γυμναστική
dreamstime.com

 Η γυμναστική και η άσκηση γενικότερα προσφέρουν υγεία κι ευεξία σε κάθε σώμα. Ποια όμως είναι η κατάλληλη για τον κάθε τύπο σώματος;

 • Σώμα «αχλάδι»: Οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας έχουν συνήθως στενούς ώμους και μέση, αλλά ανοιχτούς γοφούς και μηρούς. Σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται κυρίως το λίπος. Έτσι, το σώμα δείχνει να φαρδαίνει από τη μέση και κάτω.
 • Γυμναστική: Η καλύτερη γυμναστική είναι η αερόβια σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι γυναίκες με αυτό το σωματότυπο έχουν την τάση να παίρνουν εύκολα κιλά, οπότε οι ειδικοί προτείνουν πρόγραμμα γυμναστικής που βασίζεται σε πολλές επαναλήψεις με λίγα κιλά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός και να χάσουν περισσότερες θερμίδες. Προτάσεις: ο διάδρομος, το στατικό ποδήλατο με μικρή αντίσταση και υψηλή ταχύτητα, σκοινάκι με ταχύτητα και το τρέξιμο που βοηθούν στη λιποδιάλυση και στοχεύουν περισσότερο στην περιοχή των ποδιών.
 • Σώμα «κλεψύδρα»: Το σώμα «κλεψύδρα» διακρίνεται από περισσότερο λίπος στα μπράτσα, στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στους μηρούς. Χαρακτηρίζεται από λεπτή μέση, πλούσιο στήθος και τονισμένους γοφούς. Ο τύπος αυτός σώματος έχει γενικά δυνατά οστά και μύες και είναι λιγότερο ευάλωτος στην οστεοπόρωση από άλλους τύπους. Σπάνια αντιμετωπίζει προβλήματα μέσης, αφού από την κατασκευή του έχει δυνατούς κοιλιακούς.
 • Γυμναστική: Οι ασκήσεις που θα επιλέξουν οι γυναίκες με αυτό το είδος σώματος  πρέπει να επικεντρώνονται κυρίως στην ενδυνάμωση των χεριών, των ποδιών και της κοιλιάς προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία στο σώμα. Προτάσεις: το γρήγορο περπάτημα και το σκοινάκι. Γενικά να επιλέγουν ασκήσεις που βοηθούν στον έλεγχο του λίπους στο σώμα. Το στατικό ποδήλατο με χαμηλή ένταση και υψηλή ταχύτητα, οι κωπηλατικές ασκήσεις, καθώς και το πιλάτες θα ήταν ιδανικές.
 • Σώμα «σανίδα»: Οι γυναίκες με σώμα «σανίδα» δεν έχουν καθόλου καμπύλες και περιττά κιλά. Οι ώμοι, η μέση και οι γοφοί έχουν σχεδόν το ίδιο πλάτος. Ωστόσο, συνίσταται η μυϊκή ενδυνάμωση και η ενδυνάμωση των γλουτών ώστε το σώμα να αποκτήσει «μορφή». Συνήθως χρειάζονται τη λιγότερη γυμναστική από κάθε άλλο τύπο σώματος. Είναι απαραίτητο να επικεντρώνουν την προσοχή στην ενδυνάμωση και τον σχηματισμό των μυών, αφού αυτό είναι το ευαίσθητο σημείο τους.
 • Γυμναστική: Σε αυτή τη κατηγορία ταιριάζει ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης που θα βοηθήσει να «χτιστεί» το σώμα και να αποκτήσει δύναμη. Χρειάζεται να δυναμώσουν πλάτη, κοιλιακούς και ώμους για να μην δημιουργηθεί κακή στάση σώματος και να δοθεί στο σώμα όγκος και πιο γυναικεία μορφή. Προτάσεις: Διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις αντίστασης με βάρη, step, κοιλιακοί, ροκανίσματα (είδος εκγύμνασης κοιλιακών μυών) , push-ups, κολύμπι κλπ.
 • Σώμα «μήλο»: Το σώμα μήλο» χαρακτηρίζει τις γυναίκες που έχουν μεγάλες πλάτες, φαρδιά μέση και κοιλίτσα, ενώ τα πόδια τους είναι αδύνατα. Έχουν την τάση να χτίζουν πιο εύκολα μυς και να χάνουν ευκολότερα λίπος.
 • Γυμναστική: Η έμφαση πρέπει να δίνεται στην ενδυνάμωση των γλουτών και των κοιλιακών. Ιδανικές είναι οι ασκήσεις και τα αθλήματα που απαιτούν δύναμη στις πλάτες, καθώς αυτό είναι που χαρακτηρίζει και τις γυναίκες με αυτό το είδος σώματος. Συνίσταται επίσης η καρδιοαναπνευστική προπόνηση  για βελτίωση των καύσεων του οργανισμού. Προτάσεις: αερόβια με ασκήσεις ενδυνάμωσης και πολλές εναλλαγές, έτσι ώστε να επιτευχθεί ισορροπία και συμμετρία σε όλο το σώμα. Επίσης, οι κοιλιακοί και το τρέξιμο θα βοηθήσουν να αποβληθεί το περιττό λίπος από την περιοχή της κοιλιάς και της μέσης.

 • Extra: Ας δούμε και ποια γυμναστική ταιριάζει στο χαρακτήρα σου:
 • Εάν είσαι: αποφασιστική, γεμάτη ενέργεια, οργανωτική, ιδιαίτερα συνεπής και σου αρέσει να έχεις τον έλεγχο της κατάστασης. Σου ταιριάζει: το γυμναστήριο, καθώς η πειθαρχία που διαθέτεις ως χαρακτήρας σε κάνει ιδανική για τη συνέπεια που απαιτεί. Επίσης από σπορ σου πάνε περισσότερο το τρέξιμο και ο στίβος.
 • Εάν είσαι: αυθόρμητη, κοινωνική, δυναμική και σου αρέσει να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα σε κάθε ευκαιρία. Σου ταιριάζει: η εξάσκηση σε εξωτερικούς χώρους (από τρέξιμο μέχρι ρακέτες στην παραλία ή γιόγκα στο πάρκο) καθώς και τα ομαδικά σπορ ή όσα έχουν έντονο ρυθμό όπως το τένις και το βόλεϊ αλλά και ο χορός.
 • Εάν είσαι: χαμηλών τόνων με πρακτικό πνεύμα, ενώ δεν είσαι φαν του ρίσκου και προτιμάς το δοκιμασμένο από το νέο. Σου ταιριάζει: όποια δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με την έκθεσή σου σε πολύ κόσμο. Μπορείς π.χ. να κάνεις ποδήλατο, περπάτημα, βάδην, τρέξιμο, κολύμπι καθώς και γυμναστική στο σπίτι.
 • Εάν είσαι: ένα «δύσκολο» κράμα. Από τη μία λογική και ανεξάρτητη και από την άλλη ιδιαίτερα δημιουργική και ευαίσθητη. Σου ταιριάζει: ό,τι έχει να κάνει με δραστηριότητες που εστιάζουν όχι μόνο στην εξάσκηση του σώματος,αλλά και στη συμμετοχή του πνεύματος όπως γιόγκα, pilates και ασιατικές πολεμικές τέχνες όπως το  Tai chi ή το aikido.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1