Exclusive Content:

Θα δοθεί λύση τελικά;

Το Κυπριακό ζήτημα ή Κυπριακό πρόβλημα, και συνηθέστερα απλώς «Κυπριακό», αποτελεί ένα ζήτημα διεθνούς δικαίου που οφείλεται στην παράνομη στρατιωτική εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Σημαντικές ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού διακρίνονται στις συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί, καθώς αν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό, τότε θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύλογη η ανησυχία μας για το γεγονός ότι στις 7 Νοεμβρίου του 2016 έλαβαν χώρα στο θέρετρο Mont Pelerin της Ελβετίας οι εντατικές συνομιλίες του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται φυσικά η εδαφική πτυχή του Κυπριακού την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντική, αφού αφορά την επιστροφή εδαφών που καταλήφθηκαν το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα και κατέχονται για 42 χρόνια.

Αρχικώς οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα κριτήρια που θα περιλαμβάνουν το ποσοστό του εδάφους που θα επιστραφεί στην βάση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση μετά τη λύση του Κυπριακού. Στα κριτήρια αυτά θα είναι οι περιοχές θρησκευτικού ενδιαφέροντος για τις δύο κοινότητες αλλά και ιστορικών δεσμών λόγω της ύπαρξης μνημείων κλπ. Για παράδειγμα η κωμόπολη της Μόρφου θα αποτελέσει ένα από τα σημεία που θα δώσουν το στίγμα των προθέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να αποδοθεί στους νόμιμους ελληνοκύπριους κατοίκους της. Επίσης η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και τα χωριά της περιοχής Καρπασίας είναι εδάφη που η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρούν ότι πρέπει να αποδοθούν. Σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία τότε αναμένεται να κατατεθούν χάρτες ώστε να γίνει διαπραγμάτευση για τα συγκεκριμένα εδάφη που θα επιστραφούν.

Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όλα τα κεφάλαια στο Κυπριακό συνδέονται μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι δήλωσε χαρακτηριστικά πως στόχος όλων μας είναι να δοθεί λύση πριν το 2016! Ωστόσο, ο ίδιος σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να συνδέσει μόνο το περιουσιακό με το εδαφικό. Πρόσθεσε πως δεν γίνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά όταν της συμφέρει να συνδέει τη διοίκηση με το εδαφικό και όταν δεν της συμφέρει να μην το συνδέει. Οι δύο αρχηγοί Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες ασχολήθηκαν με τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης των τεσσάρων κεφαλαίων που είχαν συζητηθεί στη Κύπρο, με στόχο να τα «κλείσουν» καθώς μένουν λίγες διαφορές που μπορούν να γεφυρωθούν σχετικώς εύκολα. Τα τέσσερα κεφάλαια είναι: Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός εξουσίας, ΕΕ και Οικονομία. Το περιουσιακό το οποίο έχει συζητηθεί εκ των πραγμάτων για να κλείσει χρειάζεται συμφωνία στο εδαφικό καθώς είναι δυο θέματα που συνδέονται άμεσα.

Η τουρκική κυβέρνηση από την άλλη προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για τις επαφές της με την ελληνική κυβέρνηση, διότι από την σκοπιά της Άγκυρας, η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα και η διάσκεψη της Γενεύης έχουν τη δυνατότητα παροχής και στις δυο πλευρές την ευκαιρία επίλυσης ζητημάτων και προβλημάτων ανάμεσά τους. Στην ουσία αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάδυση ενός ελληνοτουρκικού συμφώνου σε Κύπρο και Αιγαίο. Για αυτό τον λόγο, η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ένα «συνολικό πάρε-δώσε» στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι η Άγκυρα στο Κυπριακό, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί αποτελεί προϋπόθεση για την λύση.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, κοινό σημείο Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου είναι η διευθέτηση των διαφορών τους πάντα σε ένα ειρηνικό πλαίσιο συμφωνίας. Το σίγουρο είναι ότι εκείνοι που νιώθουν αδικημένοι επιμένουν να πάρουν πίσω τα κομμάτια εδάφους που τους αντιστοιχούν και να δικαιωθούν. Είναι εμφανής ωστόσο μια πρόοδος και στις προθέσεις των ηγετών αλλά και στις ελπίδες των ανθρώπων που μεγαλώνουν διαρκώς για την επίλυση του ζητήματος. Τα κράτη μεταξύ τους φαίνεται να οδεύουν με βήματα σωστά ασφαλώς μέσω των διαπραγματεύσεων και των αποφάσεών τους. Όλοι ευχόμαστε για το καλύτερο, αλλά η λύση στο κυπριακό ενδεχομένως να απαιτεί επιπλέον χρόνο για να δοθεί και όχι μέσα στις υπόλοιπες ημέρες του ’16 που απομένουν. Δεν παύουμε να είμαστε αισιόδοξοι αντιθέτως, συμβάλλουμε όλοι ανεξαιρέτως πνευματικά ή πρακτικά με θετικό τρόπο. Υποστηρίζουμε την πατρίδα διότι είμαστε όλοι ενωμένοι και θα τα καταφέρουμε. Άλλωστε αυτό έχουμε αποδείξει και με την ιστορίας μας παλαιότερα.

 

Latest

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο...

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

Newsletter

spot_img

Don't miss

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο...

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής...
spot_imgspot_img

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα η θεατρική σεζόν με αρκετές νέες και ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Εμείς ξεχωρίσαμε τέσσερις από αυτές, οι...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο στα θετικά. Αυτή την εβδομάδα μπήκε και επίσημα η άνοιξη, την Τρίτη στις 21 Μαρτίου....

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι – Η Πρεμιέρα» στο Αμφιθέατρο του “Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών” το Σάββατο 22...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