Με αφορμή το Black History Month, είπα να κάνω ένα αφιέρωμα λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Το θέμα για εμένα αυτό το μήνα, αφορά την Soul κουζίνα. Όλο και σε κάποια ταινία, θα έχει δει κανείς πιάτα που πηγάζουν από την Soul κουζίνα. Για πολλούς, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο λαό και την κουλτούρα του ενώ για άλλους, είναι το τέλειο δείγμα των γεύσεων των μπάγιου της Νέας Ορλεάνης.
Γεύσεις με ιστορία και χαρακτήρα
Η Soul κουζίνα αναπτύχθηκε στο Νότιο κομμάτι των ΗΠΑ. Τα υλικά είναι απλά, εκείνα που τους δίνοντας από τους υπαλλήλους των βαμβακοφυτειών. Άνθρωποι που ερχόντουσαν από την άλλη άκρη του πλανήτη, με μόνο κοινό πια, την γεύση που θύμιζε σπίτι.
Ο όρος “soul” πρωτοακούστηκε την εποχή του ’60 και ’70, μαζί με το “Black Power Movement”. Πολλά άρθρα εκδόθηκαν μέχρι την εδραίωση του ονόματός της, «κουζίνα της ψυχής». Την ονόμασαν έτσι, γιατί κουβαλούσε μέσα της αρώματα και τις γεύσεις από την μακρινή πατρίδα εκείνων που ήρθαν από μακριά. Ήταν κάτι που έφερνε όλους αυτούς κοντά, μιας και που το φαγητό πάντα ήταν ο καλύτερος τρόπος κοινωνικοποίησης.
Οι συνταγές της Soul έχουν ρίζες πριν τον ξεριζωμό των Αφρικανών. Τα υλικά ήταν αρκετά περιορισμένα καθώς οι υπεύθυνοι των φυτειών ήταν αρκετά σκληροί με τους σκλάβους τους, ακόμα και στην διατροφή. Η ποσότητα μηδαμινή, αλλά η φαντασία αρκετά πληθωρική και έτσι γεννήθηκε η συγκεκριμένη κουζίνα. Για την ακρίβεια, γνωρίζουμε από ιστορικά έγγραφα της εποχής, πως οι σκλάβοι που είχαν μαγειρικές ικανότητες είχαν και μια διαφορετική μεταχείριση από το αφεντικό τους, εφόσον μαγείρευε και για εκείνους.
Βουτιά στις γεύσεις
Οι θερμίδες έπρεπε να είναι υψηλές, για να αναπληρωθούν εκείνες που χάθηκαν μέσα σε τόσες ώρες δουλειάς. Με ρύζι, όσπρια, απλά λαχανικά και πολύ λίγο κρέας, πολλά από τα φαγητά είναι τηγανητά με κουρκούτι. Αυτό όμως είναι και το ωραίο θα έλεγε κανείς.
Η Soul έχει καταλήξει σε κάθε γωνιά της Αμερικής και στην καρδιά πολλών. Το αξιοθαύμαστο είναι πως, την εποχή των σκλάβων απαγορευόταν να μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν. Οπότε, όλες οι συνταγές πέρασαν λεκτικά από γενιά σε γενιά.
Πιάτα όπως τηγανητό κοτόπουλο, πουρές και βάφλα (Fried Chicken,mashed potato and waffles),
ρύζι με φασόλια (rice with beans)
και Gumbo.
Δεν ξέρω αν είμαι η μόνη, και απλά βγαίνει από μέσα μου αυτή η έμφυτη Αμερικανιά που με διακατέχει ώρες ώρες. Αλλά ό,τι πιάτο και να έχω δοκιμάσει από Soul κουζίνα, το έχω ερωτευτεί. Είναι η καλύτερη έκδοση του comfort food που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί! Με απλά μπαχαρικά, συνοδευόμενα πάντα από κάποιου είδους σαλάτα, οι γεύσεις αυτές αγκαλιάζουν την ψυχή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που πήρε αυτό το όνομα.
Με αφορμή τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας:
- 13th: ένα ντοκιμαντέρ για τη ρατσιστική διαδρομή της Αμερικής
- Εξυμνώντας 10 γυναίκες της μαύρης μουσικής
- Εξυμνώντας 10 άντρες της μαύρης μουσικής
- Infants of the Spring: ένα παρηκμασμένο Χάρλεμ
- Blaxploitation: η αναπαράσταση των Αφροαμερικανών στη μεγάλη οθόνη
- Ο θεσμός του Black History Month και το σινεμά του Spike Lee
- “Murder in Mississippi”: ο αιχμηρός ρεαλισμός του Rockwell
- Ο Μύθος των Πολιτικών Δικαιωμάτων στο The Help
- Ύμνοι μιας αέναης επανάστασης
- Fences: Όταν το παρελθόν θέτει εμπόδια στην εξέλιξη του παρόντος
- Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες που αξίζει να σημειωθούν
- Judas and the Black Messiah: Οι δύο όψεις της επανάστασης
Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.
Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project
[…] Soul Cuisine: Η κουζίνα της ψυχής μας […]
Comments are closed.