Σύνδρομο Cotard ή Σύνδρομο Ζωντανού Πτώματος: Αποτελεί μία ψύχωση που σχετίζεται με την σχιζοφρένεια και την κλινική κατάθλιψη, παρ’ όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Ασθενειών. Αναγνωρίζεται, όμως, από τον ΠΟΥ. Οι πάσχοντες, λοιπόν, πιστεύουν, ότι είναι πτώματα ή ακόμα και “ζωντανοί νεκροί”. Παράλληλα, πιστεύει, ότι του λείπουν βασικά όργανα και ότι αποσυντίθεται.
Σύνδρομο “Paris” και Σύνδρομο ” Ιερουσαλήμ”: Αυτοί οι δύο μοιάζουν μεταξύ τους. Τους συναντάμε κυρίως σε τουρίστες που επισκέπτονται το Παρίσι και την Ιερουσαλήμ. Στην πρώτη περίπτωση νοσηλεύονται περίπου 20 Κινέζοι κατά κύριο λόγο με αισθήματα άγχους και καταδίωξης. Αυτό ίσως συμβαίνει λόγω των μεγάλων προσδοκιών που έχουν για το Παρίσι αυτοί οι επισκέπτες.

Από την άλλη πλευρά, περίπου 40 άτομα θα νοσηλευτούν με τον σύνδρομο ” Ιερουσαλήμ”. Πρόκειται πάλι για επισκέπτες, συγκεκριμένα της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι γίνονται μανιακοί με την πόλη. Αρχίζουν να ντύνονται παραδοσιακά και να κηρύττουν στο κοινό. Τόσο στον έναν, όσο και στον άλλον η θεραπεία είναι η επιστροφή στο σπίτι τους.

Σύνδρομο ” Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων”: Ναι ναι… πρόκειται για σύνδρομο και όπως γίνεται αντιληπτό έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη ιστορία, όπου πιθανώς ο συγγραφέας της ιστορίας να έπασχε από αυτόν. Δεν σχετίζεται τόσο με κάποια ψυχική ασθένεια, όσο με ημικρανίες. Συνήθως, παρουσιάζεται σε πιο μικρές ηλικίες ή πριν από τον ύπνο. Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε όσους πάσχουν από αυτόν; Συνήθως τα μεγέθη των αντικειμένων αλλάζουν. Κάποια τα βλέπουν πιο μεγάλα, κάποια μικροσκοπικά. Ενώ, παράλληλα κάποιες φορές χάνουν την αίσθηση του χρόνου.
Σύνδρομο “Gapgras”: Μοιάζει με τον πρώτο που αναφέραμε μόνο που αυτή τη φορά ο πάσχον πιστεύει πως κάποιο από τα άτομα δίπλα του έχει πεθάνει και τον αντικαθιστά κάποιος άλλος. Πιθανές αιτίες η σχιζοφρένεια και η άνοια.
Κλινική Λυκανθρωπία: Πρόκειται για άτομα που νομίζουν και πιστεύουν πως μετατρέπονται τόσο σε λυκάνθρωπους, αλλά και άλλα διάφορα ζώα.
Σύνδρομο ” Folie a deux”: Δεν θέλω να σας αγχώσω, αλλά…πρόκειται για έναν σύνδρομο, όπου όχι ένα, αλλά δύο άτομα που γενικά έχουν στενές επαφές μοιράζονται την ίδια τρέλα.

 

Παρόμοια άρθρα

 

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

2 COMMENTS

Comments are closed.