Το 2018 ήταν η χρονιά της trap. Επίσης, ήταν η χρονιά της γυναικείας hip-hop σκηνής. O Drake και το «I Like It», καλλιτέχνης και τραγούδι της χρονιάς αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν και πολλές γυναίκες καλλιτέχνες που ενώ παρουσίασαν πρωτότυπα και ολοκληρωμένα hip-hop πρότζεκτ στο κοινό, πέρασαν το 2018 υπό τη σκιά της Nicki Minaj και της Cardi B.

Συνειδητοποίησα πως υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό του κοινού όσον αφορά τις γυναίκες που ασχολούνται με την hip-hop. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μια μοναρχική αντιμετώπιση προς αυτές. Όσο, λοιπόν, ο κόσμος ήταν απασχολημένος με το αν η Minaj είναι καλύτερη από την Cardi B και τούμπαλιν -καθώς και μπορεί να υπάρχει μόνο μια γυναίκα για κάποιο λόγο- υπήρξαν καλλιτέχνιδες που με το δικό τους εναλλακτικό στυλ προσπάθησαν το 2018 να αλλάξουν την αντιμετώπιση αυτή.

Πιο συγκεκρμένα, ξεχώρισα τέσσερα hip-hop / R&B ΕPs -από τέσσερις διαφορετικές γυναίκες- που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2018. Καθένα από αυτά έχει το δικό του στυλ και ξεχωριστό περιεχόμενο, ενώ παραδόξως, η κάθε μια από αυτές τις τέσσερις καλλιτέχνιδες είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη.


Tierra Whack, Whack world

 Το οπτικοακουστικό αυτό άλμπουμ περιέχει 15 κομμάτια και διαρκεί 15 λεπτά. Η Tierra Whack το κατόρθωσε αυτό κόβοντας απότομα κάθε κομμάτι στο 1 λεπτό, περίπου δηλαδή στο χρόνο στον οποίο ένα σύγχρονο mainstream κομμάτι αρχίζει και γίνεται επαναλαμβανόμενο. Στα 15 αυτά λεπτά η Whack χώρεσε πολλή φαντασία και δημιούργησε πολλές απορίες. Το άλμπουμ, αλλά και η οπτική μορφή του άλμπουμ, κατακλύζονται από σουρεαλισμό και μοναδική επεξεργασία ήχου. Το περιεχόμενο του EP είναι πιο πλούσιο απ’ ότι περίμενα καθώς και κάθε κομμάτι αναφέρεται σε διαφορετικό θέμα. Κάθε ένα από τα ιδιαίτερα αυτά κομμάτια κόβεται απότομα πάνω στο σημείο που αρχίζεις να καταλαβαίνεις το νόημα του -αν καταλάβεις και πολλά- κάνοντας σε να θες να το επαναλάβεις πολλές φορές. Το whack world είναι σίγουρα το πιο πρωτότυπο και εκκεντρικό πρότζεκτ της λίστας και μια σίγουρη πρόταση για όλους.

Qveen Herby, EP. 4

Όπως το λέει κι ο τίτλος του EP, είναι το τέταρτο της Qveen Herby και ίσως το καλύτερο. Η πιο προσεγμένη της δουλειά ως τώρα το οποίο φαίνεται ακόμα και από το εξώφυλλο του άλμπουμ. Η διάρκεια του είναι 15 λεπτά ενώ περιέχει 5 κομμάτια. Όλο το πρότζεκτ είναι πολύ ομοιόμορφο με σκοτεινό trap ήχο και πολλά backup vocals για εντονότερο βάθος.  Η Qveen Herby είναι μια πολύ ιδιαίτερη φιγούρα της hip-hop σκηνής και με όλο το στυλ της αλά Morticia Addams δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει   την μοναδικότητά της. Η εικόνα στα βίντεο της μπορεί να είναι νοσταλγικά παλιακή, ενώ αντιθέτως, ο ήχος της είναι πολύ προσεγμένα σύγχρονος. Το περιεχόμενο του EP δεν είναι τόσο συναρπαστικό όσο ο ήχος του -περιορίζεται κυρίως στον «boujee» χαρακτήρα της και σε σχέσεις- αλλά σε καμία περίπτωση είναι μονότονο. Παρ’ όλο που η ίδια δηλώνει rapper, δεν μπορείς να παραβλέψεις σε κάθε κομμάτι του ep την δυνατή φωνή της με ιδιαίτερες μελωδίες. 

