Πως να οργανώσεις το τέλειο road trip

Τα δοκιμάσαμε και γυρίσαμε πίσω για να πούμε την ιστορία!

Τέλειωσε η καραντίνα και δε ξέρεις που να πρωτοταξιδέψεις; Γιατί πολύ απλά να μη πας παντού;

Το road-tripping είναι ο πιο δημιουργικός και αξιομνημόνευτος τρόπος να δημιουργήσεις εμπειρίες με τη παρέα σου. Απ’ αυτές που θα λες στα εγγόνια σου. Τι χρειάζεται να λάβεις υπόψιν σου ωστόσο για να είναι επιτυχές;

Διάλεξε προορισμό

Αρχικά πρέπει να διαλέξεις που θες να πας. Άνοιξε το χάρτη (προτείνω έναν παραδοσιακό χάρτινο και όχι ηλεκτρονικό) και διάλεξε ένα τελικό προορισμό. Όσο πιο μακρυά τόσο καλύτερα, και ει δυνατόν, μη μείνεις στα δικά μας σύνορα. Τα Βαλκάνια προσφέρουν μια πληθώρα προορισμών με διαφορετικές κουλτούρες και πλούσια ιστορία, λίγα μόλις βήματα από τη χώρα μας. Γιατί να μη κάνεις μια βόλτα και εκεί;

Διάλεξε διαδρομή

Θες να πας από το Α στο Β με μια ευθεία γραμμή; Μήπως προτιμάς το λεγόμενο scenic route; Μπορείς να τα συνδυάσεις με μια ζιγκ-ζαγκ πορεία. Κάνε meeting με τα άτομα που θα σε συνοδεύσουν και βρείτε τι δουλεύει καλύτερα για εσάς. Όποια διαδρομή και να διαλέξετε πρέπει να ικανοποιούνται όλα τα γούστα. Φροντίστε να περνάει από βουνό και θάλασσα, να έχει φυσικά αξιοθέατα αλλά και αρχαία μνημεία. Τέλος, πρέπει να έχει πολύ και καλό φαγητό. Η πείνα οδηγεί σε γκρίνια, και δε το θες αυτό σε μια λαμαρίνα με άλλα τέσσερα άτομα. Πίστεψε με.

Διάλεξε παρέα

Δεν είναι όλα τα άτομα για όλων των ειδών τις περιπέτειες. Τύποι “ε που να τρέχουμε τώρα” απλά δεν κάνουν για road trip. Δεν θα τους μεταπείσεις να έρθουν γιατί για αυτούς μια τέτοια περιπέτεια δεν αποτελεί ενδιαφέρουσα ασχολία, αλλά αν το κάνεις θέσε κανόνες πριν ξεκινήσετε. Στόχος σας είναι να περάσετε καλά, και αυτό σημαίνει πειθαρχία σε ωράρια και πολύ κέφι. Ψάξε καλά τον κύκλο σου και δες τα άτομα που διαθέτουν περιπετειώδη και ανήσυχη φύση. Διάλεξε πρώτα αυτά γιατί θα υποστηρίξουν την ιδέα σου και δεν θα σε αποθαρρύνουν.

Roadtrip - Travelstyle

Ορίστε ωράρια οδήγησης

Ανάλογα με τον προορισμό πάντα. Στο πιο πρόσφατο road trip μου στην Ισπανία ήταν κάτι που παραλείψαμε, και μας δυσκόλεψε αρκετά. Δεν υπάρχουν “βαριέμαι” στην ομαδική προσπάθεια, οπότε όταν ο οδηγός κουραστεί πρέπει αναγκαστικά να αναλάβει ο επόμενος. Είναι θέμα ασφάλειας και ψυχικής ηρεμίας. Στο ίδιο κομμάτι, φροντίστε να κάνετε συχνές στάσεις. Πέρα από ξεκούραση, πρέπει να δείτε και τον τόπο που διασχίζετε. Κάνετε στάσεις σε χωριά ή πόλεις, όπου νιώθετε πως σας τραβάει το μέρος.

Ετοιμάστε τα βασικά για το ταξίδι

Πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας τρόφιμα, νερό και τα βασικά εργαλεία για οτιδήποτε προκύψει στο δρόμο. Εφοδιαστείτε με χάρτες (μετά κρατήστε τους για σουβενίρ), κουβέρτες και μια καλή φωτογραφική μηχανή. Πάρτε ένα AUX Cord για τον μουσικό της παρέας ώστε να έχετε πάντα μια σταθερή ροή μουσικών επιλογών. Φυσικά μην ξεχάσετε τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι σας.

