ραπ
Πηγή: youtube.com

Έχεις ακούσει ποτέ τον Fy ή τον Saske; Ίσως τον Snik ή τον Madclip; Σίγουρα η απάντηση είναι ναι, αφού όλοι μιλούν γι’ αυτούς και την ραπ μουσική. Τα τελευταία χρόνια τα τραγούδια τους παίζουν στα πάρτι, στα clubs, ακόμα και στους… γάμους. Σίγουρα τα κομμάτια τους δεν καλύπτουν τα γούστα όλων. Όμως, το βέβαιο είναι ότι οι περισσότεροι νέοι τα σιγοτραγουδάμε στον ελεύθερο μας χρόνο. Τι είναι άραγε αυτό που έχει αναδείξει την ελληνική ραπ/τραπ σε κυρίαρχη μουσική; Πώς έφτασαν εκεί οι Έλληνες ράπερς; Πώς βιώνουν την επιτυχία τους και τι απαντούν στα αρνητικά σχόλια;

Η ιστορία τους

Μέσα από τις συνεντεύξεις τους, οι Έλληνες ράπερς τοποθετούνται δημόσια για την επιτυχία τους και το παρασκήνιο της. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι που εξομολογούνται ότι χρειάστηκε να περάσουν πολύ δύσκολα χρόνια για να βρεθούν στην κορυφή. Οι γονείς τους, ήταν κατά κύριο λόγο βιοπαλαιστές κι έτσι οι ίδιοι έπρεπε να εργαστούν από πολύ μικρή ηλικία προκειμένου να επιβιώσουν. Οι ευκαιρίες όμως δεν τους δόθηκαν απλόχερα, για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν ξαφνικά «στον πάτο». Αυτό είναι που στην ουσία τους «ταρακούνησε» και τους έκανε να σκεφτούν ότι πρέπει να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει και τους αποφέρει χρήματα. Και αυτό είναι η μουσική και το πάθος τους γι’ αυτή. Ένα πάθος που δεν έσβησε ποτέ. Η σκληρή δουλειά, η επιμονή, ο έρωτας για τη μουσική, οι γνωριμίες και η ανάγκη να ξανασταθούν στα πόδια τους, τους έφεραν στη θέση που βρίσκονται σήμερα.

ραπ
Πηγή: mycampus.gr

Οι πολυσυζητημένοι στίχοι

Και αφού αναλύσαμε λίγο την ιστορία τους, ήρθε η ώρα να σταθούμε στους στίχους των τραγουδιών τους, που αρκετά συχνά αμφισβητούνται. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες ράπερς υποστηρίζουν ότι οι στίχοι που ακούμε στα κομμάτια τους είναι αποτέλεσμα των όσων έχουν δει ή βιώσει στη ζωή τους. Τονίζουν δηλαδή, ότι είναι αυθεντικοί και αληθινοί. Δεν προσποιούνται κάτι το οποίο δεν είναι. Αυτό που τους δίνει έναυσμα να γράψουν ένα τραγούδι είναι η επαφή τους με μια πραγματικότητα που δεν είναι ρόδινη και ωραία. Από τη μία η ειλικρίνειά τους εκτιμάται, από την άλλη όμως οι επικρίσεις είναι πολλές και ως ένα βαθμό στοιχειοθετημένες. Αυτές, εστιάζουν κυρίως στο γεγονός ότι κάποιοι μιλούν για ναρκωτικά, βία και αναρχία, ενώ πολλοί στίχοι έχουν σεξιστικό περιεχόμενο.

Η απάντηση που δίνουν σε αυτά επικεντρώνεται κυρίως στο ότι όντως εμπεριέχονται σαν στίχοι στην μουσική που προωθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους υποστηρίζουν κιόλας. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι δεν αποτελούν κακά πρότυπα για τη νεολαία, αφού όπως σε μια ταινία ή σειρά υπάρχουν παραδείγματος χάρη βίαιες σκηνές, κάτι τέτοιο συμβαίνει και στα τραγούδια. Τονίζουν ακόμη πως είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει το εξής: υπάρχουν στην ραπ ορισμένοι κώδικες που είναι εσωτερικοί, συνεπώς οι λέξεις σημαίνουν διαφορετικά πράγματα απ’ ότι στην κυριολεκτική τους έννοια. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, φαίνεται πως οι στίχοι αυτοί αποτέλεσαν παλαιότερα ανασταλτικό στοιχείο για την ανάδειξη της ραπ/τραπ. Κυρίως, διότι το συγκεκριμένο είδος κατακρίθηκε έντονα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν την εμπόδισε να βρεθεί στην κορυφή.

ραπ
Πηγή: pinterest.com

Η επιτυχία, και πώς οι νέοι συμβάλλουν σε αυτήν

Γιατί οι νέοι ακούν όμως αυτήν τη μουσική; Πιστεύω ότι η απάντηση κρύβεται περισσότερο στο beat των τραγουδιών. Αν βγάλεις τους στίχους θα καταλάβεις τον ρυθμό που δεν υπάρχει σε άλλα είδη και σε κάνει να θες να σηκωθείς και να χορέψεις. Εννοείται βέβαια πως σε μια μερίδα ανθρώπων αρέσουν και τα λόγια που τους μένουν στο μυαλό σαν στιχάκια. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι η μουσική που κυριαρχεί στις μέρες μας. Ποιος μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από αυτήν, όταν όλοι γύρω μας την ακούν;

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθούμε και στην Capital music. Πρόκειται για μια εταιρία που λειτουργεί περισσότερο ως μια small family business. Δουλεύει μαζί, και για τους ανθρώπους που την στελεχώνουν. Η έδρα της είναι στην Θεσσαλονίκη και αυτό που κάνει είναι να μονοπωλεί το μουσικό ενδιαφέρον των νέων που ακούν ραπ. Γνωρίζει σημαντική επιτυχία με εκατομμύρια views στο youtube, δουλεύοντας παθιασμένα για να προωθήσει την μουσική που της αποφέρει σημαντικά ποσά.

Και μιας που μιλάμε για χρηματικά ποσά, οι περισσότεροι Έλληνες ράπερς υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που βγάζουν είναι καλά και ζουν άνετα. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι ζουν το όνειρό τους και δουλεύουν για κάτι που αγαπούν πολύ. Δεν ξέρουμε για πόσα ακόμη χρόνια η ραπ/τραπ θα είναι στο επίκεντρο, αλλά το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής έχει λάβει σημαντική δημοσιότητα.


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