αποταμίευση
Πηγή: Pinterest | @frugalfarmwife.com

Αποταμίευση. Αρχικά, η λέξη και μόνο μου φέρνει έναν τρόμο κι ένα μόνιμο άγχος. Σου μιλάει ένας άνθρωπος με μόνιμες τρύπιες τσέπες που ξοδεύει χρήματα σε πράγματα που δεν είναι πάντα απαραίτητα. Δουλεύοντας και βγάζοντας τα δικά σου λεφτά, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό είναι να έχεις πάντα κάποια λεφτά ως δικλείδα ασφαλείας ή για να πραγματοποιήσεις στόχους που τόσο πολύ θέλεις.

Για κάποιον που δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα του ή που του αρέσει να ξοδεύει, είναι πολύ δύσκολο να οργανώσει σωστά που θα ξοδεύει το μισθό του. Η αποταμίευση είναι μία διαδικασία που γίνεται σιγά σιγά με τρόπους που ταιριάζουν στον καθένα ανάλογα με το χαρακτήρα του και τον τρόπο ζωής που θέλει να ακολουθήσει. Παρακάτω σας έχω μερικά tips που έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικά.

1.Θέσε κάποιο στόχο

Στην προσπάθεια της αποταμίευσης βοηθάει πάρα πολύ, εάν έχουμε θέσει κάποιο στόχο για τα χρήματα αυτά. Αυτό μας βοηθάει να είμαστε πιο συνεπείς με τα χρήματα που θα αποταμιεύουμε, καθώς θα ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο στόχο μας. Αυτό μπορεί να είναι ένα ταξίδι, κάποια συσκευή που χρειαζόμαστε ή και κάτι μεγαλύτερο, όπως ένα αμάξι ή ένα σπίτι.

2.Εξασφάλισε τα έξοδα σου

Τα χρήματα που αποταμιεύουμε πρέπει να είναι από αυτά που μας περισσεύουν, ώστε να μπορούμε να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας. Για να διευκολυνθείτε, μπορείτε να θέσετε μία πάγια εντολή για τους λογαριασμούς σας ή τα στάνταρ έξοδα του μήνα, ώστε να απαλλαγείτε κι από το άγχος των υποχρεώσεων αυτών. Κάτι που, επίσης, βοηθάει πολύ είναι να σημειώνεις όλα σου τα έξοδα. Αυτό σε βοηθάει να έχεις πλήρη επίγνωση του που πάνε τα χρήματα σου και τι αλλαγές μπορείς να κάνεις στις επιλογές σου.

3.Αποταμίευσε στην αρχή

Μην περιμένεις να τελειώσει ο μήνας για να δεις τι περίσσεψε για να το αποταμιεύσεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις ξεμείνει χωρίς να το καταλάβεις. Κι αν έχεις κάποιο ποσό για αποταμίευση, μπορεί να μην είναι το επιθυμητό ή αυτό που είχες θέσει εξαρχής, ότι θα αποταμιεύεις. Καλύτερο είναι να το αφαιρείς, όταν λαμβάνεις τον μισθό σου.

4.Ο κανόνας του 50/30/20

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να υπολογίσεις τα χρήματα σου είναι αυτός της Αμερικανίδας οικονομολόγου και γερουσιαστή, Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Αφαιρείς από τον μηνιαίο μισθό ή τα έσοδά σου όλες τις κρατήσεις και τη φορολογία. Στη συνέχεια διαιρείς αυτό το καθαρό ποσό στα δύο. Το πρώτο 50% είναι αυτό που μπορείς να ξοδέψεις για να καλύψεις τις ανάγκες σου και τις απαραίτητες αγορές σου (π.χ. λογαριασμοί, σουπερμάρκετ, μετακινήσεις). Το υπόλοιπο 50% θα το σπάσεις στα δύο: 30% θα μπορεί να ξοδευτεί για τις επιθυμίες σου (ρουχισμός, σινεμά, διασκέδαση κ.λπ.). Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει και οτιδήποτε δεν αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα είναι η συνδρομητική τηλεόραση, παρότι αποτελεί πάγιο έξοδό σου. Το 20% που μένει είναι αυτό που θα αποταμιεύεις κάθε μήνα.

5.Ο κανόνας τω 30 ημερών

Το θέλεις; Περίμενε! Ο νούμερο ένα εχθρός των αποταμιευτικών πλάνων είναι οι παρορμητικές αγορές. Δεν χρειάζεται να σταματήσεις να αγοράζεις το οτιδήποτε. Αρκεί να περιορίσεις τις αγορές που γίνονται βιαστικά και συχνά μετανιώνεις. Περίμενε ένα μήνα για μια αγορά που θέλεις να κάνεις. Αν στο τέλος αυτού του μήνα εξακολουθείς ακόμη να θες να κάνεις την αγορά, τότε σημαίνει ότι το θες πραγματικά.

6.Μαγείρεψε

Εντάξει ξέρω ότι οι πίτσες, τα σουβλάκια και τα μπέργκερ είναι πεντανόστιμα. Ξέρω, επίσης, ότι πολύς κόσμος βαριέται να μαγειρέψει ή δεν έχει χρόνο κι έτσι καταφεύγει στο ντελίβερι. Οικονομικά και θερμιδικά, όμως, σε μία καθημερινή βάση δεν σε συμφέρει. Υπάρχουν άπειρες εύκολες συνταγές με πολύ λίγα υλικά. Το θετικό είναι ότι μπορείς να μαγειρέψεις διπλή ποσότητα και να πάρεις μαζί σου την επόμενη μέρα στην δουλειά.

extra: Ακόμη καλύτερα μπορείς να ετοιμάσεις τα γεύματα όλης της εβδομάδας. Έτσι, θα ξεμπερδέψεις από τη σκοτούρα του τι θα φας, αλλά και της καθημερινής μαγειρικής. Αυτό θα σε βοηθήσει να ελέγξεις και τα ψώνια που κάνεις στο σουπερμάρκετ.

Σου αφήνω ένα βιντεάκι, που βρήκα πολύ ενδιαφέρον με μπόλικες ιδέες για αποταμίευση να χρησιμοποιήσεις ό,τι σου ταιριάζει και σου αρέσει.

 

 

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

1 COMMENT

Comments are closed.