Mona Haydar, Barbarican

Η ποιήτρια που μετατράπηκε σε ράπερ, Mona Haydar, προτείνει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση σε ένα είδος που είναι ήδη εδραιωμένο στην κορυφή -τουλάχιστον το 2018- και αποκαλείται μονότονο από πολλούς. Όσον αφορά το περιεχόμενο, η Haydar δεν θέλει να μιλήσει μόνο για προσωπικές επιτυχίες και χρήματα, αλλά κυρίως για τον ρατσισμό που έχει βιώσει και για την Αμερική του 2018, από την οπτική της γωνία ως μουσουλμάνα. Μόνο και μόνο από τον τίτλο του EP φαίνεται ότι προσπαθεί να εναντιωθεί στα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς στον δυτικό κόσμο και στην πίεση που δημιουργούν στις νέες κοπέλες. Επιπλέον, ο ήχος της είναι πολύ διαφορετικός και δε θυμίζει καθόλου οτιδήποτε trap έχεις ακούσει. 

Kash Doll, Brat Mail

Η Kash Doll είναι ίσως η πιο γνωστή της λίστας αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα. Το δεύτερο της άλμπουμ για το 2018 δεν έχει ιδιαίτερη θεματολογία, καθώς και αναφέρεται κυρίως στις αλλεπάλληλες επιτυχίες της τον τελευταίο χρόνο και για τους μελλοντικούς της στόχους. Τα beat στα κομμάτια της είναι επίσης αναμενόμενα. Παρ’ όλα αυτά, η βαθιά φωνή της σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο της flow και τους σκληρούς στίχους της την καθιστούν εύκολα αναγνωρίσιμη.

Previous articleChocolate Fest Athens 2019
Next articleVan Gogh Alive – the experience για λίγες μέρες ακόμα στη Θεσσαλονίκη
Γεια σας, Είμαι ο Δημήτρης και ελπίζω αυτό το κείμενο να είναι μια καλή εισαγωγή / “get to know me” (κυρίως επειδή δεν ξέρω τι να γράψω). Γενικά ισως μπορώ να χαρακτηριστώ ως ο τυπικος εφηβος που θα συναντησεις στο δρόμο -ισως με λίγο πιο περίεργα ρούχα- με τα κλασικά μου κόμπλεξ, τις φιλοδοξιες, τα ψυχολογικά, το τρέξιμο, τα όνειρα κλπ. Στον ελεύθερο μου χρόνο, ο οποιος πλέον είναι αρκετος αφού μολις βγηκα από τον γολγοθά ονοματι σχολείο (yeah), συνηθως γράφω στίχους, ακούω μουσική, διαβαζω τα -άχρηστα- καλλιτεχνικά κουτσομπολιά, καιω το όχι και πολύ περισσευούμενο μυαλό μου στο ινσταγκραμ και καμία φορά βγαίνω κι από το σπίτι (αλλα κανονίζω να φύγω τουλάχιστον κανα τριήμερο αν είναι). Το ινσταγκραμ λοιπόν, για να παρουσιάσω την εξέχουσα πολυλογία μου, είναι ο καρπος της τελειομανιας μου καθως και εξ’ αρχης είχα το κόλλημα όλα να ταιριάζουν μεταξύ τους, να υπάρχει μια οργάνωση και μια ομοιομορφία (το οποίο ποτέ δεν κατάφερα σε ό,τι έχει σχέση με το σχολείο btw). Τελος, από οτι ισως καταλάβατε μου αρέσει να γράφω, δεν το κάνω συχνά αλλά όταν το κάνω γράφω πολύ, γιατί μιλάω πολύ και γενικά στον εγκέφαλό μου επικρατεί ενα χαος το οποίο όταν αποφασίσω να εκφραστώ βγαίνει προς τα έξω χοχο. *speaks in fast-forward* Ελπίζω να μη σας έπρηξα ❤️