Exclusive Content:

«Θηλιά»: Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για να νιώσεις τον κίνδυνο;

Άραγε υπάρχει τέλειο έγκλημα;

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την αριστουργηματική παράσταση «Θηλιά» του Πάτρικ Χάμιλτον στο θερινό θέατρο Αθηνά. Πιθανώς, οι περισσότεροι γνωρίζετε ήδη την υπόθεση του έργου, καθώς το 1948 μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η «Θηλιά» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Ένα θρίλερ γεμάτο αγωνία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία των Λήοπολντ και Λομπ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το δελτίο τύπου της παράστασης.

Υπόθεση

Δυο νέοι αποφασίζουν να δολοφονήσουν έναν γνωστό τους για να νιώσουν απλώς την ηδονή του κινδύνου. Λίγο πριν μεταφέρουν το πτώμα του στην Οξφόρδη, προσκαλούν τους φίλους τους αλλά και την μητέρα του άτυχου νέου για να δειπνήσουν πάνω στο μπαούλο, όπου έχουν κρύψει το άψυχο σώμα. Όλα φαίνονται να πηγαίνουν μια χαρά. Ώσπου ένας από τους φίλους τους αρχίζει να τους υποπτεύεται. Μαζί με αυτόν, σταδιακά αρχίζουν να τους υποπτεύονται και άλλοι προσκεκλημένοι.

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που θα τους τιμωρήσει;

Στην παράσταση «Θηλιά» παίζουν οι Γωγώ Μπρέμπου, Αργύρης Αγγέλου, Βαγγέλης Ψωμάς, Γιάννης Σίντος, Ελένη Κρίτα και Παντελής Καναράκης.

θηλιά
Πηγή: viva.gr

Εντυπώσεις

Το θεατρικό έργο «Θηλιά» αποτελεί μια απόλυτα καλοκουρδισμένη παράσταση. Κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία του θεατή ως το τελευταίο λεπτό. Ο Αλέξανδρος Κοέν για ακόμη μια φορά μας χαρίζει ένα εξαιρετικό θέαμα. Μια παράσταση με αρκετά σύγχρονα χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιώντας την electro μουσική ως βασικό στοιχείο ρυθμού, μας παρουσιάζει τις σκέψεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι δολοφόνοι του έργου, «Θηλιά», όλα όσα γίνονται τη νύχτα του δείπνου. Μια νύχτα που όλα φαίνονται φυσιολογικά ενώ δεν είναι. Ο Αλέξανδρος Κοέν μας ταξιδεύει κατευθείαν, τόσο μέσα από την μετάφραση που έχει κάνει, όσο και μέσω της ευρηματικής σκηνοθετικής ματιάς του, στην Αγγλία. Εκτός αυτού, το σκηνικό που έχει φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Αρβανίτης για τις ανάγκες τις παράστασης μας θυμίζει αρκετά το εσωτερικό ενός κλασικού εγγλέζικου διαμερίσματος.

Χαρακτήρες Καθρέφτες

Αναφορικά με τις ερμηνείες των ηθοποιών. Όλες τους διαθέτουν την ένταση και τον παλμό, που χρειάζεται για να ενσωματώσουν γρήγορα τον θεατή στο παιχνίδι μυστηρίου που εξελίσσεται πάνω στην σκηνή. Αυτό το οποίο παρατηρούμε ως θεατές είναι το γεγονός ότι οι χαρακτήρες, με κάποιο περίεργο τρόπο γίνονται ο κρυφός καθρέφτης των συναισθημάτων και των σκέψεων του άλλου.

Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο χαρακτήρας τον οποίον υποδύεται ο Παντελής Καναράκης έχει ως καθρέφτη του το χαρακτήρα της Γωγώς Μπρέμπου. Η Γωγώ Μπρέμπου μέσα από τον ρόλο που υποδύεται προβάλει την αθωότητα, την καλοσύνη, τον κρυφό ερωτά της, την καλά κρυμμένη ζήλια, αλλά και την νευρικότητα που διαθέτει ο ρόλος της. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να συμπληρώσει τον ευφυή, πολυτάλαντο, ψύχραιμο Παντελή Καναράκη.

Αντίστοιχα, το alter ego του Γιάννη Σίντου, ο οποίος ενσαρκώνει τον έναν από τους δολοφόνους, είναι ο Βασίλης Ψωμάς. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Βασίλης Ψωμάς είναι ένας αγαθός άνθρωπος που διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες. Σε αντίθεση με το alter ego του, που ενώ φαίνεται δειλό, για χάρη της ηδονής του κινδύνου δεν χάνει την ευκαιρία να δείξει για μια και μόνο στιγμή το θάρρος του.

Οι χαρακτήρες που υποδύονται η Ελένη Κρίτα και ο Αργύρης Αγγέλου, αν και φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, καθώς είναι ισχυροί και σχεδόν αυτόνομοι, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Και οι δυο φοβούνται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.

θηλιά
Πηγή: viva.gr

Επίλογος

Η «Θηλιά» έρχεται κάθε Πέμπτη έως Κυριακή στο θερινό Θέατρο Αθηνά για να μας θυμίσει πως όσο καλά και αν έχει σχεδιαστεί ένα έγκλημα, πάντα οι τύψεις και ο φόβος της αποκάλυψης του θα βασανίζει τους ενόχους.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...