Ορίστε ρόλους

Πέρα από την εναλλαγή οδηγών που θα την αναλάβουν όλοι, πρέπει να οριστούν ρόλοι στο group. Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο θα όριζα τον “DJ”, καθώς θεωρώ πως είναι ο πιο σημαντικός ρόλος στο αυτοκίνητο. Αλλιώς μπορείς να καταλήξεις με ένα mix από ηλεκτρονική μουσική σε Μαζωνάκη και ρεμπέτικα. Στην αρχή έχει πλάκα. Μετά θες να κατέβεις στη Σιένα και να γυρίσεις με το ΚΤΕΛ. Φυσικά όπως είπαμε πρέπει να ικανοποιούνται όλα τα γούστα, οπότε ετοιμάστε μια πολύωρη playlist με όσα θέλετε να σας συνοδεύσουν στο δρόμο, την επίβλεψη της οποίας θα την έχει αποκλειστικά ο DJ. Έπειτα ορίστε τον “Navigator”. Πρέπει να είναι άτομο με εξαιρετικό προσανατολισμό, ειδικά αν πάτε εκτός Ελλάδος. Αυτός θα κρατάει τους χάρτες, θα χρησιμεύει ως GPS και θα ενημερώνει για αποστάσεις και ώρες άφιξης σε landmarks που θα ορίσετε για να ξέρετε πως είστε στο σωστό δρόμο. Οι ρόλοι θα γίνονται με rotation σαν το βόλλευ, ώστε όταν για παράδειγμα οδηγεί ο DJ, ο προηγούμενος οδηγός να αναλαμβάνει το ρόλο του. Τέλος, ορίστε τον “Φωτογράφο”. Ρόλος-κλειδί για τις εικόνες που θα δείξετε όταν γυρίσετε σπίτι, απαιτεί σταθερό χέρι και όρεξη για πολλαπλές λήψεις της παρέας.

Ελέγξτε όσα περισσότερα περνούν από το χέρι σας

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό, αλλά μπορούμε να ξέρουμε που θα βρέχει και πότε (με σχετική ακρίβεια). Οργανώστε τη διαδρομή αναλόγως. Επίσης ενημερωθείτε για τα τεκταινόμενα στη χώρα που θα διασχίζετε. Θα έχει πορείες ή απεργία στα ΜΜΜ; Μην αφήσετε αστάθμητους παράγοντες να χαλάσουν την μοναδική σας ευκαιρία για κάτι τόσο μεγάλο και σημαντικό.

Road Trip: 10 διαδρομές από όλο τον κόσμο για την απόλυτη εμπειρία!

Μη σταματήσετε να χαμογελάτε

Δεν μπορούν να είναι όλα όπως τα θέλουμε, και ίσως αυτό να είναι το καλύτερο. Χρειάστηκε να κάνετε μια παράκαμψη; Τώρα θα δείτε και κάτι που δεν ήταν στο πρόγραμμα. Τελείωσαν οι προμήθειες; Στο ταμείο του μαγαζιού μπορεί να είναι ο έρωτας της ζωής σου. Όταν λείπεις τόσο καιρό από το σπίτι πρέπει να βλέπεις το μπουκάλι γεμάτο με δροσερό νέρο, και όχι να αναρωτιέσαι αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Επίσης, μην τσακωθείτε. Το τελευταίο που θέλετε είναι να μη μιλιέστε ή να χωριστείτε σε στρατόπεδα. Δεν έχετε που να πάτε και το concept “θέλω το χώρο μου” το πετάτε από το παράθυρο μόλις βγείτε από την Αθήνα. Πρέπει να κάνετε συμβιβασμούς και να δείχνετε κατανόηση, όσο παράλογα και να είναι ορισμένα αιτήματα.

Stick to the plan

Το “Corona Road Trip” θα ακολουθηθεί κατά γράμμα και θα αλλάζει μόνο για απρόσμενα γεγονότα. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις για κάπου και να το αλλάξεις στη μέση χωρίς λόγο. Δεν είσαι μόνος, και δεν πρέπει να σκέφτεσαι και να δρας έτσι. Φυσικά, αν όλοι συμφωνούν, go nuts. Μείνετε μια μέρα παραπάνω σε κάποιο festival που απλά συναντήσατε τυχαία. Το κλειδί εδώ είναι ο σωστός συνδυασμός αυθορμητισμού και πειθαρχίας. Να είστε ο εαυτός σας στο μέγιστο. Σοβαροφάνειες και “τι θα πει ο κόσμος” δεν χωράνε εδώ. Εξάλλου είμαι σίγουρος πως η κυρία Borghesse δε θα σε θυμάται μόλις φύγεις από τη πόλη της, οπότε τι περιμένεις;

Ορίστε budget

Το άφησα για το τέλος γιατί ήταν πραγματικά το τελευταίο πράγμα που σκεφτήκαμε. Όλα τα έξοδα (μα όλα) που αφορούν μετακίνηση και (αν έχετε τέτοιο road trip στο μυαλό σας) διαμονή, είναι διαιρεμένα ισόποσα. Διχόνοιες για 10 ευρώ θα σας καταστρέψουν το σχέδιο και τη διάθεση. Απλά αποφασίστε το πριν ξεκινήσετε ώστε να είναι όλοι σύμφωνοι. Το budget πρέπει να είναι στις δυνατότητες του ατόμου που μπορεί να δώσει τα λιγότερα, ώστε να μη χρεωθεί και να είναι δίκαιο για όλους. Κάντε ένα γενικό outline εξόδων και διαιρέστε το με τα άτομα που θα έρθουν. Θα σας δώσει μια καλή εντύπωση για το πόσα χρήματα θα χρειαστείτε. Λάβετε πρώτα υπόψιν τα πάγια έξοδα όπως βενζίνες, εισιτήρια και τυχόν φόρους διαμονής. Όλα τα άλλα είναι στην διακριτική σας ευχέρεια, και τσιγκουνιές δε χωράνε. Μια φορά θα το κάνετε, μη γυρίσετε πίσω με κανένα “τι και αν;”.

Συμπερασματικά

Θέλετε αυτή την εμπειρία να είναι γεμάτη στιγμές, όχι απλά ένα τεράστιο κάδρο που “τικάρει” generic κουτιά. Να θυμάστε απλά πως τα σημαντικά είναι στο χέρι σας, και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε απορίες ίσως έχετε! Να περάσετε απίστευτα και με ασφάλεια όπου και να πάτε!