Exclusive Content:

Σύνδρομο Turner: Τι είναι και ποιες προκλήσεις υπάρχουν

Το σύνδρομο Turner, μια γενετική πάθηση που επηρεάζει 1 σε κάθε 2.500 κορίτσια παγκοσμίως, συχνά παρεξηγείται και παραβλέπεται.

Εμφανίζεται όταν ένα θηλυκό γεννιέται με ένα φυσιολογικό χρωμόσωμα Χ και το άλλο χρωμόσωμα Χ να λείπει ή να έχει αλλοιωθεί.

Παρόλο που το σύνδρομο μπορεί να επιφέρει μοναδικές προκλήσεις στη ζωή όσων επηρεάζει, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι με την κατάλληλη φροντίδα, κατανόηση και υποστήριξη, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Turner μπορούν να ζήσουν υγιείς και ικανοποιητικές ζωές.

Σε αυτή την ολοκληρωμένη διερεύνηση του Συνδρόμου Turner, εμβαθύνουμε στα αίτια, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις του, καταρρίπτουμε τις συνήθεις παρανοήσεις και υπογραμμίζουμε τη σημασία των δικτύων υποστήριξης για όσους ζουν με την πάθηση.

Τι είναι το σύνδρομο Turner;

Το σύνδρομο Turner, μια χρωμοσωμική πάθηση που μεταβάλλει την ανάπτυξη στις γυναίκες, παρουσιάζει μια μυριάδα μοναδικών προκλήσεων για την υγεία και την ανάπτυξη.

Το σύνδρομο αυτό, που χαρακτηρίζεται κυρίως από κοντό ανάστημα και υπογονιμότητα, έλαβε το όνομά του από τον Dr. Henry Turner, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά της πάθησης στη δεκαετία του 1930.

Προκύπτει από την παρουσία πλήρους ή μερικής απουσίας ενός χρωμοσώματος Χ, και παρόλο που η κατάσταση αυτή επηρεάζει μόνο τις γυναίκες, η επιρροή της σε κάθε άτομο μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.

σύνδρομο turner

Επικράτηση και γενετική προέλευση του Συνδρόμου Turner

Όσον αφορά τον επιπολασμό, το σύνδρομο Turner επηρεάζει περίπου ένα σε κάθε 2.500 νεογέννητα κορίτσια παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά σπάνιο, τα αίτια του συνδρόμου Turner έχουν τις ρίζες τους σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες οφείλονται σε ένα τυχαίο γεγονός κατά την κυτταρική διαίρεση, γνωστό ως μη-διάζευξη, το οποίο προκαλεί μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων στα αναπαραγωγικά κύτταρα. Περιστασιακά, το σύνδρομο Turner μπορεί επίσης να προκύψει από τη μερική διαγραφή ή τροποποίηση του χρωμοσώματος Χ.

Σύνδρομο Turner – Συμπτώματα και επιπλοκές στην υγεία

Το σύνδρομο Turner εκδηλώνεται μέσω ενός ευρέος φάσματος συμπτωμάτων και αυτά μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Σωματικά, το σύνδρομο οδηγεί συχνά σε μικρότερο ύψος, επιπλέον δερματικές πτυχές που δημιουργούν έναν αυχένα με ραβδώσεις, χαμηλά τοποθετημένα αυτιά, χαμηλή γραμμή μαλλιών στο πίσω μέρος του λαιμού και οιδηματώδη χέρια και πόδια κατά τη βρεφική ηλικία.

Ωστόσο, πέρα από αυτά τα ορατά σωματικά χαρακτηριστικά, το σύνδρομο Turner επιφέρει επίσης διάφορες επιπλοκές στην υγεία. Μεταξύ αυτών, τα καρδιακά ελαττώματα και οι νεφρικές ανωμαλίες είναι οι πιο συχνές και δυνητικά σοβαρές.

Επιπλέον, μια μεγαλύτερη τάση για διαβήτη, διαταραχές του θυρεοειδούς και μαθησιακές δυσκολίες (ιδίως στις μαθηματικές ικανότητες) συνοδεύουν συχνά το σύνδρομο.

Είναι σημαντικό ότι, λόγω της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας, οι περισσότερες γυναίκες με σύνδρομο Turner βιώνουν υπογονιμότητα και δεν μπορούν να συλλάβουν χωρίς θεραπείες γονιμότητας.

σύνδρομο turner

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του συνδρόμου Turner

Η ζωή με το σύνδρομο Turner παρουσιάζει αρκετές μοναδικές προκλήσεις που εκτείνονται σε όλους τους φυσικούς, συναισθηματικούς και κοινωνικούς τομείς. Αυτές μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ατόμων ανάλογα με τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις του συνδρόμου που βιώνουν.

