Ντίνος Ηλιόπουλος

Ήταν γελαστός, ζωηρός και γεμάτος χιούμορ. Χάρισε άπειρες στιγμές γέλιου στον ελληνικό κινηματογράφο και θέατρο και αγαπήθηκε από τους θεατές. Ψηλός και λιγνός, με έξυπνη και ταυτόχρονα πονηρή φάτσα, κατάφερε την επιτυχία και χάραξε τη δική του πορεία στον χώρο της υποκριτικής. Ο λόγος, για τον Ντίνο Ηλιόπουλο, που σαν σήμερα, 4 Ιουνίου του 2001, φεύγει από τη ζωή.

Ντίνος Ηλιόπουλος

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1913, από Έλληνες γονείς. Από την Αίγυπτο στη Μασσαλία και από εκεί στην Αθήνα, λόγω του μεγάλου κραχ το 1929. Σε ηλικία 10 ετών, έπαθε κοιλιακό τύφο και έμεινε αρκετό καιρό στο κρεβάτι, ενώ έπεσε και σε κώμα. Το 1935, γράφτηκε στο “Berkshire High Commercial School”, για να σπουδάσει εμπορικές επιστήμες και να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του. Η ζωή όμως, είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Έψαχνε συνεχώς το διαφορετικό, τη δική του εξέλιξη. Άλλαζε συνεχώς δουλειές “Σαν τα ξυραφάκια του” όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει. Έτσι μετά την απαραίτητη του στρατιωτική θητεία (που διήρκεσε παραπάνω, λόγω πολέμου, κινδύνευσε και να εκτελεστεί), ανακάλυψε τη κλίση του και την αγάπη του για το θέατρο.

Ντ.Η

Έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με ποίημα του Καβάφη, αλλά απορρίφτηκε, καθώς δε διέθετε το κατάλληλο ταλέντο, παράστημα και στόμφο για την εποχή του. Δεν το έβαλε κάτω. Με πείσμα και όρεξη, γράφτηκε στην ιδιωτική σχολή του διεθνούς φήμης διευθυντή του Θεάτρου “Σάρα Μπερνάρ”, Γιαννούλη Σαραντίδη, ο οποίος είχε έρθει Ελλάδα πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τη σκηνοθεσία μερικών έργων της Μαρίας Κοτοπούλη. Κάπως έτσι, ιδρύθηκε και η Δραματική Σχολή “Γιαννούλη Σαραντίδη” και ο Ντίνος Ηλιόπουλος, μαθήτευσε πλάι στους: Γιώργο Βακαλό, Θράσο Καστανάκη, Μ. Καραγάτση, Γιώργο Θεοτοκά, Γιάννη Σιδέρη και Αντώνη Γιαννίδη. Πολλοί τον είχαν παρομοιάσει με τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον αγαπημένο του ηθοποιό, κάτι που τον ενοχλούσε καθώς όπως είχε πει:  “Να σε παρομοιάζουν με τον Τσάπλιν, είναι σα να σε αποκαλούν γάιδαρο, αφού είσαι ένα άλογο, που δεν πέτυχε…

Ντ. Ηλιόπουλος

Το παρθενικό του πάτημα στο σανίδι, έγινε το 1944, σε ηλικία 31 ετών, στο έργο του Λέο Λεντς Κυρία, σας αγαπώ“. Ο μεγάλος ηθοποιός της εποχής Βασίλης Λογοθέτης είχε πει για τον Ντίνο Ηλιόπουλο: “Τι σπουδαίος! Τι φανταστικός κλόουν! Αυτό θα πει θέατρο!”. Στο πανί του κινηματογράφου, εμφανίστηκε το 1948, με τη ταινία “Εκατό χιλιάδες λίρες“. Ήταν η αρχή της επιτυχίας του και της ανόδου του. Έγινε ευρέως γνωστός και ο κόσμος τον αγκάλιασε αμέσως.

Ν. Ηλιόπουλος

Παντρεύτηκε δύο φορές. Η πρώτος του γάμος, με θαυμάστρια του την Ανθούλα, διήρκεσε εφτά μόλις μήνες. Τη δεύτερη φορά, το 1963, ήταν με τη την Χίλντεγκαρντ Βίτσερ, αυστριακής καταγωγής. Απέκτησαν δύο κόρες, την Εβίτα και τη Χίλντα και τρία εγγόνια, την Νικήτα της Εβίτας, την Έλλη και τον Ντίνο, της Χίλντας. Ο Κώστας Βουτσάς είχε πει:” Ο Ντίνος ήταν εραστής. Από τους λίγους γυναικάδες. Άνθρωπος, με μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες. Όχι μόνο αυτός, αλλά και ο Αλέκος Αλεξανδράκης“.

