Ο ερχομός της καινούργιας περιόδου σηματοδοτείται από μια εκτενή επίσκεψη στα μαγαζιά για να εξοπλισθεί η γκαρνταρόμπα με τα κατάλληλα για τον καιρό και για τις περιστάσεις εφόδια. Με άλλα λόγια έρχεται το καλοκαίρι και αυτό σημαίνει μαγιό, σορτσάκια και φορέματα. Οι περισσότεροι περνάμε πολλές ώρες μπροστά από έναν καθρέφτη κάνοντας styling και ψάχνοντας τι θα βάλουμε. Τα ρούχα και η εμφάνιση επομένως παίζουν ένα μεγάλο ρόλο.

Φαινομενικά δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Αν ρίξουμε όμως μια ματιά σε έρευνες και στατιστικά θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια σκληρή αλήθεια: Η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία μετά το πετρέλαιο. Τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από τεχνητά υφάσματα, το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ο πολυεστέρας, χρειάζονται για να δημιουργηθούν τεράστια ποσά πρώτων υλών. Ο κύκλος της μόδας όμως δεν σταματάει εκεί. Στο προσκήνιο έρχεται η τάση fast fashion, όπου οι άνθρωποι αγοράζουν κάθε 3-6 εβδομάδες καινούρια κομμάτια και τα παλιά πολλές φορές καταλήγουν σε χωματερές. Παρεμπιπτόντως πολλά από τα προηγούμενης season ρούχα δεν έχουν φορεθεί παραπάνω από δύο φορές.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως καταναλωτές για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον; Η απάντηση δεν είναι και τόσο περίπλοκη, μπορούμε να αγοράζουμε με συνείδηση. Πριν πας λοιπόν στα μαγαζιά κοίτα τις εναλλακτικές που έχεις.

Πρώτη Εναλλακτική: Η Γκαρνταρόμπα των φίλων και φυσικά της μαμάς.

Πόσες φορές δεν έχεις δει ένα πολύ ωραίο ρούχο που φόραγε η φίλη σου και πόσες φορές δεν έχεις πάει να το αγοράσεις; Από το να προβείς σε αυτή την ενέργεια, μπορείς να ανταλλάξεις ρούχα με την κολλητή. Έτσι θα ανανεώσετε και οι δύο την ντουλάπα σας χωρίς κανένα επιπλέον κόστος. Προτίμησε ρούχα που είτε βαρέθηκες είτε δεν ξέρεις πως να τα συνδυάσεις. Οι τάσεις ανακυκλώνονται και επανέρχονται στο προσκήνιο από τις προηγούμενες δεκαετίες. Γι’ αυτό μπορείς να βρεις οτιδήποτε πουλάνε στα μαγαζιά… μα που αλλού, στην ντουλάπα της μαμάς. Ψάξε στην ντουλάπα της και ανακάλυψε αμέτρητους θησαυρούς από τα 80s’ και τα 90s’.

Δεύτερη Εναλλακτική: Thrift Shop

Η Ελλάδα είναι γεμάτη κρυμμένα μυστικά και ένα από αυτά, που οι τουρίστες γνωρίζουν καλύτερα για την χώρα μας από ότι εμείς είναι το ότι έχουμε πολλά και καλά μαγαζιά με vintage και μεταχειρισμένα ρούχα. Και εδώ θα πρέπει να μπει μια διευκρίνιση. Τα μαγαζιά αυτά προμηθεύονται τους κωδικούς τους από τις ανάλογες αγορές και όλα τα ρούχα περνάνε από κλίβανο και άρα αποστειρώνονται πριν καταλήξουν στις κρεμάστρες. Τα thrift shop είναι η ιδανική λύση για να αγοράσεις φθηνά και καλής ποιότητας ρούχα. Μπορεί να βρει κανείς κομμάτια που έχουν αντέξει στο χρόνο, καθώς και ρούχα από γνωστές αλυσίδες.