Σωματικά, τα κορίτσια και οι γυναίκες με σύνδρομο Turner συχνά παλεύουν με μια σειρά από επιπλοκές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών ανωμαλιών, προβλημάτων στα νεφρά, δυσκολιών στην ακοή και αυτοάνοσων διαταραχών όπως ο υποθυρεοειδισμός και η κοιλιοκάκη. Το κοντό ανάστημα είναι επίσης ένα τυπικό χαρακτηριστικό που μπορεί να απαιτεί θεραπεία με αυξητική ορμόνη για την αντιμετώπισή του.

Συναισθηματικά, το σύνδρομο Turner μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα διαφορετικότητας και απομόνωσης λόγω της σωματικής εμφάνισης ή της καθυστερημένης εφηβείας. Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να οδηγήσουν σε αγώνες με την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική ευεξία. Πράγματι, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με σύνδρομο Turner είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Σε κοινωνικό επίπεδο, μπορεί να προκύψουν προκλήσεις λόγω των μαθησιακών δυσκολιών που σχετίζονται με το σύνδρομο Turner, ιδίως στη χωροχρονική επεξεργασία, τα μαθηματικά και τις δεξιότητες μνήμης. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε κοινωνικό άγχος ή δυσκολίες προσαρμογής σε ομάδες συνομηλίκων.

Αλλά αυτές οι προκλήσεις δεν καθορίζουν όσους ζουν με σύνδρομο Turner. Με τη σωστή υποστήριξη, τις προσαρμογές και τις θεραπείες, μπορούν να ξεπεράσουν με επιτυχία αυτά τα εμπόδια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και υποστήριξη ψυχικής υγείας, καθώς και την υποστήριξη των φίλων, της οικογένειας και των ομάδων υποστήριξης του συνδρόμου Turner.

Το ταξίδι κάθε ατόμου με σύνδρομο Turner είναι μοναδικό και η αναγνώριση και η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι το πρώτο βήμα προς την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προώθηση της ποιότητας ζωής.

Σύνδρομο Turner – Διάγνωση και θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η διάγνωση του συνδρόμου Turner μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια της ζωής. Ο προγεννητικός έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει την πάθηση ακόμη και πριν από τη γέννηση, ενώ τα καρδιακά προβλήματα ή τα ιδιαίτερα σωματικά χαρακτηριστικά μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο στα τέλη της παιδικής ηλικίας ή στην ενήλικη ζωή, συνήθως λόγω καθυστερημένης εφηβείας ή προβλημάτων υπογονιμότητας.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Turner, διάφορες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του.

Η θεραπεία με αυξητικές ορμόνες, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το τελικό ύψος των ενηλίκων και η θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών.

Επιπλέον, οι τακτικές εξετάσεις υγείας και οι διαδικασίες ελέγχου μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση πιθανών προβλημάτων υγείας. Οι θεραπείες γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα εγκυμοσύνης στις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν.

σύνδρομο turner

Η ζωή με το σύνδρομο Turner

Η ζωή με το σύνδρομο Turner συνεπάγεται αναμφισβήτητα μια πληθώρα προκλήσεων. Ωστόσο, η κατάλληλη ιατρική φροντίδα και υποστήριξη μπορεί να ανοίξει το δρόμο στα άτομα με αυτή την πάθηση για να ζήσουν μια παραγωγική και ικανοποιητική ζωή.

Η εκπαιδευτική υποστήριξη και η επαγγελματική κατάρτιση μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να επιτύχουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. Ταυτόχρονα, η ψυχολογική συμβουλευτική ή οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και συναισθηματικών εμποδίων.

Είναι σημαντικό ότι το σύνδρομο Turner δεν περιορίζει απαραίτητα τη διάρκεια ζωής των ατόμων που πάσχουν, εφόσον λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για τις παθήσεις της καρδιάς και των νεφρών.

Εστιάζοντας στην ολοκληρωμένη φροντίδα, τα άτομα μπορούν να ξεπεράσουν πολλά από τα πιθανά εμπόδια του συνδρόμου και να ζήσουν ικανοποιητικές και επιτυχημένες ζωές.

Συνήθεις παρανοήσεις σχετικά με το σύνδρομο Turner

#1 Όλες οι γυναίκες με σύνδρομο Turner είναι υπογόνιμες:

Ενώ το σύνδρομο Turner συχνά προκαλεί υπογονιμότητα λόγω πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες με αυτή την πάθηση δεν μπορούν να συλλάβουν. Με τις εξελίξεις στην αναπαραγωγική τεχνολογία, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) με τη χρήση ωαρίων δότριας, οι γυναίκες με σύνδρομο Turner μπορούν να βιώσουν εγκυμοσύνη.