Ντίνος

Πολλοί είχαν πει σπουδαία λόγια για τον μεγάλο ηθοποιό Ντίνο Ηλιόπουλο:

Κώστας Γεωργουσόπουλος: “Ο κλόουν που δραπέτευσε από το φεγγάρι.”
Κωνσταντίνος Σημίτης: “Αλήθεια, πόσες γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν, γέλασαν, πόνεσαν, έκλαψαν, προβληματίστηκαν, μελαγχόλησαν με αυτό τον άξιο καλλιτέχνη, ο οποίος συνδύαζε την καλλιεργημένη θεατρική παιδεία με το απαράμιλλο υποκριτικό ταλέντο που διέθετε. Εμείς και οι νεότερες γενιές θα θυμόμαστε αυτή την αξιοθαύμαστη καλλιτεχνική φιγούρα, που έγραψε τη δική της μοναδική ιστορία στο κινηματογραφικό και το θεατρικό στερέωμα. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος κατέκτησε επάξια μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων δημιουργών και μας έδειξε ότι η Τέχνη είναι ένα μέσο χειραφέτησης και απελευθέρωσης της ανθρώπινης ύπαρξης. Για αυτό του οφείλουμε πολλά.”
Κώστας Καραμανλής: “. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Ντίνος όλων των Ελλήνων, με το αστείρευτο, πολυδιάστατο ταλέντο του υπηρέτησε την τέχνη του, κυριάρχησε στη θεατρική σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, δωρίζοντας απλόχερα το γέλιο σε γενιές Ελλήνων θεατών. Το ήθος του και η σεμνότητά του είναι η παρακαταθήκη του για τους νεότερους συναδέλφους του.”

παλιές ταινίες

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, ήταν ότι είχε γράψει ερωτικό τραγούδι για τη καρδιά της Άννας Φόνσου. Σύμφωνα με το site ellinikoskinimatografos.gr, ο τρανός ηθοποιός υπήρξε ζευγάρι μαζί της, αλλά η όλη σχέση έληξε άδοξα… Το 1962, ο Ντίνος γράφει το τραγούδι “Μείνε Λίγο” και ο Σπύρος Παππάς βάζει τη μουσική.
Η ίδια είχε πει: “Είχαμε τριάντα χρόνια διαφορά. Αλλά τον αγαπούσα, δεν ήταν η διαφορά της ηλικίας που έφυγα. Αργότερα του ζήτησα χίλιες φορές συγνώμη, που έφυγα έτσι ξαφνικά, αλλά δεν μπορούσα να του το πω. Το μόνο που του είπα, ήταν θέλω να μείνω ένα διάστημα μόνη, να σκεφτώ… Ξέρεις τώρα… Αυτές τις ανοησίες που λένε οι γυναίκες όταν θέλουν να φύγουν. Στην πραγματικότητα έβγαζα χαρτιά να παντρευτώ. Και ο Ντίνος, ανοίγει μια μέρα την εφημερίδα, και διαβάζει πως: η Άννα Φόνσου, παντρεύεται τον πλουσιότερο Έλληνα, τον Κώστα Παλτόγλου. Ο Παλτόγλου, ήταν ο επιχειρηματίας στο θέατρο που έπαιζα εγώ με τον Ντίνο. Δεν μου μιλούσε για αρκετό καιρό. Όταν κάποτε μιλήσαμε, είχε παράπονο, είπε: Έπρεπε να μου το πεις. Δεν ξέρω γιατί δεν του το είχα πει… Ίσως γιατί νόμιζα πως θα γινόταν πολύ δυστυχισμένος. Λάθος μου, δεν φέρθηκα σωστά. Στο τέλος που αρρώστησε, πήγαινα κάθε μέρα στο νοσοκομείο και του ζήταγα συγγνώμη”.


Ένα από τα κολλήματα του ήταν η φαλάκρα του και αυτό επειδή άρχισε να χάνει τα μαλλιά του, από νεαρή ηλικία. Έτσι από το 1967 και μετά άρχισε να φορά περούκες. Η μυωπία του ήταν υψηλή. Δεν έπινε σχεδόν ποτέ, ένα ποτό κι αυτό με το ζόρι, μόνο κάπνιζε. Ήταν οικογενειάρχης, συνεσταλμένος και ντροπαλός με τον κόσμο. Λάτρευε τον χορό και οι κινήσεις του είχαν τσαχπινιά, ενώ ήταν αυτοδίδακτος στις κλακέτες. Είχε αδυναμία στα πάρτι και όσα έκανε, φρόντιζε να μένουν αξέχαστα, ώστε να μιλούν για αυτά όλη η κοσμική Αθήνα.

Ηλιόπουλος

Όσοι τον γνώρισαν, μιλούσαν για έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό άνθρωπο. Τα πάντα πάνω του ήταν μοναδικά και ξεχωριστά. Από τον τρόπο σκέψης μέχρι την εξωτερική του εμφάνιση. Το 1956, με τη ταινία “Ο Δράκος” όπου στη Βενετία, κερδίζει το βραβείο καλύτερης ταινίας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, έρχεται κόντρα με τον εαυτό του. Ο ρόλος του, δραματικός, καμία σχέση με τους προηγούμενους ρόλους. Στην Ελλάδα ο κόσμος δεν τη δέχτηκε και η ταινία κατέβηκε σε 3 μόλις μέρες. Έπρεπε να περάσουν τα χρόνια, για να αναγνωριστεί η αξία της ταινίας στην Ελλάδα, αλλά και το πόσο πετυχημένα κατάφερε ο Ηλιόπουλος να “τσαλακωθεί”.

Ο Δράκος

Μετά από μακρά νοσηλεία σε διάφορα νοσοκομεία, στις 4 Ιουνίου 2001, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, αφήνει τη τελευταία του πνοή, στα 88 του χρόνια. Κηδεύτηκε με δημοσία δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ πάνω από τον τάφο του, υπάρχει μια πλάκα, που γράφτηκε με δική του απαίτηση: “Με συγχωρείτε κυρίες μου, που δεν μπορώ να σηκωθώ“.

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 

2 COMMENTS

Comments are closed.