι, όταν το ζευγάρι τον επισκέπτεται για ένα δείπνο, ο Hannibal αναγκάζεται να μαγειρέψει χορτοφαγικό γεύμα. 

χορτοφάγος
Πηγή: theodysseyonline.com

Bubbles – The Powerpuff Girls 

Bubbles είναι η μια εκ των τριών πρωσταγωνιστικών σούπερ ηρωίδων του κινουμένου σχεδίου The Powerpuff Girls. Είναι η πιο γλυκιά, ευαίσθητη και συναισθηματική και τρέφει τεράστια αγάπη για τα ζώα. Σε ένα επεισόδιο δηλώνει ότι είναι χορτοφάγος. 

Ακολουθούν οι συνταγές του Gale, καλή απόλαυση! 

Πηγή: tumblr.com
3