#2 Το σύνδρομο Turner επηρεάζει την πνευματική ικανότητα

Αν και ορισμένα κορίτσια με σύνδρομο Turner μπορεί να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες, ιδίως στις μαθηματικές ικανότητες, δεν επηρεάζει τη συνολική νοημοσύνη τους. Πολλά κορίτσια με σύνδρομο Turner τα καταφέρνουν καλά στο σχολείο και συνεχίζουν να έχουν επιτυχημένη σταδιοδρομία.

#3 Το σύνδρομο Turner είναι κληρονομικό

Το σύνδρομο Turner δεν κληρονομείται από τους γονείς. Προκύπτει από ένα τυχαίο σφάλμα στην κυτταρική διαίρεση κατά τον σχηματισμό του ωαρίου ή του σπέρματος ή στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου.

#4 Το σύνδρομο Turner είναι μια σπάνια πάθηση

Το σύνδρομο Turner δεν είναι τόσο σπάνιο όσο πολλοί πιστεύουν, καθώς επηρεάζει περίπου ένα σε κάθε 2.500 νεογέννητα κορίτσια. Η υποεκτίμηση οφείλεται συχνά στο γεγονός ότι πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες λόγω ήπιων συμπτωμάτων.

#5 Τα άτομα με σύνδρομο Turner δεν μπορούν να ζήσουν φυσιολογική ζωή

Παρόλο που τα κορίτσια με σύνδρομο Turner μπορεί να αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις στην υγεία και την ανάπτυξη, με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη, μπορούν να ζήσουν μια υγιή και γεμάτη ζωή.

σύνδρομο turner

Σύνδρομο Turner στα παιδιά

Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου Turner μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός παιδιού. Όταν τα συμπτώματα όπως το μικρότερο ύψος ή η καθυστερημένη εφηβεία αναγνωρίζονται νωρίς, μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία με αυξητική ορμόνη ή θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων, η οποία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν ένα σχεδόν φυσιολογικό ύψος και να υποστούν την εφηβεία, αντίστοιχα.

Για τα παιδιά με σύνδρομο Turner, το σχολείο μπορεί να είναι ένα δύσκολο περιβάλλον λόγω πιθανών μαθησιακών δυσκολιών. Ωστόσο, με την κατάλληλη εκπαιδευτική υποστήριξη, οι προκλήσεις αυτές μπορούν να ξεπεραστούν.

Τα σχολεία μπορούν να παρέχουν πρόσθετους μαθησιακούς πόρους και διευκολύνσεις για αυτούς τους μαθητές, όπως επιπλέον χρόνο για τα τεστ ή φροντιστήρια σε μαθήματα στα οποία μπορεί να δυσκολεύονται, όπως τα μαθηματικά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σύνδρομο Turner δεν επηρεάζει τη νοημοσύνη ενός παιδιού. Πολλά παιδιά με σύνδρομο Turner διαπρέπουν ακαδημαϊκά και συνεχίζουν να επιδιώκουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιτυχημένη σταδιοδρομία.

Επιπλέον, τα παιδιά με σύνδρομο Turner μπορεί να επωφεληθούν από ψυχολογική συμβουλευτική για να τα βοηθήσει να διαχειριστούν πιθανές κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, βοηθώντας τα να περιηγηθούν πιο αποτελεσματικά στη σχολική ζωή.

Το σύνδρομο Turner και η σημασία των δικτύων υποστήριξης

Η σημασία ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης για τα άτομα με σύνδρομο Turner δεν μπορεί να υπερτιμηθεί. Δεδομένων των μυριάδων σωματικών και συναισθηματικών προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά, ένα υποστηρικτικό δίκτυο από οικογένεια, φίλους, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας είναι υψίστης σημασίας για την ευημερία τους.

Συναισθηματικά, η ζωή με το σύνδρομο Turner μπορεί να είναι δύσκολη. Η διαφορά στη σωματική ανάπτυξη σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, το βάρος των συνεχών ιατρικών θεραπειών και το ενδεχόμενο μαθησιακών δυσκολιών μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε αισθήματα απομόνωσης ή χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ένα υποστηρικτικό δίκτυο μπορεί να προσφέρει συναισθηματική παρηγοριά, να ενισχύσει τη θετική αυτοαντίληψη και να προσφέρει πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση αυτών των προκλήσεων.

Για τους γονείς και τους φροντιστές, οι ομάδες υποστήριξης, τόσο δια ζώσης όσο και μέσω διαδικτύου, μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές. Η ανταλλαγή εμπειριών και συμβουλών με άτομα που βρίσκονται σε παρόμοιες συνθήκες μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση κοινότητας και καθησυχασμού. Προσφέρουν μια πλατφόρμα για την κατανόηση και την πλοήγηση στις πολυπλοκότητες του συνδρόμου Turner, από τη διάγνωση και τη θεραπεία έως την καθημερινή ζωή.

Η εκπαιδευτική υποστήριξη είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς οι μαθησιακές δυσκολίες που σχετίζονται με το σύνδρομο Turner μπορούν να μετριαστούν με τους κατάλληλους πόρους και στρατηγικές. Οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, βοηθώντας να προσαρμόσουν τις μαθησιακές εμπειρίες που ανταποκρίνονται στις μοναδικές ανάγκες του μαθητή, καλλιεργώντας ένα θετικό και ενθαρρυντικό μαθησιακό περιβάλλον.

Το ταξίδι με το σύνδρομο Turner είναι αναμφίβολα δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι με τη σωστή υποστήριξη και τους σωστούς πόρους, τα άτομα με σύνδρομο Turner μπορούν να ζήσουν ικανοποιητικές και επιτυχημένες ζωές. Καθώς βελτιώνεται η κατανόησή μας για την πάθηση, θα βελτιώνονται και οι πόροι και οι στρατηγικές που είναι διαθέσιμες σε όσους ζουν με σύνδρομο Turner.

Κατανόηση του συνδρόμου Turner μέσω έρευνας

Διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα για την περαιτέρω κατανόηση του συνδρόμου Turner, των εκδηλώσεών του και της διαχείρισής του. Οργανώσεις όπως η Εταιρεία Συνδρόμου Turner των Ηνωμένων Πολιτειών (https://www.turnersyndrome.org/) παρέχουν πληθώρα πόρων, όπως εκπαίδευση, ενημερώσεις για την έρευνα, ομάδες υποστήριξης και εκδηλώσεις για άτομα και οικογένειες που επηρεάζονται από το Σύνδρομο Turner. Ομοίως, το Ίδρυμα Συνδρόμου Turner (https://www.turnersyndromefoundation.org/) είναι αφιερωμένο στην προώθηση της γνώσης, τη διευκόλυνση της έρευνας και την παροχή υποστήριξης στα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο.

Επιπλέον, οι δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά όπως το The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism παρέχουν πρόσβαση στα πιο πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα. Μια αξιοσημείωτη μελέτη, “Σύνδρομο Turner: A Guide to Patient Management” (https://academic.oup.com/jcem/article/92/1/10/2597241), παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της ιατρικής διαχείρισης του συνδρόμου Turner, αποτελώντας πολύτιμη πηγή τόσο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης όσο και για τις οικογένειες.

Ο πλούτος αυτών των πηγών υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης και της επικαιροποίησης, καθώς η πρόοδος στην κατανόηση του συνδρόμου Turner μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες θεραπείες και παρεμβάσεις. Μέσω της συνεχούς μάθησης και της σύνδεσης με δίκτυα υποστήριξης, τα άτομα με σύνδρομο Turner και οι οικογένειές τους μπορούν να περιηγηθούν καλύτερα στο ταξίδι τους, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με γνώση και αυτοπεποίθηση.

Δείτε το βίντεο πάνω στο σύνδρομο Turner

Αν θέλετε να μάθετε ακόμη περισσότερα σχετικά με το σύνδρομο Turner δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

Με λίγα λόγια

Συνοψίζοντας, το σύνδρομο Turner, ως σύνθετη γενετική διαταραχή, παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία, την ανάπτυξη και τη γονιμότητα.

Ωστόσο, η σταθερή πρόοδος της ιατρικής επιστήμης σε συνδυασμό με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη έχουν βελτιώσει δραστικά την πρόγνωση για τις γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Το κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σύνδρομο Turner έγκειται στην εξατομικευμένη φροντίδα και στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της διαχείρισης των σωματικών συμπτωμάτων και της φροντίδας της ψυχικής υγείας.

Με τους σωστούς πόρους και την κατάλληλη υποστήριξη, μπορούν να περιηγηθούν επιτυχώς σε αυτές τις προκλήσεις, οδηγώντας σε μια ικανοποιητική και φυσιολογική ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Latest

Η Πίτσα Παπαδοπούλου καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 ARTPODCAST

Η Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Πίτσα Παπαδοπούλου, καλεσμένη...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Η Πίτσα Παπαδοπούλου καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 ARTPODCAST

Η Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Πίτσα Παπαδοπούλου, καλεσμένη...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Η Πίτσα Παπαδοπούλου καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 ARTPODCAST

Η Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Πίτσα Παπαδοπούλου, καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 Artpodcast μιλάει με γλυκύτητα και ευθύτητα, με φωνή που σε...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα και Παρασκευή για σας, και έκατσα να γράψω για πρώτη φορά και το πρώτο Friday...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι χίμαιρα» Μ. Καραγάτσης, Μεγάλη Χίμαιρα Και ενώ η Καραγατσιάδα -ως ευστόχως πλέον αποκαλείται η διαδικτυακή διαμάχη...

1 COMMENT

Comments are closed.